+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 ok, amiért nehezen alszik el a gyerek

Egészség - Ezek a banálisnak tűnő okok állhatnak a háttérben

Túl sok, nehéz vacsora

Amíg a baba kizárólag anyatejet kap, általában nem szokott azzal probléma lenni, hogy nem tud elaludni. Sőt, a kicsik többsége már szopizás közben elszenderedik és éjszaka csak akkor ébred fel, amikor jelez a pocija, hogy éhes vagy esetleg átázott a pelenkája és ez kellemetlen érzés neki. Ám teli pocakkal csak az egészen pici babák szeretnek aludni. Amikor elkezdjük a hozzátáplálást, bizony oda kell figyelnünk arra, hogy este mi és mennyi étel kerül a baba tányérjára.
A nagyon magas kalóriatartalmú ételek nem csak a babákat, de a nagyobb gyerekeket is felpörgetik, hiszen hatalmas energialöketet kapnak, amit szeretnének felhasználni, lemozogni. A szénhidrátban, cukorban gazdag ételek, a sok hús ezért egyáltalán nem jó választás, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk könnyen el tudjon aludni.

A napirend hiánya

A babáknak 3 hónapos kor tájékára már van napirendje és ezt tartani is lehet, ha a szülők erre odafigyelnek. A gyerekeknek – és nem mellesleg a felnőtteknek is – az az előnyös, ha minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban kezdődik az esti rituálé: a fürdés, mesélés, vagy beszélgetés, altatás. Ha az esti altatás mindig azonos időben történik, akkor a baba vagy a kisgyerek belső órája ehhez igazodik majd.
Persze előfordulhat, hogy egy-egy alkalommal felborul ez a rendszer, például nyaralás alatt, vagy ha vendégek érkeznek, de ha a továbbiakban is következetesen ragaszkodunk az azonos időponthoz, akkor a gyermekünk biológiai órája jelezni fog és a megszokott időben elálmosodik.
Minden gyereknél vannak „elfáradási” ciklusok, amikor elkezdik dörzsölgetni a szemüket, nyűgössé válnak.  Szülőként érdemes erre odafigyelni és megragadni a kínálkozó alkalmat, hogy ágyba dugjuk, mert ha ezt elszalasztjuk, akkor a csemete felpörgeti magát és sokáig nem fog elaludni.

Esti izgalmak

Nagyon sok családban az apuka azért rohan haza a munkából, hogy ő fürdethessen és ő mondhassa el az esti mesét, és persze néha „becsúszik” egy kis mókázás, csikizés is. Ezek az apás játékok azonban, főként, ha fürdés után történnek, kibillentik a kisgyereket a megszokott ritmusból és túlpörögnek. A játék hatására izgalomba jönnek, szervezetükben adrenalin termelődik és nincs az a rátermett anyuka, aki ilyen állapotban képes álomba ringatni csemetéjét.
Kérjük meg apát, hogy fürdés előttre időzítse a mókázást, utána pedig már csak csendes tevékenység legyen: mesélés, simogatás, összebújás.

Frissítő fürdő

Igaz ugyan, hogy az esetek többségében a meleg fürdő lazítóan hat gyermekünkre, de előfordulhat, hogy inkább felfrissül és nem elálmosodik. Ha azt látjuk, hogy a fürdetés közben csemeténk egyre virgoncabb, hozzuk a fürdetés idejét egy kicsi előbbre, hogy több idő maradjon lenyugodni.

Túl sok inger a gyerekszobában

A gyerekek elalvását azzal segíthetjük leginkább, ha minél kevesebb ingert engedünk be a szobájába. Nem jó, ha túl sok vagy túl éles a fény, ha zaj van és arra is figyeljünk oda, hogy ne legyen túl meleg! Alváshoz a 20 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb. A halvány fény a gyerekszobában és az esetleges felébredések halk, megnyugtató kezelése - puszi, simogatás, betakargatás, majd újra magára kell hagyni a gyereket - hozzásegítik a kicsit a zavartalan alvás megszokásához.

Jean Orsolya - 2018 május 31.
 

 

Ezeket a növényeket vigye a hálószobába!

9 csodaszép növény a hálóban és garantált a jó alvás

Erre figyelmezteti, ha alvászavara van!

Az alvászavar lehet az első jele, ha baj van vagy komoly életmódváltásra van szüksége!