+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A gyermekkori horkolás nem vicc!

Egészség - Ezért fontos, hogy orvoshoz forduljunk, ha rendszeresen horkol a gyermekünk!

Miért veszélyes a horkolás?

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az erős horkolás az átmeneti légzéselakadás miatt igen nagy terheket ró a keringésre, rontja az agy vérellátását, és akár a szív leállásához is vezethet. Ezért az erős horkolást kóros jelenségnek tekintik, amelynek hátterében többféle probléma állhat, okát mielőbb meg kell keresni.

Az alváskutatók, gyermekgyógyászok sokáig nem szenteltek különösebb figyelmet a gyermekkori horkolás jelenségének, ám az elmúlt évtizedben egyre több kutatás született a témában, s mindegyik azzal a konklúzióval zárult, hogy a horkolás okának feltárása kisgyermekek esetében is létfontosságú.

Egy 2012-es amerikai kutatás szerint az ottani gyerekek mintegy tíz százaléka horkol, és közülük minden ötödik olyan erősen, hogy az már károsíthatja a szívet, légzőszerveket és akár a növekedési folyamatot is megzavarhatja.

Mi okozhat horkolást gyermekkorban?

  • A túl nagy orr- és garatmandula, ezek ugyanis szűkítik a légutakat
  • A túlsúly - Becslések szerint a túlsúlyos gyerekek egyharmada horkol rendszeresen. A kövéreknél a torok körül illetve, a gyomortájékon lerakódott zsírréteg akadályozza a szabályos levegővételt.
  • Megfázás, nátha, allergia, hiszen ezek a betegségek nyálkahártya duzzanattal, így az orr bedugulásával járnak, megnehezítve a levegővételt.
  • Orrsövényferdülés

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Természetesen a hangosabb szuszogás még nem számít kórosnak, de nem árt azzal tisztában lenni, mikor érdemes szakemberhez fordulni. Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége az alábbi kérdések feltevését javasolja annak eldöntésére, kell-e orvosnak foglalkozni a gyermek horkolásával vagy sem:

  1. Minden éjjel horkol a gyermek?
  2. Hangosan horkol, vagy inkább szuszog?
  3. Vannak légzésszünetek, ami után kapkodva veszi a levegőt?
  4. Nyugtalan, kimerült, fáradt, kedvetlen a gyerek napközben?


Ha e kérdések többségére igen a válasz, mindenképpen beszéljünk a problémáról alvásszakértő specialistával!

Forrás: www.aap.org

A cikket dr. Benedek Pálma alvásszakértő, fül-orr-gégész főorvos lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 augusztus 13.
 

 

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!

Ezek az alváshiány negatív hatásai!

A statisztikák szerint az emberek csaknem harmada szenved alvászavarban, de alváshiánya ennél jóval többnek van! Pedig az alváshiány nagyon alattomos, mert hosszú távon az egészségünket teljes alááshatja.