+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nem tud aludni az orrdugulástól?

Egészség - Ezek az okok állhatnak az orrdugulás hátterében és így szüntetheti meg!

Felső légúti gyulladás, megfázás

Téli időszakban különösen gyakoriak a meghűlés és a vírusos fertőzés okozta megbetegedések, melyek kellemetlen tünetei a köhögés és a nátha. Ha túl sűrű a váladék, nem tudjuk felköhögni és kifújni, csak azt érezzük, hogy folyamatosan be van dugulva az orrunk és hiába fújjuk, mégsem kapunk rendesen levegőt.

Tipp: Szedjünk vitamint a megbetegedések kivédésére és minden nap igyunk meg legalább 2 liter citromos-mézes gyógyteát! Csínján bánjunk a hatóanyagos orrspray-k használatával, mert hosszú távon - több héten át, rendszeresen alkalmazva - nyálkahártya károsító hatásuk van!

Allergia

Főként a pollen-, por-, és állatszőr allergia okoz orrdugulást, orrfolyást. Az allergia gyakori kísérő tünete a nyálkahártya megduzzadása, amely nagyon kellemetlen, főként, ha hosszú ideje fennáll. Az allergiát nem szabad félvállról venni, mert kezeletlenül a tünetei egyre súlyosbodhatnak, a betegség kiterjedhet a hörgőkre, a tüdőre és olyan komoly betegséghez vezethet, mint az asztma.

Tipp: Ha gyanítjuk, hogy tüneteink mögött allergia állhat, vizsgáltassuk ki magunkat! Az allergiát és annak pontos típusát a szakorvos különböző tesztek alapján diagnosztizálja és az eredmény ismeretében választja ki a megfelelő, receptre kapható orvosságot, orrspray-t.

Orrpolip

Az orrpolip nem más, mint az orr vagy az orrmelléküregek nyálkahártyájának duzzanata, amely legtöbbször allergia miatt alakul ki. Ugyan kellemetlen elváltozás, többek között azért, mert orrdugulást okoz, de nem daganat, ugyanakkor az orr járatainak eldugaszolása miatt komoly gondokat is okozhat. Az orrpolip műtéti úton gyógyítható, de sajnos nincs rá garancia, hogy nem újul ki.

Tipp: Ha Önnél orrpolipot diagnosztizálnak, érdemes rászánni magát a műtétre, mert bár valóban van esélye a kiújulásnak, de a beavatkozást követően fellélegezhet és hosszú időre búcsút inthet az orrdugulásnak!

Orrsövényferdülés

Az orrsövényferdülés nagyon gyakori elváltozás, melyet sok esetben az orr traumás sérülése - például valamilyen baleset – okoz. Az orrsövény ferdesége az orr szellőzését gátolja, ezáltal idéz elő olyan kellemetlen tüneteket, mint az orrdugulás, orrfolyás vagy akár fejfájás. A kis mértékű orrsövényferdülés nem okoz komoly problémát, de az orrüreget lényegesen szűkítő ferdülések nem csak az orrlégzést akadályozzák, hanem számos betegség kialakulását is előmozdíthatják. A nem kellő hatásfokkal szellőző arcüreg miatt gyakoribbá válik az arcüreg- és a középfülgyulladás, a dominánsabb szájlégzés pedig jobban hajlamosít a felső légúti megbetegedésekre.

Tipp: Ne használjon orrnyálkahártya összehúzó orrcseppet, ha orrsövényferdülés miatt van orrdugulása, mert súlyosbítja vele a kellemetlen tüneteket! Az elváltozás kizárólag műtéti úton gyógyítható!

Orrspray túlzott használata

Nagyon gyakori jelenség, hogy valaki, akinek volt már problémája az orrlégzéssel és emiatt elkezdett orrspay-t használni, „függővé” válik és egy idő után már csak spray használata mellett képes normálisan lélegezni. Az ilyen típusú függőség kialakulásához a lohasztó orrspray-k hatásmechanizmusa vezethet. Azok ugyanis összehúzzák a nyálkahártya ereit, ezáltal csökkentik a vérellátást – így magát a nyálkahártya-duzzanatot is-, de áldásos hatásuk csak viszonylag rövid ideig tart. Ráadásul, hosszú ideig alkalmazva éppen a kívánttal ellentétes hatást érünk el vele, mivel szövetközi vizenyőt okoz és az orrcsepp tartja fent a nyálkahártya duzzadtságát.

Tipp: Csak akkor és annyi ideig használjunk nyálkahártya lohasztó orrspray-t, amikor valóban szükségünk van rá! Helyette fújjunk rendszeresen orrot, mivel ezzel az egyszerű művelettel eltávolíthatjuk az esetlegesen felgyülemlett baktériumokat a váladékkal együtt. A sós tengervizes orrspray is sokat segíthet a téli időszakban!

 

Jean Orsolya - 2018 február 05.
 

 

Mit tegyünk, ha alvajáró a gyermekünk?

Az alvajárás lehetséges okai és kezelése

Ezekről az ételekről senki sem gondolná, hogy nehezítik az elalvást!

7 étel, amelyben rejtett koffein van