+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Így segítsünk gyermekünknek az elalvásban!

Egészség - Elalvást segítő módszerek kicsiknek és nagyoknak

Szülőként nem egyszer esik meg, hogy azt kívánjuk, bárcsak lenne „on-off” kapcsoló a gyereken. Főként, ha egy fárasztó nap után még este sem akar lefeküdni és elaludni. Mit tehetünk, ha gyermekünk ellenáll az elaltatási próbálkozásainknak? Íme néhány hasznos tipp!

1, Ismerjük meg gyermekünk természetes bioritmusát!

A gyerekeknek sok alvásra van szükségük a megfelelő fejlődéshez, idegi éréshez és az erős immunrendszerhez. A babák rengeteget alszanak, ez biztosítja ugyanis, hogy az idegrendszerük ne legyen túlterhelve sok ingerrel. Általánosságban elmondható, hogy egy 1-3 év közötti kisgyereknek 12 és 14 óra alvásra, 3-6 év közöttieknek pedig 10-12 óra pihenésre lenne szüksége, de még 12 éves korig is mintegy 10-11 órányi alvás javasolt.

Tény azonban, hogy a gyerekeknek eltérő lehet az alvásigénye és a napi ritmusa. Mint ahogy a felnőtteknél is vannak ún. pacsirták és baglyok, azaz korán kelők és későn fekvők, ez a gyerekeknél sincs másként. Ahhoz, hogy gyermekünk számára ne tortúra és rossz élmény legyen az elalvás, érdemes megfigyelnünk, hogy ő melyik típusba tartozik és egy kicsit lazítani a korlátokon. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy éjfélig virraszthat, de lehet, hogy a 8 órai fekvés neki túl korai, viszont fél 9-kor már zokszó nélkül elalszik, és nem forgolódik még egy órát.

2, Biztosítsunk megfelelő környezetet az alváshoz!

Az alváshoz megfelelő szoba csendes, biztonságos és sötét, komfortos hőmérsékletű – nem több 21-22 foknál- és nincs benne televízió, telefon vagy egyéb elektromos eszköz. Fontos, hogy gyermekünk szeresse a szobáját, az számára a nyugalom szigete legyen, ahol nem fél. Ha a sötétség rossz érzéssel tölti el, hagyjunk égve egy éjjeli lámpát vagy gondoskodjunk róla, hogy az ajtón keresztül beszűrődhessen annyi fény, amennyi még nem zavarja az alvását, ugyanakkor megnyugtatja őt.

3, A lefekvés ideje csak a gyereké legyen!

Lehet, hogy még ezer dolgunk maradt estére, de egy fél órára próbáljuk meg félretenni a munkát és az egyéb elintézendőket! A legtöbb kisgyerek egész nap távol van az otthonától - óvodában, iskolában-, majd délutáni edzésen, különórákon vesz részt. Estére elfáradnak és igénylik a figyelmet, babusgatást. A kisebbeknél a szeparációs félelmek is előjöhetnek ilyenkor, fokozottabban érzékenyek és „anyásabbak”. A lefekvési idő közeledtével figyeljünk rájuk még inkább, szeretgessük őket, hogy fel tudják tölteni a „szeretet-tankjukat”!

4, Friss levegő és mozgás

A gyerekek jobban alszanak, ha a testük is olyan fáradt, mint az agyuk, és ha elegendő kinti mozgást végeztek azon a napon. A friss levegőn töltött idő és mozgás este az alváskor is kifejti a jótékony hatását. Sokszor azonban éppen a túlfáradás a probléma: ha délután többórás, megerőltető edzésen vett részt gyermekünk és ennek ellenére nem tud elaludni, valószínűleg túlfáradt, és ez megnehezíti az elalvást. Párologtassunk levendula illóolajat a szobájában, itassunk vele vacsorára langyos, mézes tejet és adjunk neki több időt elalvás előtt –például, hogy még kicsit olvasgasson-, hogy le tudjon nyugodni.

5, Vacsora csak módjával!

Az éhség éppúgy a jó alvás ellensége, mint a teletömött gyomor. Figyeljünk arra, hogy lefekvés előtt 2-3 órával legyen az utolsó étkezés és a vacsora ne tartalmazzon nehéz, zsíros és cukros fogásokat! Ha lefekvés előtt éhesnek érzi magát a gyerek – annak ellenére, hogy vacsorázott-, adjunk neki egy kekszet, amit elrágcsálhat, vagy itassunk vele egy pohár tejet!

6, Alakítsunk ki lefekvési rutint!

A jól alvási szokásokhoz elengedhetetlen a megbízhatóan konzisztens lefekvési rutin a hét minden napján. Ez magába foglalhatja a megszokott sorrendjét a tisztálkodásnak –  fürdés, fogmosás – a beszélgetést és az esti mesét. Az alvásra készülés bármilyen más hasonló kombinációja megfelelő lehet, ami passzol hozzánk és a gyermekünkhöz! Legyünk türelmesek és próbáljunk abban a fél órában, amíg az esti lefekvési rutin zajlik, csak gyermekünkre koncentrálni! Ha idegesek vagyunk és siettetni akarjuk, biztosan nem fog tudni elaludni!

7, A napközbeni élmények rendezése

A gyerekeknek szüksége van a napközben átélt élmények, események fejbeli rendezésére. A vacsora és lefekvés közti időszak kiválóan alkalmas az aznap történtek megbeszélésére. A kicsik lerajzolhatják a napjukat, a nagyobbak írhatnak naplót vagy beszélgethetünk együtt is. Az átélt nap leírása, lerajzolása és együttes megbeszélése segíthet a gyermeknek rendezni a gondolatait és megnyugodni. A veszekedéseket soha ne hagyjuk lezáratlanul, beszéljünk róla és béküljünk ki, mert a gyerekeket rendkívül nyomasztják a félbehagyott és ki nem beszélt konfliktusok.

8, Az érintés varázsa

Nem csak a kicsik, még a kamaszok is vágynak az anyai ölelésre, még akkor is, ha ezt nem mondják ki. Masszírozzuk meg a fejüket, lábukat, hátukat, simogassuk a hajukat, kényeztessük őket, s ha igénylik, feküdjünk oda melléjük pár percre, öleljük át őket! Ez sokat segít az ellazulásban és emellett a szülő-gyerek kapcsolatra is jó hatással van. Kicsiknek a kedvenc plüssállat, baba vagy takaró is segíthet az elalvásban.

9, Relaxálás és légzéstechnika

Tanítsuk meg gyermekeinket, hogyan tudják figyelmükkel kísérni a légzésüket. Számoljunk ötig, amíg belélegeznek és újra ötig, amíg kifújják a levegőt. Gyakoroljuk ezt 5 alkalommal és utána még 5 alkalommal újra el lehet ismételni, ha még mindig ébren vannak.

Jean Orsolya - 2018 február 26.
 

 

Csak 16 perc, de az egészségünk múlhat rajta!

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége és minősége egyaránt fontos tényezője egészségünk megőrzésének. Egy új kutatás azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy már 16 perccel kevesebb alvás is veszélyt jelenthet az immunrendszerünkre, testi-szellemi fittségünkre.

Az alvás és más hatékony módszerek a memóriazavar megelőzéséért

A memóriazavart egykor az idősek betegségének hívták, a legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy egyre több fiatal küzd hasonló problémákkal. Vajon mi ennek az oka és mi tehetünk a memóriazavar megelőzéséért?