+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nem tud aludni gyermekünk? Így segítsünk neki!

Érdekességek - A legjobb természetes praktikák, hogy újra kipihent legyen!

A kialvatlanság jelei

Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy gyermekünk alvása nem megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű:

• Fáradt, erőtlen, kedvetlen
• Nyűgösebb, türelmetlenebb és dekoncentrált
• Kevésbé tud jól teljesíteni, nehezebben megy a tanulás, romlik a memóriája
• Immunrendszerének védekezőképessége romlik, könnyebben betegszik meg, nehezebben lábal ki egy-egy betegségből
• Állandóan éhes, testsúlya is növekedhet

Mit tehetünk, hogy újra energikus és kipihent legyen?

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű alvás és az is, hogy ez az alvás nyugodt, pihentető legyen. Szülőként, a mi dolgunk, hogy biztosítsuk gyermekünk számára a nyugodt alváshoz szükséges feltételeket: helyes alvási szokásokat alakítsunk ki – legyen napirendünk -, minden nap legyen idő a szabad levegőn való mozgásra, játékra, ügyeljünk a megfelelő összetételű, változatos táplálkozásra és határt szabjunk az elektronikus kütyük használatának. Minden nap közel azonos időben feküdjön le a gyerek és keljen fel, a lefekvés előtti tevékenységek (pl.: vacsora, fürdés, mese, villanyoltás) pedig megszokott módon kövessék egymást. Alakítsunk ki egy rendszert és következetesen, határozottan igazodjunk hozzá. Ezen kívül fontos, hogy a szobában, ahol gyermekünk alszik, biztonságban érezze magát, sose legyen 20-22 C°- nál melegebb éjszakára, ne világítson éles fényű lámpa, az ágya kényelmes legyen.

Néhány csepp nyugtató hatású (pl. levendula, citromfű, narancs, kamilla, bergamott, bazsalikom) illóolaj szintén jó szolgálatot tehet esténként, ezeket párologtassuk a gyermek szobájában! Arra ügyeljünk, hogy ne adagoljunk túl sokat belőlük a párologtatóba, mert a túl intenzív illattal pont az ellenkező hatást fogjuk elérni, gyermekünket zavarni fogja az elalvásban.

Alvássegítő ételek és italok

Gyógyteák

Bizonyos gyógyteák kifejezetten lazító, nyugtató hatással bírnak. Ezek többségét már adhatjuk egészen kicsi kortól, de azért legyünk óvatosak és kérjük ki szakember tanácsát is, olvassuk el a tájékoztatót! Nyugtató hatású a levendula, cickafark, citromfű és a kamilla tea, ezeket lehetőleg cukor hozzáadása nélkül adjuk!

Meggylé

A meggylében lévő triptofán elűzi az álmatlanságot, ezért esténként érdemes adni a gyereknek 1 pohár meggylét

Magnéziumban, káliumban gazdag ételek

A banánban lévő magnézium és kálium segít ellazítani az izmokat, ráadásul növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami nyugtató hatású. Az olajos magvak (dió, mandula, mogyoró, tökmag, lenmag) magnézium tartalma kiemelkedő, ezekből egy-egy maroknyi elrágcsálása is segít az elalvásban, de vigyázat, ha gyermekünk allergiás rá, semmiképpen se adjunk neki, akkor inkább válasszunk más alternatívát, például avokádót, amit kenyérre kenhető krémnek is elkészíthetünk.

Kalciumban gazdag ételek

Egy pohár langyos tej lefekvés előtt ugyancsak segíthet. A kalciumban gazdag ételek, italok, mint a tej vagy a sajt, csökkentik a nyugtalanságot, ráadásul a magnézium felszívódásához is szükségesek. Vacsorához adjunk mindig egy darabka sajtot gyermekünknek vagy itassunk meg vele egy pohár langyos tejet! A magtejek – zab-, mandula- vagy rizstej – is kiváló kalcium-források, ha gyermekünk nem ihat tehéntejet.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 szeptember 17.
 

 

Ismered a japánok vagy a britek alvási szokásait? Most megtudhatod, miben térnek el a miénktől!

Egy telefonos applikáció segítségével vizsgálták az emberiség alvási szokásait.

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!