+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ne essen a civilizációs betegségek csapdájába!

Egészség - Keveset mozgunk, egészségtelen ételeket fogyasztunk, nem tanuljuk meg kezelni a stresszt, nem pihenünk eleget. Az életmódunk következménye olyan betegségek kialakulása, mint a szív- és érrendszeri betegségek, az aranyér, az allergia és az alvászavarok.

Stressz

A technika fejlődése felgyorsítja az életet, állandó készenléti állapotban vagyunk. Szervezetünk egy természetes stressz riasztórendszerrel rendelkezik, amely figyelmeztet és reagál a veszélyekre. Az észlelt fenyegetés hatására idegi és hormonális jelzések révén ez a riasztórendszer felszólítja a mellékvesét, hogy szabadítson fel hormonokat, köztük adrenalint és kortizolt. Az adrenalin megnöveli a pulzusszámot, a vérnyomást, és fokozza az energiaellátást. A sok stressz, szorongás gyengíti az immunrendszert és kezeletlenül, hosszabb távon megbetegít.
Tanuljunk meg stresszlevezetési technikákat! Járjunk rendszeresen mozogni és figyeljünk oda testünk jelzéseire!

Káros szenvedélyek

Emésztőrendszerünkben rengeteg mikroorganizmus található: ezek összessége a bélflóra, amelynek jelentős szerepe van nem csak az emésztésben, de az egészséges immunrendszer fenntartásában is. Ám a bélflóra egyensúlya könnyen felborulhat, többek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a helytelen táplálkozás, környezeti ártalmak, fertőzések, sőt bizonyos gyógyszerek szedésének következtében.
Fogyasszunk minőségi táplálékot, amely rostban- és tápanyagban gazdag! Próbáljuk elhagyni a dohányzást, és alkoholt is csak ritkán fogyasszunk – olyankor pedig olyat válasszunk, amely minőségi, például jó minőségű vörösbort -! Ha betegség miatt antibiotikumot kell szednünk, mindig gondoskodjunk az elpusztult, jó baktériumaink visszapótlásáról, a bélflóra regenerálásáról, probiotikum-kúrával!

Allergia és érzékenységek

Az allergia genetikailag bizonyított, valós betegség, részben örökletes. A stressz és egyéb lelki tényezők azonban felerősíthetik a már meglévő kellemetlen tüneteket. Az allergia kialakulása bármikor bekövetkezhet, akár felnőttkorban is. Rengeteg káros anyaggal kerül kölcsönhatásba szervezetünk nap mint nap: légszennyezettség, por, vegyszerek, tartósítószerek és más mesterséges adalékanyagok, melyek irritáló hatásúak és gyengítik az immunrendszert, ráadásul felhalmozódhatnak a testünkben és amikor az telítődik velük, megjelenik az allergia.
Az allergia ellen a harcot csak úgy vehetjük fel, ha kezeltetjük – ellenkező esetben egyre súlyosabb formát ölt-, és odafigyelünk arra, hogy minél kevesebb irritáló anyagot használjunk mindennapjainkban! Élelmiszereknél kerüljük azokat, amelyek tartósítószert, mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, és a kozmetikumoknál, tisztító- és tisztálkodó szereknél is az legyen a vezérelv, hogy csak természetes összetevőkből álljanak!

Szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek (mint például a szívinfarktus) a fejlett és a fejlődő országokban a felnőtt lakosság körében a leggyakoribb halálokot jelentik, így hazánkban is a halálozások több mint feléért felelősek. A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében az érelmeszesedés, vagyis az érfal megvastagodása áll. Ezért a folyamatért leginkább a ”rossz” LDL-koleszterin tehető felelőssé, ami lerakódik az érfal belhártyáján. Fontos tudnunk, hogy a szervezetünknek szüksége van a koleszterinre a sejtfalak és a sejtmembránok felépítéséhez. Ám ha tartósan túl sokat fogyasztunk belőle, akkor a vérbe jutott, de fel nem használt koleszterin lerakódik a verőerek belsejében. Az így képződő plakkok fokozatosan az érfalak rugalmatlanná válásához, elmeszesedéséhez, szűkületéhez vezetnek, melynek kialakulása után a vér nem a megfelelő mértékben jut el a szervekhez.
Mint sok más esetben, a szív- és érrendszeri betegségekkel (és így a szívinfarktussal) szemben is a megelőzés lenne a leghatásosabb védekezési eszköz. Életmódunk és táplálkozási szokásaink megváltoztatásával nagyon sokat tehetnénk e népbetegség leküzdéséért!

Alvászavarok

Napjaink egyik leggyakoribb civilizációs betegsége, melynek kialakulásában számos tényező közrejátszik: a felborult bioritmus – kevés pihenés, éjszakázás, rendszertelen étkezés -, a felgyülemlő stressz, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások. A mennyiségileg és minőségileg kielégítő alvás a szervezet alapvető szükséglete. Nélkülözhetetlen a regenerálódáshoz, a szellemi munkához és a fizikai tevékenységek végzéséhez. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra szükség van az egészség fenntartásához, hiányában komoly betegségek alakulhatnak ki.
Ha hosszabb ideje fennálló alvásproblémáink vannak – például nem tudunk elaludni, gyakran felébredünk éjszaka, fáradtabban ébredünk, mint amikor lefeküdtünk, pedig átaludtuk az éjszakát, napközben rendszeresen, többször is elbóbiskolunk, horkolunk- érdemes orvoshoz fordulni, nem csak az életminőség javítása miatt, de az egészségünk hosszútávú megőrzése érdekében is!

 

 

Jean Orsolya - 2017 december 20.
 

 

Negatív befolyásolja a párkapcsolatot (is) a kevés alvás!

A kevés alvás felboríthatja a szervezet egyensúlyát, a hormonháztartást, ami a negatív egészségügyi hatásokon túl akár párkapcsolati problémákat is okozhat. Már akár napi egy órával kevesebb alvásnak is komoly következményei lehetnek hosszú távon!

Alvásproblémái vannak? Lehet, hogy hisztaminintolerancia az oka!

A hisztaminintolerancia tünetei, oka és kezelése