+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Miért beszélünk álmunkban?

Érdekességek - Az alvás közben beszélés lehetséges okai, kezelése és olyan esetek, amikor feltétlenül szakemberhez kell fordulni.

Az alvás közben beszélőket megfigyelő vizsgálatok szerint az érintettek sosem beszélnek 30 másodpercnél többet egyszerre, de az megtörténhet, hogy egy éjszaka alatt többször is elkezdenek kommunikálni álmukban. Szavaik gyakran nem is érthetőek: van, aki rá nem jellemző módon beszél pl. káromkodik, halandzsázik, esetleg idegen nyelven szólal meg, miközben más csak motyog és nem lehet értelmezni az általa kiadott hangokat. Az alva beszélés állhat egyszerű szavakból, hosszú mondatokból vagy akár olyan gesztusokból, mint a nevetés, sírás, kiabálás. 

Kik beszélnek álmukban?

Az alvás közbeni beszéd különösen gyermekekre jellemző. A 3 és 10 év közötti csemeték csaknem fele beszél alvás közben, a felnőtteknél ez jóval ritkább, mindössze 5 százalék. Különbség van az alva beszélés gyakoriságában is: van, aki csak alkalmanként teszi ezt, míg mások akár minden éjjel. Egy felmérés szerint 10 gyermekből legalább egy beszél álmában néhány alkalommal egy hét folyamán. A szakértők szerint az alva beszélés családi örökség is lehet – vagyis a gyerekek nagy valószínűséggel beszélnek álmunkban, ha felmenőik is ezt tették.

Mi az oka, melyek a tünetek?

Nehéz megmondani, beszélünk-e álmunkban, ha nincs mellettünk, aki beszámolhatna erről. Ha van, minden bizonnyal szól róla egy idő után. De mi okozza ezt? Az álmunkban, hangosan beszélés nem tekinthető alvászavarnak vagy orvosi problémának, a leggyakrabban teljesen ártalmatlan okok állhatnak a hátterében.

A legelfogadottabb feltételezés szerint az alva beszélés álmodás közben jelentkezik. A tudósok azonban nem biztosak abban, hogy az ilyen „éjjeli csevegések” szigorúan az álomhoz köthetők-e. Az alva beszélés ugyanis az alvás bármely szakaszában előfordulhat.

Mikor jelez problémát?

Míg többnyire semmilyen problémát nem jelent, ha valaki beszél álmában, egyes esetekben azonban az alvás közbeni beszéd - főként, ha más tünetekkel is párosul-  jele lehet egy komolyabb alvási rendellenességnek vagy betegségnek.  A rémálmok jelentkezése az alvási rendellenességek egy típusa, amely hatására akár kiabálhat, sikoltozhat, csapkodhat is éjszaka a páciens, akit ilyenkor igen nehéz felébreszteni. Azok a gyermekek, akik ilyesmit élnek át alvás közben, többnyire beszélnek álmukban és nem ritka náluk az alvajárás sem.  Az alva beszélés gyakran jelentkezik az alvajárással együtt, valamint éjjeli alváshoz köthető étkezési rendellenességgel (NS-RED). Utóbbi azt jelenti, hogy az illető eszik is, miközben valójában alszik.

Az alva beszélést okozhatják bizonyos gyógyszerek, érzelmi stressz, láz, mentális egészségügyi probléma is.

Hogyan lehet kezelni?

Ha álmunkban beszélünk és ez zavaróvá válik – akár önmagunk-, akár a velünk lakók számára –, érdemes felkeresnünk egy alvásspecialistát. Különösen, ha az alva beszélést félelem, kiabálás, agresszív megnyilvánulás kíséri. Amennyiben úgy gondoljuk, gyermekünknek vannak ilyen gondjai, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni.

A stressz csökkentése, stresszlevezető technikák elsajátítása és az egészséges alvási szokások kialakítása pl. rendszeresen ugyanabban az időben fekvés és kelés, a napirend betartása segíthet. Ha hosszabb ideig vezetünk alvás naplót- melyben leírjuk, hogy mikor tértünk nyugovóra, mikor keltünk, mi történt velünk napközben, mozogtunk-e, és ha igen, mikor, fogyasztottunk-e koffeintartalmú italt, volt-e rémálmunk, beszéltünk-e álmunkban - könnyebben tudjuk követni alvási szokásainkat, és orvosunknak is segítséget jelenthet az alva beszélés mögött meghúzódó probléma felderítéséhez.

Jean Orsolya - 2018 október 25.
 

 

7 alvással kapcsolatos érdekesség

Tudta, hogy nyitott szemmel is lehet aludni, és hogy átlagosan hatszor ébredünk fel egy éjszaka folyamán úgy, hogy nem is emlékszünk rá? Összeszedtünk 7 érdekes, alvással kapcsolatos tényt, ami eddig talán nem is tudott!

Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

Kövesse természetes bioritmusát! Eláruljuk, mikor sportoljon, pihenjen vagy tanuljon