+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Szilveszter gyerekkel? Lehetséges!

Érdekességek - Nem kell lemondanunk a szilveszteri buliról akkor sem, ha gyermekünk van! Segítünk, hogy zökkenőmentes legyen az év utolsó éjszakája!

Szilveszter babával

Gyermekünk első fél évében komoly kötöttséget jelent a szoptatás. Főként az első hónapokban, amíg ki nem alakul valamiféle rendszer, előfordulhat, hogy a baba óránként szopizik és olyankor bizony rendelkezésre kell állnunk.

Ha picibabánk van, nem ez lesz a  legegyszerűbb szilveszterünk, de egy kis kompromisszummal megoldható, hogy mi se maradjunk ki a buliból. Csecsemőkorú gyermekkel a legfontosabb, hogy olyan helyre menjünk, ahol van lehetőség az elvonulásra, altatásra úgy, hogy maga a bulihelyszín se legyen messze. A legtöbb szülő ezért dönt a házibuli mellett, hiszen ott mindez megoldható.

Mózeskosaras babakocsiban (vagy hordozható babaágyban) bárhol el lehet a piciket altatni, ehhez elég egy olyan szoba, ahol viszonylag csend van. Bár a tapasztalat azt mutatja, hogy az ekkora babák - legalábbis a jó alvó részük - rezisztensek minden zavaró körülményre.

Ami miatt nem túl pihentető a bulizás egy kisbabával, az az, hogy a pici másnap ugyanúgy követeli a rendszeres törődést, akkor is, ha mi nem aludtunk pár óránál többet. A megoldás ilyenkor az lehet, hogy szilveszter napján napközben is többször lepihenünk a babával és másnap is ugyanezt tesszük. Ne ilyenkor akarjunk nagytakarítani, rendet rakni, minden alkalmat ragadjunk meg, hogy kipihenhessük a buli fáradalmait!


Bölcsisek és óvodások

A rutinos szülők tapasztalatai és - saját elmondása- szerint a másfél- négy év közötti gyerekekkel a legnehezebb egy jó szilveszteri buli kivitelezése. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha van nagymama, aki elvállalja a kölyköket. Már nem alszanak el akárhol, zavarja őket a zaj, a fény, az, ha másmilyen az ágyuk, mint a megszokott.

Ha a házibuli mellett döntünk, megoldás lehet, ha nagyobb, sokszobás házat foglalunk a bulihoz, ahol mindenkinek van saját kuckója. A földszint lehet a szórakozás helyszíne, az emelet pedig az alvásra kijelölt terület.

Az óvodások már maguk is nagyon szeretnek részt venni a buliban - igazi partiarcok- és szilveszter lévén, tehetünk egy is engedményt, hogy a megszokottnál pár órával tovább maradhassanak fent. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy amikor elkapja őket az álmosság, fektessük le őket, mert ha túlpörögnek, nehéz lesz az altatás, ha pedig fent maradnak, annak hiszti lesz a vége és ha minden gyerek egyszerre kezdi a műsort, akkor a bulinak is gyorsan vége szakad a felnőttek - legalábbis az anyukák- számára is.

Az ovis korú gyerekekkel azért nehéz a szilveszterezés, mert  annak ellenére, hogy később feküdtek le, még nem következik, hogy tovább is alszanak reggel, és egy ovist már nem lehet meggyőzni arról, hogy reggel 6 és 10 között még kéne szundítani egy kicsit.

Buli a kisiskolásokkal

Minél nagyobbak a gyerekek, annál inkább képesek ők is bulizni, feltéve, hogy van gyerekcsapat. Tehát az elsőrendű feladat, hogy olyan szülőkkel szervezzük a szilvesztert, akiknek a miénkkel hasonló korú gyermekeik vannak.

Az 5- 10 éveseknél az elalvás sem gond, addig pörögnek, amíg totálisan végük nem lesz, akkor pedig gyakorlatilag azonnal elalszanak, ott, ahol éppen kifogyott az elem. Ez a korosztály ráadásul nagyszerűen "rakásolható", simán egy csomó gyereket bepakolhatunk egy szobába, csak legyen elég matrac. A csoportos elrendezés hátránya az, hogy elsőnek kelnek reggel a legkorábban kidőlők, és kíméletlenül felverik a többit is, ezért újév napján lesz egy rakás kialvatlan és nyűgös gyerekünk. Előnye, hogy megfelelő előkészítéssel rá lehet őket beszélni, hogy ha fel is keltek, próbáljanak meg egymással foglalkozni, és hagyják a felnőtteket aludni - így akár 9-10-ig is haladékot kaphatunk.

Akik már nem szülőkkel buliznak

A kamaszoknál általában már fel sem merül, hogy a szülőkkel bulizzanak, vagyis problémánk csak abból lehet, ha a logisztikát nekünk kell megoldanunk, vagy ha nálunk volt a buli, és másnap hazatérve meglátjuk a romokat. Ilyenkor azonban annyi csak a teendőnk, hogy a buli feltételeként kikötjük, hogy ahogy átvették a helyszínt, úgy kell átadniuk is nekünk, különben nem lesz több ilyen lehetőségük.

Jean Orsolya - 2019 január 07.
 

 

Súlyosbodó (vagy épp javuló) alvásproblémák nyáron

Nagy melegben általában romlik az alvás minősége, de nyáron a csökkenő terhelés, kevesebb stressz miatt javulhatnak is bizonyos alvászavarok.

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.