+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Nem tud aludni a stressztől? Íme 5 stresszcsökkentő módszer!

Egészség - A stressz hosszú távon nagyon veszélyes, mert gyengíti az immunrendszert, ezért ha nem tanuljuk meg kezelni, akár komoly betegségeket is okozhat.

Az állandó, krónikussá váló stressz rendkívül káros a szervezetre, több súlyos betegség kialakulásáért tehető felelőssé. Álmatlanságot, alvászavarokat, emésztőrendszeri problémákat, depressziót okozhat, de közvetetten akár a rákos betegségek kialakulásában is szerepe lehet.

Stresszhelyzetben az agy veszélyt jelez, ennek hatására a mellékvesék kortizolt kezdenek termelni, megemelkedik vércukorszint, a vérnyomás, a pulzus szaporábbá válik. A stresszhormon termelődése ugyan rövid távon segít a szervezetnek a stresszkezelésben, ha azonban tartóssá válik a magas kortizolszint, az komoly egészségügyi következményekkel járhat, kedvezőtlenül befolyásolja a hangulatot, csökkenti az energiaszintet, hozzájárulhat a rossz alvásminőséghez, sőt, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához is.

Íme 5 módszer, amellyel hatékonyan csökkenthetjük a stresszt:

1, Mozgás

A rendszeres testmozgás kiváló stresszkezelő módszer. Hatására csökken a szervezet kortizol szintje és a boldogságérzésért felelős endorfin hormon kezd termelődni. Érdemes hetente legalább háromszor egy órát edzeni - kocogni, táncolni, csoportos órára menni-, nem csak azért, mert így hatástalaníthatjuk a negatív hatásokat, hanem azért is, mert a rendszeres edzés hatására javul az anyagcserénk, az agyműködésünk, nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk és még az alvással sem lesz gond.

2, Teázás és megfelelő ételek fogyasztása

A zöld tea polifenoljai jó hatással vannak a szerotonin szintre - a szerotonint "örömhormonként" is emlegetik-, míg a citromfű vagy orbáncfű tea nyugtatólag hat az idegrendszerre, így csökkentve a stresszt. Kutatások szerint bizonyos ételek, például  a csokoládé, a tej, a zab és a magas omega-3 tartalmúak, mint az olajos magvak, is hasonlónak hatnak.

3, A család és a szeretet-kapcsolatok

A szeretett emberek, kis kedvencek közelsége, az ölelés, simogatás oxitocint szabadítanak fel a szervezetben, ami hatékonyan csökkenti a stressz-szintet. A minőségi kapcsolatok javítják az életminőséget, az életkedvet és segítenek a depresszió kialakulásának megelőzésében.

4, Nevetés

Nevetés hatására is boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, ezért érdemes minden nap jót kacagni! Kutatások szerint már az is elegendő, ha pár percen keresztül imitáljuk a mosolygást, mert az agyunk ezt úgy érzékeli, mintha nevetnénk és máris beindulnak a kedvező élettani folyamatok a szervezetünkben.

5, Jóga, meditáció és relaxáció

A jóga kitűnő stresszoldó testmozgás minden korosztálynak. Segít a helyes légzés elsajátításában, stabilizálja a vérnyomást, megelőzi a hangulatingadozást, védi a mentális egészséget, ugyanez igaz a relaxációra és a meditálásra is, amellyel leküzdhető a szorongás és elűzhetők a negatív gondolatok.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

Jean Orsolya - 2018 október 19.
 

 

3 meglepő tény alvási szokásainkról

Miért érezzük úgy, hogy semmit sem aludtunk, ha éjszaka többször felébredtünk? Miért nem tudunk idegen helyen jól aludni? Miért alszunk többet télen? Íme a válaszok!

Ön is a „hétvégén majd kialszom magam” elvét vallja? Ezért ne tegye!

A szakértők szerint egy felnőtt napi alvásigénye 7-9 óra. Ez az az alvásmennyiség, amelyet minden nap biztosítanunk kell a testünknek ahhoz, hogy jól működjön. És van egy rossz hírünk: a kimaradt alvásórák nem pótolhatók!