+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Háziállat az ágyban

Érdekességek - Egészséges-e együtt aludni a kis kedvenceinkkel vagy sem?

A kutatások szerint elsősorban az idős emberek és az egyedül élők hajlamosak az ágyukba fogadni kis kedvenceiket, méghozzá azért, hogy csökkentsék a magány, és egyedüllét miatt érzett diszkomfortérzetüket. Sok esetben olyan erős érzelmi kötelék alakul ki a háziállat és gazdája között, amely felér azzal, amit általában közeli hozzátartozóinkkal szemben érzünk.

Az kétségtelen, hogy a kutyusok, cicák, papagájok és egyéb háziállatok jó hatással vannak gazdáik egészségére, és ezt már számtalan kutatás is bizonyítja. A pozitív érzelmi kötődés, a szeretet, a társaság -legyen szó akár emberről, akár háziállatról- előnyösen befolyásolja az egészségi állapotot, az általános hangulatot. Egy műszeres vizsgálat során, melyet idős emberekkel végeztek, azt figyelték, hogy milyen hatással van a szívre és a vérnyomásra, ha közben kutyát vagy cicát simogatnak a vizsgálati alanyok. Az eredmény megdöbbentő volt: simogatás közben az idősek szívritmusa sokkal egyenletesebbé vált, vérnyomása az optimális irányba mozdult el.

Szőrös kis kedvenceink közelsége megnyugtatólag hat ránk, de vajon ez alvás közben is így van? Vizsgálatok során megállapították, hogy azok a gazdik, akik együtt alszanak a kutyájukkal, macskájukkal kevésbé stresszesek és alacsonyabb a vérnyomásuk, vagyis alvás közben is igaz az egészségtámogató hatás.

Ne csodálkozzunk azon sem, hogy ez a pozitív változás nem csak az embereken figyelhető meg, hanem az állatokon is! A kezelhetetlen természetű, félénk vagy ideges ebek viselkedésében ugyancsak pozitív változások jelentkeznek, amint a gazdi megosztja velük az ágyát. Ezáltal olyan szoros kötelék épül ki köztük, melytől könnyebben kezelhető, vidámabb természetűvé válik az állat.

Milyen negatívumai lehetnek, ha alvás közben mellettünk vannak házi kedvenceink? Az elsődleges és legmeggyőzőbb ellenérv az allergia, ami kialakulhat és akinél már jelen van, fel is erősödhet. Ha engedjük, hogy a kedvenc mellénk bújjon esténként, számolnunk kell azzal, hogy a szőrök, hámdarabok rákerülnek az ágyneműre, a párnára és a lepedőre, melyeket az, aki vele alszik éjszaka, folyamatosan belélegez.

Azok az emerek, akik szinte saját gyerekként tekintenek háziállatukra, alvás közben is így viselkednek: képesek kitekert és kényelmetlen pózokban aludni egész éjszaka, csak hogy ne zavarják kis kedvencüket. A másik probléma pedig, hogy az izgő-mozgó jószágok mocorgásukkal felkeltik a gazdit is, így sok esetben az alvás kárára megy a szeretet.

Ha nem egyedülállóról van szó, a kis kedvenc bizony párkapcsolati viták forrásá is válhat, ha csak az egyik fél érzi úgy, hogy nem csak a kedvesével, hanem a kis kedvencével is meg szeretné osztani az ágyat. Az szintén előfordul, hogy az állat annyira féltékeny a másik személyre, hogy kitúrja onnan. Ez leginkább akkor történik meg, ha nem közösen vették az állatot. Tehát érdemes eldönteni, kit szeretnénk magunk mellett látni reggelente.

Bár mindenkinek magának kelle eldöntenie, neki belefér-e az, hogy együtt aludjon háziállatával, azért ebben is léteznek fokozatok. Ha nem szeretnénk még éjszaka sem lemondani kedvencünk közelségéről, tehetünk az ágyunk mellé egy kényelmesen kibélelt kosarat. Így mi is nyugodtan aludhatunk és az ágynemű sem lesz szőrös.

 

Jean Orsolya - 2019 január 03.
 

 

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, ha megfelelően alakítjuk az alvási szokásainkat

Érdemes következetes alvási szokásokat kialakítani, vagyis minden nap ugyanakkor feküdni és kelni – ez legalább annyira fontos egy nemrég publikált tanulmány szerint, mint az, hogy mennyit alszunk. Az Index cikke.

Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

Kövesse természetes bioritmusát! Eláruljuk, mikor sportoljon, pihenjen vagy tanuljon