+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A 10 legérdekesebb alvással kapcsolatos tény

Érdekességek - Tudta, hogy a kacsacsőrű emlős álmodik a legtöbbet vagy, hogy az énekesmadaraknak az álom segít megtanulni a dallamot? Ilyen és hasonló érdekességeket gyűjtöttünk össze az álmok világából.

  1. Álmodás közben azok az emlékképek aktiválódnak (és jelennek meg képként), amelyek érzelmileg érintenek bennünket.
  2. Az álomkutatás ma legelfogadottabb elmélete szerint az álmodás nem más, mint információ- és élményfeldolgozás, s ennek egyik fő funkciója az érzelemszabályozás.
  3. Életünk során összesen 6 évet töltünk el álmodással.
  4. Az elefántok a mélyalvási szakaszban állnak, de a REM-szakaszban lefekszenek.
  5. A tudósok úgy gondolják, az összes emlős álmodik, a legtöbbet a kacsacsőrű emlős, aki egy nap akár 8 órát is REM-szakaszban tölt.
  6. Az énekesmadaraknak az álom segít megtanulni a dallamot.
  7. A gyerekek többet álmodnak, mint a felnőttek. 4-6 helyett 10-15 REM-periódusuk is lehet.
  8. A rossz álomnak az a funkciója, hogy helyre tegye a napközbeni feszültségeket, szimbolikus képbe átfordítva őket.
  9. Kisebb gyerekeknél az állat- és meseszereplők dominálnak az álmokban. Iskoláskortól ez fokozatosan megváltozik. Előfordul, hogy arról álmodnak, hogy elvesztek vagy elrabolták őket, ami a pszichológusok szerint a növekvő függetlenségérzésükkel függ össze.
  10. Kiskamaszkortól kezdve a konkrét élethelyzeteket álmodják újra, konkrét szereplőkkel, csak felerősítve, súlyosabban, mint a valóságban.

 

 

Sleepwell - 2020 július 14.
 

 

Ezért jó, ha együtt alszik anya és a baba!

Számtalan kutatás igazolja, hogy a baba és az anya számára is kifejezetten előnyös az együttalvás. Lássuk, mit mond Dr. James J. McKenna Ph.D, a téma szakértőjé és kutatója!

5 meglepő ok, amiért nem alszunk jól!

Az éjszakai felébredés normális jelenség, ám ha ez túl gyakran történik, akkor érdemes alaposan utánajárni az okoknak. Íme 5 meglepő oka annak, hogy nem alszunk jól.