+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Gyakran felébred gyermeke éjszaka? Így tanítsa meg jól aludni!

Érdekességek - Mikor kell alvászavarra gyanakodni és mikor okozza a gyakori éjszakai felébredéseket, rémálmokat rossz szokás, esetleg valamilyen betegség?

Ha a kicsi minden éjszaka nagyjából meghatározott időben, vagy akár többször is felébred, illetve nehezen alszik el, ez a probléma akár egész gyermekkorban - sőt, bizonyos esetekben élethosszig is - megmaradhat, ha nem járunk a végére, mi okozza.

Dr. Benedek Pálma, a Heim Pál Gyermekkórház alvásszakértő főorvosa szerint a gyerekkori alvásproblémák nagy része mögött ritkán áll szervi betegség. A gyerekek elalvási nehézségeinek, éjszakai felébredéseinek kialakulásában és rögzülésében gyakran a helytelenül kialakított szokások játsszák a főszerepet. Az alvászavarok okainak felderítésével, azok kezelésével foglalkozó szakember szerint ugyanis az egészséges alvási szokások kialakításában meghatározó szerepe van a nevelésnek, a szülői mintának.

Rossz szokás vagy pszichés probléma?

Ha a kisbabánál nem alakítják ki fokozatosan a napirendet, nem különítik el egymástól a nappalt és az éjszakát, például, ha a kisgyermekkel éjszaka is úgy foglalkoznak a szülei, mintha nappal lenne: etetik, mérik, babusgatják, beszélgetnek, játszanak vele, akkor számára ez lesz a megszokott és a természetes és nagyobb korában is "foglalkoztatja" majd éjszaka a környezetét. Általában a szülők a kicsi másfél-kétéves kora körül kezdnek nagyon belefáradni az éjszakázásokba, egyre türelmetlenebbek lesznek, és olyankor kezdik keresni az éjszakai felriadások, illetve az esti lefektetések körüli huzavona, hiszti okait.

A gyerekkorban jelentkező alvászavarok mögött nemcsak rossz beidegződések, de valamilyen szorongásra, félelemre okot adó pszichés történések is állhatnak. A szeparációs szorongás - az édesanya elvesztésétől való félelem -, a sötéttől, idegenektől, esetleg a tévében látott ijesztő élőlénytől, mesefigurától való félelem vagy a napközbeni túl sok inger ugyancsak kiválthatja a nyugtalan alvást és többszöri megébredést.

S persze előfordulhat, hogy az éjszakai felébredéseknek, az alvásminőség romlásának, az alvásmennyiség csökkenésének hétterében valóban egészségi ok, például könnyen orvosolható gégészeti probléma áll, mely légzészavarban és azt követően hirtelen felébredésben nyilvánul meg.

Hogyan diagnosztizálhatók az alvásproblémák?

Szerencsére ma már rendelkezésre áll olyan speciális műszer - a poliszomnográf -, amely segít a szakembereknek az alvászavar okának kiderítésében, legyen szó a helytelen szokások miatt megváltozott alvásszerkezetről - eltérés a mély és a felületes alvás arányában, az álomlátási szakaszok arányában, időtartamában -, vagy az éjszakai felébredések másik gyakori okáról, az alvás közbeni légzéskimaradásról. A Sleepwell Alvásklinikán ráadásul arra is lehetőség nyílik, hogy az alvásvizsgálatra ne alváslaborban, kórházi körülmények között, hanem a gyermek saját otthonában kerüljön sor.
A gyerekek esetében ritkán előforduló, valódi alvászavarról a szakemberek akkor beszélnek, ha a gyerek éjszaka csak részlegesen ébred fel, s ilyenkor jelentkezik az alvajárás vagy rémálom miatti felriadás, ám ezekre másnap nem emlékszik. Megfelelő pszichológusi segítséggel kamasz- korra általában mind a rémálom miatti felriadások, mind az alvajárások megszűnnek. Bár a szülők úgy tartják, hogy a már szobatiszta gyereknél az éjszakai bepisilések is az alvászavar megnyilvánulásai, a szakember szerint azonban ezeknek csak annyi közük van az alvásproblémákhoz, hogy csak a nagyon mélyen alvó kicsikkel fordul elő. Legtöbbször nem kell szervi okokra gondolni akkor, ha a gyerek nappal soha sem pisil be!

Tanítsuk meg jól aludni!

Az egészséges alváshoz szükséges szokásokat is "tanulni kell". A rossz alváshigiénés szokások kialakulásában meghatározó szerepük van a szülőknek. A baba megszületésétől fontos a következetesség és a rendszeresség. Már a szoptatott csecsemőnél is érzékeltetni kell a különbséget két napszak, a nappal és az éjszaka között, ezért az éjszakai etetésnél ne csináljunk teljes kivilágítást, ne mozgassuk a kicsit a szükségesnél többet (például ne mérjük, ne vigyük át egyik szobából a másikba stb.). A csendnél, a megfelelő hőmérsékletű szobánál (kb. 21 fokos hőmérsékletnél), a megfelelő fekhelynél, hálóruhánál is fontosabb, hogy kialakult rendje, ideje legyen a lefekvésnek, azaz, hogy nagyjából azonos időben vacsorázzon, fürödjön, menjen aludni a kicsi. 

Jean Orsolya - 2018 május 02.
 

 

Aludjunk jól a jó párkapcsolatért!

Ezért is fontos a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás! Az alváshiány mentális és szociális következményei és hatása a párkapcsolatunkra.

3 természetes stresszűző módszer a jó alvásért

A masszázs, az illóolajok és a szaunázás jótékony hatásai