+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A kevés alvás lenne a sikeres emberek titka?

Érdekességek - Hogyan lehet pár órás alvással a csúcson maradni? Cégvezetők és hírességek, akik keveset alszanak

Pár óra alvással a csúcson

Mivel magyarázható, hogy számos híres és ismert cégvezető, elnök, tudós beéri mindössze 4 óra alvással és közben a teljesítménye sem romlik? Sokuk azzal magyarázza az átlagon aluli alvásmennyiséget, hogy rá van kényszerítve, hiszen ha az ébren töltött órákat munkával töltik, előnyt szerezhetnek a konkurenciával szemben. Többük szerint az alváshiány okozta károk pár egyszerű trükkel mérsékelhetők. Például a tévénézéssel töltött órák számának csökkentésével, amely tapasztalataik szerint kifejezetten jó hatással van a munkahelyi teljesítményre és az alvásra is. Azt az időt, amit a tévé képernyője előtt töltenének, inkább olyan pihenésre fordítják, amellyel nem terhelik tovább az idegrendszerüket. Ezen kívül odafigyelnek arra is, hogy mit esznek: a túlzott szénhidrátbevitel álmosságot okoz, ezért nagy mennyiségben kerülik, helyette sok zöldség és gyümölcs szerepel az étrendjükben és naponta legalább 2-3 liter vizet is megisznak. Kávé és energiaitalok helyett teát fogyasztanak, az ételek kiválasztásánál pedig ügyelnek arra, hogy mindenből csak a legjobb minőség kerüljön az asztalukra.

Persze sokat számít az is, hogy ki mennyire van felelős pozícióban és mennyire motivált; szívesebben áldozzuk fel az alvásra szánt perceinket, ha úgy érezzük, kapunk valamit cserébe, például ha imádjuk a munkánkat és megbecsült tagjai vagyunk cégünknek, netán éppen egy olyan eszközön vagy technológián dolgozunk, amely az egész emberiség számára hasznos.

Ahogy az alváskutató látja

Azon még a szakértők is vitatkoznak, hogy egy egészséges embernek pontosan mennyi alvásra lehet szüksége. Az általános vélekedés szerint 7-9 óra az ideális, de ez sem kőbe vésett szabály: sokaknak – saját állításuk szerint- néhány óra elég, hogy kipihenjék magukat, és a fennmaradó időt inkább a családjukra fordítják.
Sok sikeres embert lehetne említeni, akik csak pár órát alszanak éjszakánként, mégis a legnagyobb cégeket vezetik. Emiatt joggal gondolhatnánk, hogy a kevés alvás a siker titka, de ez egyáltalán nem így van, sőt! David Dinges, az Egyesült Államok vezető alváskutatója szerint pozíciótól, nemtől és lakóhelytől függetlenül igaz, hogy az embernek átlagosan 7-8 óra alvásra van szüksége.  Az emberiség kevesebb, mint 5 százaléka tartozik abba a csoportba, amelyet úgy neveznek, hogy „természetes rövidalvó”. Ők azok, akiknek tényleg úgy működik a biológiai órájuk, hogy beérik napi 4-5 óra alvással.
Eric Olson, aki a Mayo Klinikának fejleszt altatókat, azt állítja, mindenkinek romlik a részletekre kiterjedő figyelme, ébersége és ügyessége, aki a kelleténél kevesebbet alszik. És ezek csak a rövid távú mellékhatások; az alváshiány hosszabb távon tönkreteszi az egészséget: rossz hatással van a memóriára, megnöveli számos komoly betegség – magas vérnyomás, cukorbetegség, szívproblémák, stroke - kialakulásának kockázatát, bizonyítottan csökkenti a szexuális vágyat és a teljesítőképességet és gátolja a felelős döntéshozatalt.

Híres emberek és alvási szokásaik

Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke több interjúban is elmondta, hogy napi 6 órát alszik, általában hajnali 1-től reggel 7-ig.

Donald Trump, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke szerint a kevés alvás a siker titka. "Hogy versenyezhetne valaki, aki napi 12-14 órát alszik azokkal, akik csak 3-4 órát alszanak?" Ezzel saját magára utalt, ugyanis Trump sem alszik többet napi 3-4 óránál.

Nikola Tesla, a híres, de szerény feltaláló, aki számos ötletével gazdagította az emberiséget, alig két órát aludt éjszakánként.

Einstein igazi álomszuszék volt. Az anekdoták szerint legalább 10 órányi alvásra volt szüksége minden nap ahhoz, hogy gondolkodni tudjon.

Leonardo Da Vinci két órát aludt csupán naponta. Ő az úgynevezett polifázisos alvás híve volt, ami azt jelentette, hogy négy óránként aludt 20-30 percet.

Charles Dickensről, az angol íróról ugyan nem tudjuk, hogy hány órát aludt, azt viszont igen, hogy észak felé fordulva írt és aludt is. Azért tette ezt, mert úgy gondolta, hogy a kreativitását növelheti ily módon. Ha nem otthon aludt, mindig volt nála egy iránytű és úgy rendezte át a szobát, hogy a feje észak felé legyen az ágyban.

Thomas Edison az úgynevezett „power napping”, a rövid alvás technikát alkalmazta: Egy karosszékben pihent le, úgy, hogy a kezében mindig tartott valamit, és amikor éppen elaludt volna, az leesett, és a zaj felébresztette. Ilyenkor azonnal leírta, ami épp a fejében járt, és így talált gyakran megoldást azokra a kérdésekre, amiken elalvás előtt gondolkozott.
 

 

 

Jean Orsolya - 2018 március 26.
 

 

Ezeket a növényeket vigye a hálószobába!

9 csodaszép növény a hálóban és garantált a jó alvás

Erre figyelmezteti, ha alvászavara van!

Az alvászavar lehet az első jele, ha baj van vagy komoly életmódváltásra van szüksége!