+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezt igya kávé helyett délután és este!

Érdekességek - Ha szeretne nyugodtan aludni és nem csak forgolódni az ágyban, érdemes a koffeintartalmú italokat egészségesebb alternatívára cserélni. Adunk néhány ízletes ital tippet, ami segít az elalvásban!

Kávérituálé és koffein

A kávézás nem csupán magáról az italról szól, rituálé is, melyet összekötünk valamilyen kellemes tevékenységgel: kávézás közben olvasgatunk, lazítunk, beszélgetünk vagy csak álmodozunk és élvezzük a pillanatot.

A koffein egyes negatív élettani hatásainak - a keringési rendszert stimuláló hatás, a pulzusszám és a vérnyomás átmeneti megemelése, a vízhajtó tulajdonság, a gyomornedv elválasztásának fokozása, mely arra érzékenyeknél gyomorégést okozhat, illetve növelheti a refluxos panaszokat - elkerülése miatt sokan választják inkább a koffeinmentes kávéalternatívákat.

Ha az elalvás időpontja egyre kitolódik, mert nem vagyunk álmosak, érdemes átgondolni, mennyi koffeint fogyasztunk a nap folyamán. Kávét nem javasolt 4– 6 órával a tervezett elalvás ideje előtt fogyasztani, de koffeint tartalmazhatnak bizonyos szénsavas üdítőitalok, teák, a csokoládé, sőt gyógyszerek – fájdalomcsillapítók, fogyasztó tabletták, vizelethajtó, megfázásra, náthára való készítmények is.

Mit igyunk kávé helyett?

Több olyan ital ismert, mely alkalmas arra, hogy kiváltsuk vele a kávét. Ilyen például a fekete vagy zöld tea, melyek ugyanúgy tartalmaznak a koffeinhez hasonló szerkezetű és hatású hatóanyagot.

Van, aki a kávét leginkább az illata, aromája és nem a hatása miatt fogyasztja. Ha ebbe a csoportba tartozunk, akkor bizony nem elégszünk meg a tea nyújtotta ízélménnyel, hanem valami "kávésra" vágyunk. Sokan éppen ezért a kávé koffeinmentes változatát választják. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávéból teljesen nem vonható ki a koffein, csupán csökkenteni lehet a mértékét.

Vannak viszont más lehetőségek is, ha a kávé zamatáról nem akarunk lemondani, de akár egészségügyi, akár elvi okokból szeretnénk elhagyni a koffeinfogyasztást. Ilyen alternatíva a gabonakávé, mely talán még kevésbé elterjedt, de annál ízletesebb választás lehet a kávézás kedvelőinek.A gabonaőrleményből készült ital márkától függően többféle összetételű lehet, érdemes ezekből is azokat választani, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, valamint teljes mértékben koffeinmentesek. Bármikor fogyasztható, akár lefekvés előtt is.

Ha azt gondoltuk, a tej csak gyerekeknél válik be, mint elalvást segítő ital, rosszul tettük. Aki nehezen alszik el, lefekvés előtt egy pohár meleg tej elfogyasztásával valóban pihentetőbb éjszakára számíthat. A tejben ugyanis sok triptofán található, amely olyan aminosav, amit alvásproblémák, szorongás és stresszoldás kezelésére tablettaformában is beszerezhetünk.

A fekete és zöld teával ellentétben a gyógynövényekből készült főzetek szintén segíthetnek az elalvásban. Természetes nyugtató, altató hatású a macskagyökér (valerián), az orvosi székfű – ismertebb nevén kamilla –, a citromfű, a golgotavirág és a jázmin. Használatuk előtt azonban érdemes szakértő véleményét kérni!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 október 11.
 

 

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!