+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 hatékony tipp, hogy jobban aludjunk!

Egészség - Rosszul alszik? Ennek számos oka lehet, de bizonyos szokások megváltoztatásával, és néhány szabály betartásával alvásunk minősége javítható! Íme 5 tipp, hogy újra úgy aludjunk, mint a bunda!

Vannak olyan tényezők, amelyek megnehezítik a pihenést. Az egyik ilyen a folyamatos stressz. Ez lehet érzelmi, szellemi vagy akár fizikális jellegű. Ha túl sok a munkánk és úgy érezzük, soha nem érünk a feladataink végére, ha magánéleti problémáink vannak, esetleg az érzelmi életünk instabil vagy a gyermekünknek vannak gondjai az iskolában - ezek mind hatással vannak a mentális-, és lelki állapotunkra és bizony az alvásunkra is, amikor minden, amit napközben kontroll alatt tartottunk, felszínre kerül.

A hajszoltság és az idegi túlterheltség, a túlfáradtság is megnehezíti a nyugodt pihenést, sokszor annak ellenére nem vagyunk képesek elaludni, hogy hullafáradtnak érezzük magunkat.

Mit tehetünk a jó alvás érdekében?

1, Alvás előtti időszakban kerüljük az erős ingereket!

Első és legfontosabb teendőnk, hogy a telefonunkat, laptopot tegyük félre és ne nézegessük, mert ha így teszünk, akkor még esélyt sem adunk magunknak arra, hogy kicsit eltávolodjunk a munkahelyi és egyéb gondjainktól.

Mi az, ami segíthet? Minden, ami az elcsendesedést és a figyelem pozitív irányba fordítását szolgálja: egy csésze kellemes ízű tea, egy jó könyv, lazítás a kádban, zenehallgatás.

Ha az ellazulás sikerült, akkor pedig irány az ágy! A hálószobában is kerüljük a túl erős ingereket!Legyen a szoba csendes, nyugodt, és kellően sötét, amikor alszunk! Sokszor a minimális zaj, például egy óra ketyegése is zavaró lehet. Zárjuk ki ezeket, amennyire lehet. A szobában, ahol alszunk, ne legyen túl meleg! Télen tekerjük le a fűtést, alváshoz az ideális hőmérséklet 18-20 C°.

2, Legyen napirendünk!

A természetes bioritmus szerinti életmód segít, hogy jól aludjunk és kipihenten ébredjünk. Az, hogy ez kinél milyen napirendet jelent, egyénenként eltérő és mindig saját magunknak kell kitapasztalni. Az viszont mindenkinél egyaránt bevált módszer, ha minden este megközelítőleg ugyanabban az időben tér nyugovóra, reggel pedig ugyanakkor kel. Ha nagyon fáradtnak érezzük magunkat napközben, és megtehetjük, pihenjünk egy kicsit ebéd után, de ez ne legyen sosem hosszabb, mint 45 perc, mert az már az esti alvás rovására mehet.

3, Kerüljünk bizonyos ételeket!

Négy-hat órával azelőtt, hogy aludni térünk, koffein tartalmú italokat, csokoládét ne fogyasszunk! A cukros vagy fűszeres ételeket, cigarettát és a túlzott alkoholfogyasztást szintén kerüljük! Este már csak könnyű ételeket együnk, melyek nem terhelik a gyomrunkat. Ha ugyanis este teleesszük magunkat, szervezetünknek a pihenés helyett komoly munkát kell végeznie és ez bizony nehéz elalvást, forgolódást és rémálmokat eredményezhet. Nem ajánlatos közvetlenül lefekvés előtt jelentős mennyiségű folyadékot sem magunkhoz venni, és kerülni kell a vizelethajtó tulajdonsággal rendelkező teákat is!

4, Lefekvés előtt pár órával már ne eddzünk!

A napi edzésünket – bármilyen testmozgás legyen az –, ne közvetlenül lefekvés előtt végezzük, mert túlzottan felpörgeti szervezetünket, amikor inkább a megnyugvásra lenne szüksége a jó alváshoz. Sportolásra a legalkalmasabb időszak a reggel és a délelőtt, de ha ezt nem tudjuk beilleszteni a napi rutinba, mozoghatunk délután is, csak arra figyeljünk oda, hogy az edzést legkésőbb este 7-ig fejezzük be.

5, Használjunk illóolajokat!

Az alvásra hangolódást segítik és a feszültség oldására kiváló megoldást jelentenek az illóolajos párologtatók. Cseppentsünk levendula-, citromfű- citrom vagy narancs illóolajat a párologtatóba, ez biztosan segít, hogy gyorsabban el tudjunk aludni és ne kelljen bárányokat számolgatni.  Ne használjunk éles fényeket, és ha éjszaka fel szoktunk kelni, akkor csak irányfényt használjunk, melyeket a lakás több pontján is elhelyezhetünk és anélkül, hogy kivernék az álmot a szemünkből, segítenek az orientálódásban.

+1 Tipp: Lehetőleg még télen is töltsünk legalább fél órát a szabadban, minden nap!

Sleepwell - 2020 november 12.
 

 

5 reggeli szokás, amelyek javítják az éjszakai pihenés minőségét

A napi ritmusunk az éjszakai alvásunk minőségét is jócskán befolyásolhatja.

8 egyszerű nyújtó gyakorlat lefekvés előtt a gyors elalvásért és a nyugodt pihenésért

A következő nyújtó gyakorlatok segíthetik a zavartalan éjszakai pihenést, csak néhány percet kell rászánni az elvégzésükre esténként.