+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Viszket a bőre és nem tud aludni? Ez lehet az oka!

Egészség - Okok, amelyek a bőrviszketés, kényszeres vakarózás hátterében állhatnak és hatékony módszerek a viszketés csillapítására

Az állandó viszketés idegesítő és megzavarja éjszakai nyugalmunkat. A viszketés testünk figyelmeztető jelzése, kísérő tünete a legkülönfélébb bőrbetegségeknek vagy mélyebben rejlő, belgyógyászati betegségeknek, de okozhatja gyógyszer vagy akár a helytelen táplálkozás is.

A viszketés kémiája

A viszketés oka, hogy ingerületvivő anyag (hisztamin) szabadul fel az ún. hízósejtekből. A hisztamin ingerli a bőr receptorait, amit viszketésként érzékelünk. Kémiai anyagok, bizonyos élelmiszerek, pollenek vagy fizikai ingerek, pl. meleg, hideg, nyomás hatására is felszabadulhat hisztamin. Az általa kiváltott inger a gerincvelő közvetítésével az agyhoz jut, ahol tudatosul és megjelenik a vakarás iránti késztetés.
 
A viszketés lehetséges okai

Olykor a teljesen egészséges emberekkel is előfordul, hogy éjszaka arra ébrednek, nagyon viszket a bőrük. Ha ez csak ritkán fordul elő, az teljesen ártalmatlan. A rövid ideig tartó, akut viszketést kiválthatja rovarcsípés, alulhidratáltság –ha napközben nem ittunk eleget-, a bőr szárazsága vagy akár allergia is – például, ha műszálas a hálóruhánk vagy az ágynemű-.

A hosszabb ideje fennálló viszketés ellenben betegség tünete lehet. A viszketés jellemző egy sor betegségre, pl. a neurodermitiszre, vitaminhiányra, máj- és vesebetegségre, ekcémára, csalánkiütésre, anyagcsere betegségekre, cukorbetegségre, hormonális problémákra, a pajzsmirigy nem megfelelő működésére.

Pszichés problémák is kiválthatnak viszketési érzékenységet, kényszeres vakarózást. A túl sok stressz, idegeskedés, a megoldatlan problémák megviselik az idegrendszert és nyugtalan alvást, viszketési ingert okozhatnak.
 
Számos gyógyszerről - vérnyomáscsökkentők, ACE-gátlók, béta-blokkolók, cukorbetegség elleni gyógyszerek, hormonkészítmények, vízhajtók, antibiotikumok - tudjuk, hogy okozhatnak viszketést.

A táplálkozás ugyancsak nagy szerepet játszhat a viszketés kialakulásában és erősödésében. Különösen az allergiások és a neurodermitiszben szenvedők reagálnak állapotromlással, ha bizonyos ételeket, például citrusféléket (narancsot, mandarint, grépfrútot, citromot) vagy paradicsomot, sajtot esznek, vörösbort isznak. Az ételallergia – laktóz-, glutén-, tejfehérje és egyéb ételallergiák – egyik vezető tünete is lehet a vakarózás és a bőrproblémák. Ilyenkor alapos kivizsgálással pontosan megállapítható az allergia oka és ennek megfelelően –szakember által - kerül összeállításra a diéta.  

Módszerek a viszketés enyhítésére

Ülőfürdő hatóanyagokkal

Mindenféle viszketés csillapítására alkalmas a langyos ülőfürdő olyan hatóanyagokkal, mint a tejsavó, a búzacsíra, olívaolaj, ichtiol vagy kén. Hetente egyszer alkalmazva jelentősen csökkentik a diszkomfort érzetet, feltöltik a bőrt nedvességgel és értékes tápanyagokkal. Fontos, hogy a fürdővíz 35 °C-nál ne legyen melegebb és a fürdő maximum 10-20 percig tartson.

Belső hidratálás

Sokszor nem gondolunk az első és legevidensebb okra: a folyadékhiányra. Akinek nincs problémája a szívével vagy a veséjével, minden nap igyon meg 2-3 liter folyadékot. Ez főként vízből álljon, de pár pohár frissen facsart gyümölcs- és zöldséglével, gyógyteával izgalmasabbá tehető a napi penzum elfogyasztása.

Irritáló anyagok kerülése

Az érzékeny bőrűek kerüljék a túl illatos testápoló szereket és tudatosan válasszanak tisztálkodó termékeket. A legjobb, ha a hipoallergén változatot használják mindenből, amelyekben nincs se mesterséges színezék, se tartósítószer vagy illatanyag, helyette viszont tartalmaznak ápoló olajokat és bőrazonos lipideket.

Bőrbarát szokások

Kerüljük a forró és gyakori fürdőt, mindig csak langyos vízzel mosakodjunk, válasszuk inkább a zuhanyzást a mindennapos ülőfürdőzés helyett. Zuhanyzás után ne dörzsöljük a bőrt, hanem csak itassuk le róla a vizet, és még félig nedvesen krémezzük be. Viseljünk szellős, pamutból készült ruházatot, kerüljük a műszálas textíliákat és a gyapjút.

Stresszlevezetés

Ha túl nagy a nyomás rajtunk, feszültek és idegesek vagyunk, sajátítsunk el lazítási módszereket (meditációt, autogén tréninget) vagy járjunk rendszeresen sportolni, jógázni, ezekkel ugyanis csökkenthető a stressz.

Ha a viszketés hosszú ideig fennáll, forduljunk szakemberhez!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 december 03.
 

 

A tudomány szerint akár 12 kilót is fogyhatunk alvással!

Szakértők szerint naponta plusz egy órányi éjszakai alvással mintegy 270 kalória bevitelét spórolhatja meg az ember. Három év alatt ez már 11,8 kilogrammnyi súlycsökkenést jelenthet csupán azzal, hogy az ember többet alszik - mutattak rá a kutatók.

8 egyszerű nyújtó gyakorlat lefekvés előtt a gyors elalvásért és a nyugodt pihenésért

A következő nyújtó gyakorlatok segíthetik a zavartalan éjszakai pihenést, csak néhány percet kell rászánni az elvégzésükre esténként.