+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nem tud aludni? Lehet, hogy az időjárás okozza!

Érdekességek - Így hat az időjárás az alvásminőségre! A melegfront és a hidegfront élettani hatásai

Számos kutatás eredményei igazolták már, hogy a légköri változások hatással vannak aktuális testi-lelki állapotunkra. Az időjárási jelenségek főként az idegrendszerünket, szív- és érrendszerünket terhelik meg és okoznak különféle tüneteket. Frontátvonuláskor a légkörben bekövetkező hirtelen nyomás-, hőmérséklet és nedvességváltozások teszik próbára szervezetünk alkalmazkodóképességét. Az időjárás változásai, főként, ha drasztikusak – jelentős hőmérséklet- és légnyomásváltozás - komoly terhelést jelentenek, melyekre szervezetünk gyakran kellemetlen, nem egyszer veszélyes reakciókkal válaszol. Megfájdul a fejünk, migrénroham tör ránk, szédülünk, ingadozik a vérnyomásunk, szorít a mellkasunk és nem tudunk aludni. Sokszor nem feltétlenül fájdalmas tünetekről van szó, egyszerűen csak figyelmetlenebbek vagy ingerlékenyebbek vagyunk.

A frontok hatásai

Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek vérnyomás csökkenéshez, pulzusszám emelkedéshez, a depressziós tünetek, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek.

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ez ízületi fájdalmakat, reumás panaszokat, asztmás rohamokat, gyomor-, epe- és vesegörcsöt, illetve mellkasi panaszokat –szorító érzést-, sőt a koraszülések számának emelkedését, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulását okozhatják a rendelkezésre álló megfigyelések alapján.
Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

Az időjárás és az alvás összefüggései

Az alvás hiánya, a nem megfelelő minőségű alvás, vagy a tartós álmatlanság károsan befolyásolja idegrendszerünk és ezáltal egész szervezetünk működését. A kialvatlanság következményeként nappal fáradtak, dekoncentráltak vagyunk, ingerlékenyekké válunk, nyugtalanság uralkodhat el rajtunk, amely rontja a teljesítőképességünket, a közérzetünket, a hangulatunkat. Mindennek akár az időjárás is előidézője lehet!
Ma már az orvosok is tényként kezelik, ha valaki az időjárás változásaira érzékeny és amiatt nem tud elaludni, éjszaka sokszor felébred, alvása felszínes marad, és akár erős szívdobogás is kísérheti az éjszakai ébredést. Figyeljük magunkat, hogyan reagál szervezetünk az időjárási jelenségekre: frontokra, szélre, viharokra! Amennyiben egy-egy frontátvonulást, vihart követően gyakran ébredünk fáradtan, kialvatlanul, gyanakodjunk arra is, hogy annak hátterében a fokozott érzékenység állhat az időjárás változásaira!

Hogyan enyhítsük a frontok hatását?

Táplálkozzunk egészségesen, együnk vitaminokban (C-, B-vitaminok), ásványi anyagokban (cink, szelén, magnézium) gazdag, könnyen emészthető ételeket (sok zöldség, gyümölcs), valamint ügyeljünk a megfelelő (kb. napi 2-3 liter) folyadékbevitelre.

Fontos a rendszeres testmozgás! Sétáljunk sokat akár melegben, esőben, szélben, vagy hóban, hogy hozzászoktassuk ezzel szervezetünket a szélsőséges időjárási viszonyokhoz is.

Jó hatású lehet a naponta végzett váltott zuhany (2 perc hideg vizes, majd 2 perc meleg vizes tusolás váltogatva), vagy szaunázzunk, így formában tarthatjuk keringési és hőszabályozó rendszerünket.

Alkalmazzunk aromaterápiás illóolajokat: levendulát, citromfüvet, melyek párologtatása oldja a feszültséget, segít az ellazulásban.

Igyunk gyógyteákat, melyek segítségünkre vannak a görcsoldásban, relaxálásban! Ilyenek a citromfű, az orbáncfű, a levendula, a ginzeng és a rozmaring.

Ha van rá lehetőségünk, menjünk masszőrhöz! Egy alapos masszázs testünkre, lelkünkre jótékonyan hat.

 

Jean Orsolya - 2018 március 12.
 

 

Ismered a japánok vagy a britek alvási szokásait? Most megtudhatod, miben térnek el a miénktől!

Egy telefonos applikáció segítségével vizsgálták az emberiség alvási szokásait.

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!