+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Akár súlyos betegséget is okozhat az alvászavar!

Érdekességek - Az alvászavarok nem csak kellemetlenek, mert állandó fáradtságot, energiahiányt okoznak, de veszélyesek is, mert akár súlyos betegségeket is generálhatnak.

Egy pszichiátriai szaklapban – a JAMA Psychiatry-ban - került publikálásra egy tanulmány, amelynek vizsgálati tárgya a rossz alvásminőség és a depresszió közötti neurológiai kapcsolatok feltérképezése volt. Az már régóta ismert tény, hogy az alvászavar növelheti a depresszió és más mentális zavarok kialakulásának kockázatát, és erősíti azok tüneteit, most pedig a probléma mikéntjét is megválaszolták. A kutatásban 9735 depresszióval küzdő ember adatait vizsgálták meg, különös tekintettel az agyi aktivitás és a zavart alvás összefüggéseire.

Az adatok tanúsága szerint alvászavar esetén a rövid távú memóriáért felelős dorzolaterális prefrontális kéreg, az önmagukról alkotott gondolatokért felelős precuneus és a negatív érzelmekkel kapcsolatban álló laterális orbito-frontális kéreg között alakul ki kapcsolat, ami a depresszió okozója lehet.
Eddig annyi volt bizonyos, hogy a depresszióban szenvedők körében gyakori volt az álmatlanság és a nehéz elalvás, valamint fordítva: az alvászavarban szenvedő emberek esetében megnőtt a jövőbeli depresszió vagy szorongás kialakulásának kockázata is.

A kutatók az információk alapján azt feltételezik, hogy a megfigyelt agyi aktivitást a negatív érzelmek jeleként értelmezi az agy, ami megmagyarázná, miért jár kéz a kézben a mentális betegség és az alvászavar. A kutatók ezzel a háttérben álló idegi mechanizmusokra világítottak rá, a felfedezésük pedig reményeik szerint hozzájárul majd a jövőben a depresszió hatékonyabb kezeléséhez, illetve az alvásminőség javításához is.

Forrás: Femina
A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 szeptember 24.
 

 

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!

Ezek az alváshiány negatív hatásai!

A statisztikák szerint az emberek csaknem harmada szenved alvászavarban, de alváshiánya ennél jóval többnek van! Pedig az alváshiány nagyon alattomos, mert hosszú távon az egészségünket teljes alááshatja.