+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

A cirkadián ritmuszavar

Egészség - A biológiai óra zavarának okai, leggyakrabban előforduló típusai és gyógyítása


A szervezet belső biológiai óráját nagyon sok tényező befolyásolja. Ez a biológiai óra egy olyan szabályozó rendszer, ami 24 órás ciklusokra bontva szabályozza a hormonális rendszer működését, az alvás- ébrenlét változását, a testhőmérsékletet, a szervezet megújító, önjavító mechanizmusát, és még számos egyéb létfontosságú folyamatot a szervezetben. Ha ennek a biológiai órának a működésében zavar keletkezik, akkor az betegséghez vezet, amit a szakirodalom cirkadián ritmuszavarnak nevez.

A bioritmus felborulásának tünetei

A biológiai óra zavarának legjellemzőbb tünete az alvás-ébrenlét ritmusának felborulása, ami álmatlansággal, nappali aluszékonysággal elalvási nehezítettséggel, valamint az alváshiány egyéb tünetével jár.

A jet lag szindróma

A betegség egyik leggyakoribb, szerencsére csak átmeneti formája a jet lag, vagyis az időzónaváltás szindróma, ami akkor jelentkezik, ha rövid idő alatt több időzónán haladunk át.  Ebbe a kategóriába sorolható a váltott műszakos munkavégzés is.

A késleltetett alvási fázis szindróma

A késleltetett alvási fázis szindróma jellemzően a pubertás kor körül szokott jelentkezni, amikor is a hormonális változások mellett egyéb tényezők, mint pl. telefon, számítógép, tv éjszakai használata az alvást késlelteti. A betegek hajnali 2 óra előtt nem alszanak el, reggel pedig nem tudnak felébredni. Így a nappali aktivitásuk is zavart szenved, nem tudják elvégezni feladatukat az iskolában, munkahelyen.

Előrehozott alvási fázis szindróma

A fentiek ellentéte az előrehozott alvási fázis szindróma, ami főleg idősebb felnőtteknél fordul elő. A betegek már kora délután elalszanak, ezután az éjszaka közepén felébrednek, nem tudnak visszaaludni.

A cirkadián ritmuszavar gyógyítása

A csoportba tartozó betegségek hosszú távon a hormonális rendszerek felborulásához, az immunrendszer működészavarához, szív-érrendszeri betegségek kialakulásához, pszichés problémákhoz vezethetnek. Sajnos a biológiai óra működése  - ha hosszú távon fennállnak a tünetek – már nem áll helyre magától. A betegeknek szakszerű segítségre van szüksége a kezeléshez, illetve a terápia sikeréhez. Alvásszakértő vezetése mellett egyénre szabott, szigorúan betartott szabályokkal, súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel lehet megküzdeni a betegséggel.

Orsi - 2017 szeptember 15.
 

 

Nem alszik jól? Lehet, hogy az időjárás okozza!

A szakemberek szerint idén különösen megterheli a szervezetünket a tavasz a hideg-meleg frontok gyakori váltakozása miatt.

Ezeket a növényeket vigye a hálószobába!

9 csodaszép növény a hálóban és garantált a jó alvás