+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Rossz alvó gyerekből is válhat jó alvó!

Általános - Így változhatnak az alvási szokások gyerekkorban és ezek lehetnek az okai

Fejlődési ciklusok

Bár vannak szinte születésüktől fogva nyugodt, jól alvó babák, és olyanok is, akik viszont nyugtalanabbak és egyszerre kevesebbet alszanak, mégsem érdemes az első hónapok alapján levonni a végső következtetést arra vonatkozóan, később milyen alvó lesz gyermekünk.

A kisgyerekkor tele van változással, fejlődési ugrások és ciklusok követik egymást, amelyek mindegyike befolyásolja az alvási szokásokat. Az első hónapokban a baba rengeteget alszik. Ilyenkor a szülők számára a fő nehézséget az okozza, hogy a napszakok átmenetileg felcserélődhetnek és legalább 3-4 hónap, mire kialakul a nagyjából normálisnak mondható napirend - vagyis éjszaka a hosszabb, egybefüggő alvás, napközben pedig a rövidebb alvások-.

Aztán amikor úgy tűnik, hogy beállt a napirend, történik valami – például egy kis fogacska kibújása vagy egyszerűen egy fejlődési ugrás -, ami miatt borul a rendszer és átmenetileg megint nehezebb éjszakák, nyűgösebb nappalok következnek. A kisgyerekek idegrendszere nagyon érzékeny, megviseli őket a környezetváltozás, vagy ha kevesebbet aludtak éjszaka, hatnak rájuk az időjárási frontok, sőt, még az őket körülvevő felnőttek hangulata is. Éppen ezért a stabilitás, az állandóság kiemelten fontos kiegyensúlyozott fejlődésük szempontjából.

Legyünk rugalmasan következetesek!

Vannak olyan gyerekek, akik babaként rossz alvók voltak, de másfél- kétéves kor környékére, kinövik ezt. A gyerekek egy másik csoportja, aki korábban jól aludt, vagy megtanult jól aludni, egyik napról a másikra rossz alvóvá válhat átmenetileg, aminek számos oka lehet: új közösségbe került és ez megviseli, fejlődési ugrásban van éppen, túl sok inger éri az óvodában, iskolában, feszült valami  miatt, túlfáradt napközben és ezért nehezen megy az elalvás, éjszaka többször felriad.

A dackorszakban szinte minden kisgyerek alvási mintázata változik, főként azért, mert folyamatosan feszegetik a határokat, kipróbálják mi az, amit még megengedhetnek maguknak és ez alól miért pont az alvás lenne a kivétel. Nem akarnak időben lefeküdni, fejükbe veszik, hogy nem alszanak. Ilyenkor egy kis engedményt lehet tenni, hogy úgy érezzék, nekik is van beleszólásuk és bevonhatjuk őket pl. az altatás körülményeinek alakításába, kiválaszthatják, melyik állatkával alszanak, ők választhatnak mesét.

És azt se felejtsük el, hogy ahogy nő gyermekünk, úgy változik az alvásigénye is! Míg egy 3 évesnek legalább 12 óra alvásra van szüksége, addig egy 8 évesnek már elég ennél 1-2 órával kevesebb is. Az iskolások szeretnek társasági életet élni este, beszélgetni és teljesen értelmetlen ágyba parancsolni egy 10 évest este 8-kor, mert úgysem fog elaludni. Próbáljunk rugalmasak lenni bizonyos határokon belül és a növekvő gyermekünk változó igényeit is vegyük figyelembe!

Vannak dolgok, amelyekben azonban szigorúan meg kell húzni a határokat: nem lehet éjjel játszani, telefonozni és egy közösen megállapított időpont után le kell feküdni vita nélkül. Az alvás tanult folyamat: csecsemőkorban még csak annyit kell megtanítani gyermekünknek, mikor van éjjel és mikor nappal, és gondoskodni róla, hogy tudjon pihenni, kisgyermekkorban pedig az alvás körülményeit tanulja meg a kicsi, azt, hogy hol vannak ebben a határok.

Másfél-kétéves kor tájékán a kisgyerek már megérti, hogy éjjel a szülei is alszanak, nekik is szükségük van a pihenésre, el lehet neki magyarázni, miért fontos az alvás. Ez az időszak – másfél-két év között – különösen alkalmas a megfelelő szokások kialakítására, mert a kicsik egyébként is szeretik a rutinszerű cselekvéseket, ezért ha kialakítunk egy állandó alvás körüli rutint, amiben ő is szerepet kap (tehát nem passzívan vesz benne részt, hanem pl. ő választ mesekönyvet, ő kapcsolja le a villanyt, elrendezgeti az ágyában a plüsseit, babáit, akkor azt élvezni fogja és később is ragaszkodik majd hozzá. Ez pedig segít neki elfogadni, hogy utána az alvás jön.

Rossz szokások

Vannak olyan szokások, amelyek csecsemőkorban teljesen természetesek, ám ha nagyobb korban is megmaradnak, már rossz szokásnak számítanak és fontos, hogy ezekről leszoktassuk csemeténket. Ilyen lehet például, ha gyermekünk 6 évesen sem akar a saját ágyában aludni, vagy ha a 3 éves gyerek még mindig tápszert vagy teát iszik éjjel (akár egy litert is), vagy amikor egy 5 éves mellett esténként 1 órát kell feküdni, mire elalszik. Gyakran áll ezeknek a szokásoknak a hátterében az, hogy a gyerek beteges, ezért az anya többet megenged neki, vagy erős akaratú és az anya hagyja magát, tehát tulajdonképpen a gyerek akarata “győz” a szülő felett, vagy pedig az anya szeretné még kicsinek látni a gyereket, ezért még nagyobb korában is babaként kezeli, nem az életkorának megfelelően. Próbáljuk egy kicsit objektíven szemlélni gyermekünket és bármennyire is kicsinek látjuk még, fogadjuk el, hogy az a természet rendje, hogy szép lassan felcseperedik. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy ne akarjuk babaként kezelni, amikor már nem az.

Jean Orsolya - 2018 június 07.
 

 

A váltott műszak veszélyei

Egy új kutatás szerint nagyobb az esélye a diabétesz kialakulására azoknak, akik váltott műszakban dolgoznak!

Aki nem akar megbetegedni, erre kell nagyon odafigyelnie!

Egészség és erős immunrendszer nem létezik megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül, így a koronavírussal szembeni védekezésnek is egyik fontos alappillére kell legyen!