+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Fejlessze alvással gyermekét!

Egészség - Tudta, hogy a szabad mozgás és játék biztosítása mellett alvással és helyes alvási szokások kialakításával fejleszthetők leginkább a gyerekek? Eláruljuk, hogyan és hogy mi ennek a pontos oka!

Számos kutatás eredményei támasztják alá azt a tényt, hogy az elegendő alvás létfontosságú szerepet játszik a gyerekek fizikai, kognitív és érzelmi fejlődésében. Összeszedtük, pontosan milyen folyamatok játszódnak le gyermeke szervezetében, ha az alvási szokásai megfelelőek.

1, Az agy szelektál: feldolgozza és átalakítja, majd elmenti a fontos információkat, a lényegteleneket pedig kitakarítja

Az agy alvás közben alakítja át a tanult dolgokat aktív tudássá, elraktározza a fontos dolgokat és megszabadul a felesleges információktól. Egy kanadai kutatás szerint, melyet 7-11 éves korú gyerekek körében végeztek, a kellő mennyiségű alváshoz jutó gyerekek jobban teljesítenek a matek és a nyelvek területén, és jobb tanulmányi eredményeik lesznek azon társaiknál, akik nem alszanak eleget.

2, Az idegrendszer regenerálódik

Az idegrendszer éjszaka pihen és regenerálódik. Életkoronként eltérő, kinek mennyi alvásra van szüksége ahhoz, hogy ez a folyamat teljes mértékben végbemehessen. Az sem mindegy, hogy töredezett-e az alvásmintázat – sok ébredés által megzavart – vagy zavartalan, mert az igazi regeneráció feltétele nem csak a megfelelő mennyiségű alvás, a minőség is számít!
Az idegrendszer működésével áll kapcsolatban az a jelenség is, mely szerint a keveset alvó gyerekek nehezebben jönnek ki a többiekkel, s hajlamosabbak dühkitörésekre, hisztirohamokra mint társaik. Ha a gyerek hosszabb ideig nem alszik eleget és ez krónikussá válik, akkor a későbbiekben nagyobb hajlama lesz szorongásra, depresszióra.

3. Támogatja a megfelelő ütemű növekedést

A legújabb kutatások szerint a csontok növekedésének fő időszaka az alvás. Wisconsini kutatók bárányok lábszárcsontjára három héten át elektronikus érzékelőket kapcsoltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a csontok növekedésének legalább 90 százaléka akkor történik, amikor az állatok alszanak vagy pihennek. Dr. Norman Wilsman kutató szerint ugyanez igaz lehet az emberekre is, ezzel magyarázható, hogy a gyerekek néha éjszakai fájdalmakról panaszkodnak.

4. Segít az étvágy kontrollálásában, a túlsúly megelőzésében

A Coloradoi Egyetem kutatása szerint a kevesebbet alvó gyerekek több kalóriát és több cukrot vesznek magukhoz. A kutatás szerint minél többet alszik a gyerek, annál kisebb a valószínűsége, hogy túlsúlyos vagy kövér lesz. Egy másik, 5-11 éves korcsoportban végzett kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy azok a gyerekek, akik 10 óránál kevesebbet alszanak ebben a korcsoportban, 5-ször nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá, mint akik 10, vagy ennél több órát alszanak naponta.

5. Segíti a figyelmet és a koncentrációt

 A végrehajtó funkciókra, így a koncentrációképességra, az instrukciók pontos megjegyzésére és a problémamegoldásra is óriási hatással van az alvás, mert a kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás koncentrációs és viselkedésbeli problémákhoz vezethet, negatív irányban befolyásolja a gyerek végrehajtó funkcióinak a minőségét.

6. Védi a szív egészségét és erősíti az immunrendszert

A kutatások szerint az alvás megvédi a gyerekeket a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia és más szívproblémákat okozó rizikófaktoroktól, ezzel biztosítva annak egészséges fejlődését. De nem csak a szív egészségére van pozitív hatással az alvás, az immunrendszert is erősíti! Éjszaka az agy olyan kémiai anyagokat bocsájt ki, melyek újra töltik az immunrendszer lemerült elemeit, befoltozzák a hibáit. A rövid alvás magasabb stresszhormonszinttel jár, mely akadályozza az immunrendszer megfelelő működését, ezáltal meghosszabbítja a gyógyulási folyamatokat, és rontja a szervezet ellenállóképességét is.

Forrás: parents.com

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 július 16.
 

 

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!