+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Női alvásproblémák

Egészség - Így kezelje a hormonális változások okozta alvásproblémákat!

Alvásra mindenkinek szüksége van!

Ahhoz, hogy valaki egy naphoz kipihenten, koncentrációképessége csúcsán kezdhessen hozzá, megfelelő pihenésre van szüksége, akár férfiről, akár nőről van szó. A minőségi, jó alvás minden ember alapszükséglete, amely nélkül mindenki fáradt, figyelmetlen, nyűgös lesz és romlik a teljesítménye. Kutatások szerint azonban a hölgyeknek jóval gyakoribbak az elalvási és alvásfenntartási nehézségeik, mint a férfiaknak.
A nők és férfiak alvási szokásait vizsgáló kutatások során arra is fény derült, hogy a nők életében vannak olyan időszakok, amikor szinte mindenkinél felmerül valamiféle probléma az elalvást és az átalvást illetve az alvás minőségét illetően. Ezek hátterében általában hormonális változások, ingadozások állnak.

A menstruációs ciklus okozta alvásproblémák

A menstruációs ciklust alapvetően két hormon szabályozza: az ösztrogén és a progeszteron. Míg az ösztrogén ébren tart, a progreszteron nyugtat és altat. Ovuláció – azaz peteérés – idején megnő a progreszteron szint a vérben, menstruáció alatt viszont csökken, ezzel magyarázható, hogy a hölgyek többsége olyankor csak forgolódik. Kutatások szerint a nők csaknem 70%-a panaszkodik alvászavarokról  a menstruáció előtt és az első néhány napon. A helyzetet súlyosbítja, ha erős premenstruációs tünetekkel - fej- és hasfájással, görcsökkel, emlőérzékenységgel, hányingerrel, indokolatlan szorongással, feszültséggel – küzd. A hasgörcsöket enyhítheti a melegvizes palack, a meleg hasi-deréki borogatás illetve a B6 vitamin szedése és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.

Menopauza

Menopauza idején ugyancsak a hormonális változások okoznak kellemetlen testi-lelki tüneteket, melyek bármikor, akár éjszaka is ránk törhetnek. A hőhullámok, a légzés zavarai, az ízületi gyulladás egyaránt éjszakai ébredéseket okozhat, mely szabotálja a mély alvást. A változókorban gyakran fellépő depresszió, stressz és a félelmek ugyancsak ébren tarthatnak. Ebben az időszakban különösen oda kell figyelni a testünkre, a testünk jelzéseire, a megfelelő táplálkozásra és mozgásra, különben könnyen ránk találhatnak a változó kor alvászavarai. A jóga, a rendszeres mozgás, az egészséges étkezés, a magnézium és B vitaminok szedése, a napirend betartása rengeteget segítenek a tüneteken.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük az alvásproblémákat?

1, Évente csináltassunk vérképet!

Ennek egyrészt azért van jelentősége, hogy kizárhassuk a gyulladásos, kóros folyamatokat, másrészt, ha kiderül, hogy valamilyen hiány van a szervezetünkben, azt pótolni tudjuk. A magnézium-, a B-vitamin és a vashiány köztudottan hatással van az alvás minőségére, így azok szedésével megszűnhetnek az alvási nehézségek.

2, Étkezzünk tudatosan!

Számos olyan étel van, amely fitoösztrogén tartalma révén ellensúlyozni tudja a hormoningadozás miatti kellemetlen tüneteket. Ilyenek például a szója, a lenmag és a komló.

3, Mozogjunk rendszeresen!

A rendszeres testmozgás karbantartja a csontozatot, az izmokat, javítja a vérkeringést, a szövetek oxigénellátottságát és segít levezetni a feszültséget is. Ha hetente háromszor mozgunk legalább egy-másfél órát, nem csak az egészségünkért és az alakunkért tettünk sokat, de a nyugodt alvásért is.

 

Jean Orsolya - 2017 december 08.
 

 

Állandóan fáradt, mégsem tud aludni? Szezonális affektív zavar is okozhatja!

Levert, fáradt és az alvása sem olyan, mint általában? A problémák szezonálisan jelentkezhetnek, de oda kell rá figyelni!

Az alvás nem luxus, hanem létszükséglet - Egészségünk múlhat rajta, ha nem alszunk eleget!

Az alvást méltatlanul alábecsüljük, pedig a testi és lelki egészségünk múlhat azon, milyen minőségben és mennyit alszunk.