+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Miért alszik rosszul éjszaka?

Egészség - A leggyakoribb okok, amelyek az álmatlan éjszakák mögött állnak

Az alvási problémák sokfélék lehetnek, érinthetik az elalvást, az átalvást és az ébredést is.

Mi okozhat alvásproblémákat?

Helytelen életmód

A helytelen életmód, azaz a kevés mozgás, az egész napos, számítógép előtti ülőmunka, a stressz és a helytelen táplálkozás egyaránt okozhatnak alvásproblémákat. Aki közvetlenül lefekvés előtt fogyaszt nehéz ételeket, annak a teste éjszaka sem tud pihenni, mivel az emésztésre kell plusz erőket fordítania. A csoki, a magas szénhidráttartalmú ételek ugyancsak megnehezítik az elalvást.

Stressz

A stressz nem csak az idegrendszert pörgeti fel és ezáltal megakadályozza a pihenő üzemmódba kapcsolást, de hosszú távon rombolja az immunrendszert is. Stresszt okozhat betegség is, ami megterheli a szervezetet, de a gyors vagy mélyreható változások, mint például egy válás, költözés vagy egy gyerek születése is. Ha a munkahelyen különösen sok a stressz és rengeteg a munkánk, illetve a családban túl sok a feladat, akkor is jelentkezhetnek elalvási és átalvási nehézségek: az ember nehezen alszik el és korán felébred.

Külső körülmények

Egy utazás önmagában stressz-faktorként működhet, hiszen a készülődéssel járó idegeskedés, az elutazás előtti napokra jellemző felfokozott munkatempó felboríthatja a megszokott napi rutinunkat. Ha távoli, egzotikus helyre utazunk, a jet-lag is kiválthat alvászavarokat, mivel a belső óránk nem képes azonnal alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez – pontosabban az időeltolódáshoz-. Önmagában az alvás helyszínének megváltozása is kiválthat alvászavarokat, sőt, még az időjárás-változás is.

Káros szokások

Az alkohol, a cigaretta és a koffein is okozhat álmatlanságot. A koffein még jóval azután is munkálkodik a szervezetben, hogy megittuk, akár 8-10 órán át is hatással lehet ránk. Az alkohol fogyasztása (főleg a késő esti órákban) megterheli a májat és alvásfragmentációhoz, töredezett alváshoz vezet.
Ingadozó vércukorszint
A helytelen táplálkozás következménye lehet a vércukorszint ingadozása. Megfelelő diétával, napi többszöri, kisebb mennyiségű és jó minőségű, egészséges ételek fogyasztásával egyensúlyban tarthatjuk a vércukorszintünket és ezáltal a pihenésünk minősége is javulni fog. Előfordulhat azonban, hogy a jelenség – a vércukorszint ingadozás- hátterében cukorbetegség vagy inzulinrenzisztencia áll.

Vitaminhiány

Sokszor egyszerű vitaminhiány áll annak hátterében, hogy nem tudunk rendesen aludni. Leggyakrabban a B-, D vitaminok, a magnézium hiánya áll a hátterében.

Betegségek

Alvászavart okozhatnak az alábbi betegségek:

• neurológiai betegségek
• pajzsmirigy problémák
• krónikus betegségek (asztma, keringési zavarok, magas vagy alacsony vérnyomás)
• vese és hólyagok panaszai
• légúti betegségek (asztma, hörghurut, nátha)
• emésztési szervek betegségei (irritábilis bélszindróma, gyomorfekély, nyombélfekély, reflux)
• hormonális betegségek
• hormonális változások (klimax, menstruáció, terhesség)

Gyógyszerek mellékhatása

Alvásproblémák felléphetnek gyógyszerek mellékhatásaiként is, sőt bizonyos vitaminok szedése is okozhat elalvási nehézséget. Mielőtt elkezdenénk szedni egy új gyógyszert, nézzünk utána a betegtájékoztatóban, hatással lehet-e alvási szokásainkra, alvásminőségünkre.

Alvási apnoe

Van a horkolásnak egy olyan fajtája, mely nagyon veszélyes tud lenni, ez pedig az alvási apnoe - az alvás közbeni lélegzetelakadás-. A magyar felnőtt férfilakosságnak 37, míg a nők 21 százaléka szenved alvási apnoéban egy 2008-as tanulmány szerint, és gyerekeket is érinthet ez a betegség. Az alvási apnoét mindenképpen kezeltetni kell, mert már rövidtávon is súlyos következményei lehetnek egészségünkre nézve!

 

 

 

Jean Orsolya - 2018 február 14.
 

 

Negatív befolyásolja a párkapcsolatot (is) a kevés alvás!

A kevés alvás felboríthatja a szervezet egyensúlyát, a hormonháztartást, ami a negatív egészségügyi hatásokon túl akár párkapcsolati problémákat is okozhat. Már akár napi egy órával kevesebb alvásnak is komoly következményei lehetnek hosszú távon!

Alvásproblémái vannak? Lehet, hogy hisztaminintolerancia az oka!

A hisztaminintolerancia tünetei, oka és kezelése