+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így változtatja meg az alvási szokásokat a változókor

Egészség - A menopauza idején leggyakrabban előforduló alvásproblémák, okaik és kezelésük

A menopauza idején a hormonális ingadozások okoznak kellemetlen tüneteket, melyek megnehezítik az elalvást és a nyugodt pihenést: a hőhullámok, az erős szívdobogásérzés, a különféle félelmek, szorongás felerősödése, a megmagyarázhatatlan eredetű idegesség. A menopauzát követő években a hölgyek további egészségügyi gondokkal szembesülnek, melyek ugyancsak zavarhatják alvásukat – ilyen a gyomorégés, a gyakoribb vizelési késztetés vagy az ízületi gyulladás és egyes gyógyszerek is befolyással lehetnek pihenésükre. Menopauzát követően sok nő számol be arról, hogy éjszaka alvásproblémákkal küzdenek, napközben pedig fáradékonyak, álmosak, kimerültnek, idegesnek érzik magukat.

Az alvászavarok lehetséges okai menopauzát követően

1, A progeszteronszint csökkenése

Menopauzát követően gyakoriak a légzészavarok alvás közben – ezt a kutatók a progeszteronszint csökkenésével hozzák összefüggésbe. Alvás során jelentkező légzészavart ugyanis azoknál a fiatal hölgyeknél is megfigyeltek, akiknek eltávolították a méhét és a petefészkét.

2, Túlsúly, mozgásszegény életmód

Az éjszakai légzészavarok megjelenésének oka lehet a túlsúly, a mozgásszegény életmód, amelyek további súlyos betegségeket, például cukorbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak.

3, Érzelmi, pszichés okok

A hölgyek alvásproblémáit menopauza után érzelmi hátterük, pszicho-szociális környezetük és fizikai állapotuk is befolyásolhatja. Életük változásai, körülményeik sok nőnél okozhatnak szorongást, depressziót és álmatlanságot.

Tippek az alvásminőség javításáért

A menopauza utáni években célszerű az alvásminőség fokozására néhány szabályt bevezetni.

• Biztosítsunk ideális körülményeket az alváshoz! Fektessünk hangsúlyt arra, hogy csendes, nyugodt, megfelelő hőmérsékletű és sötét legyen a hálószobánk, megfelelő keménységű a matracunk.

• Próbáljunk egy kialakult napirend szerint élni! Ha minden nap ugyanakkor kelünk és fekszünk, sokat segíthetünk az alvásproblémákon. Legyen rendszer mindennapjainkban!

• Menopauza után érdemes bevezetni a kora délutáni, fél-egyórás alvást.

• Ne fogyasszunk zsíros, fűszeres ételeket, alvás előtt 2-3 órával már ne együnk! Ha éhség törne ránk, rágcsáljunk el egy kekszet vagy igyunk meg egy pohár tejet!

• Mozogjunk minden nap! Menjünk ki a szabad levegőre, sétáljunk, kocogjunk, biciklizzünk legalább fél-egy órát! Ideális esetben hetente 3-4 alkalommal eljárhatunk edzőterembe is vagy csoportos órákra! Azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú edzést válasszunk, konzultáljunk orvosunkkal és olyan sportszakemberrel, aki hasonló korúakkal foglalkozik.

• Amennyiben a menopauza utáni időszakban hosszabb ideig fennállnak az alvásproblémák, fontos felkeresni egy alvásszakértőt, aki választ adhat kérdéseinkre és elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Jean Orsolya - 2017 november 15.
 

 

Ismered a japánok vagy a britek alvási szokásait? Most megtudhatod, miben térnek el a miénktől!

Egy telefonos applikáció segítségével vizsgálták az emberiség alvási szokásait.

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!