+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Új felfedezés! Ez a probléma is okozhat krónikus fáradtságot!

Egészség - Túl aktív immunválasz állhat a krónikus fáradtság szindróma hátterében.

Az összetett tünetegyüttessel, többek között hosszan tartó fizikai és mentális kimerültséggel járó krónikus fáradtság szindróma (CFS) világszerte több mint 17 millió embert érint, akik gyakran ágyhoz kötöttek és képtelenek elvégezni olyan napi tevékenységeket, mint a tisztálkodás vagy a táplálkozás.
Az állapot, illetve annak kutatása erősen vitatott részben azért, mert lehetséges okai és a gyengítő tünetek nagyon kevéssé ismertek.

Most egy új kutatás arra jutott, hogy a CFS oka az lehet, hogy egyes emberek immunrendszere jóval aktívabban reagál az egészség elleni támadásokra. A kutatók egy interferon alfa nevű szert alkalmaztak, hogy előidézzék a szindróma modelljét,  és megállapították, hogy azok a páciensek, akik a kezelésre hiperaktívan vagy túlzón reagáltak, sokkal hajlamosabbak voltak a súlyos kimerültségre.
Az interferon alfát a hepatitisz-C fertőzés elleni kezelésként alkalmazzák, és ugyanúgy aktiválja az immunrendszert, mint egy erőteljes fertőzés. Sok ilyen szert kapó páciens extrém fáradtságot tapasztal a kezelés során, többen pedig hónapokkal a gyógyszerkúra befejezése után is érzik a krónikus kimerültséget.

A kutatók  55 páciensben mérték a kimerültség és az immunrendszer markereit az interferon alfával végzett kezelés előtt, alatt és után. Arra jutottak, hogy az 55-ből 18-an, akiknél a CFS-hez hasonlatos betegség alakult ki, hiperaktív immunrendszerrel rendelkeztek a kezelés előtt és erősen túlzó reakciót mutattak a kezelés alatt.

"Első alkalommal mutattuk ki, hogy azoknak, akik hajlamosak CFS-hez hasonlatok betegségekre, túlműködik az immunrendszerük az azt érő kihívás előtt és alatt is"- mondta Alice Russell, a King's College London pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének munkatársa, a kutatás vezetője.

Forrás: MTI

Jean Orsolya - 2018 december 20.
 

 

Túlsúly, alvásproblémák - Akár kortizol egyensúlytalanság is lehet a háttérben!

Fáradtság, alvásproblémák, súlygyarapodás, meddőség – Ez csak pár tünet azok közül, melyeket a mellékvese kimerülés és a kortizol hiány okozhat. Aki állandó stresszben él, annál bizony ennek kiemelten nagy a veszélye. Lássuk csak, melyek azok a tünetek, melyek a kortizol szint csökkenésére utalnak!

Nyitott szájjal alszik gyermeke? Akár komoly gondot is jelezhet!

Alapvetően a légzésre az orrunk való és bár időnként természetes, hogy szájon át veszünk levegőt, hosszú távon ez utóbbi egyáltalán nem egészséges és akár problémát is jelenthet. Ezért ha azt vesszük észre gyermekünkön, hogy állandóan nyitott szájjal alszik, akkor vigyük el szakemberhez és előzzük meg, hogy komolyabb gond legyen belőle.