+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért legyen napirendünk az ünnepek alatt is!

Egészség - Sok szülő gondolja úgy, hogy az ünnepek alatt nem kell a napirend. Ám ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk boldog és kiegyensúlyozott maradjon, ne legyen nyűgös, hisztis, akkor bizony nagyon fontos, hogy a fő keretek ilyenkor is megmaradjanak!

A napirend mindenkinek fontos!

Talán felnőttként már magunkon is megtapasztaltuk, hogy ha előre kialakítjuk napi, heti teendőinket, sokkal egyszerűbben tudjuk tartani magunkat céljaink eléréséhez, kiszámíthatóbbá válik az életünk. Sokkal jobban tudunk haladni és pszichésen is sokat számít, hogy vannak bizonyos tevékenységek, amelyek keretet adnak a napjainknak, melyekhez aztán a többi teendőt tudjuk illeszteni.

Ugyanígy működik ez a gyerekeknél is, annyi különbséggel, hogy ők még nem tudják maguk kialakítani a megfelelő napirendet, nekünk kell ebben segítenünk.

Nézzük csak meg azokat a felnőtteket, akik úgy élnek, hogy nincs semmiféle rend az életükben! Általában nem jutnak egyről a kettőre, mindig el vannak maradva a teendőikkel, mindenhonnan elkésnek, rohan a háztartás. Sokan abban tévednek, hogy a napirendet, szabályokat összekeverik a katonás fegyelemmel. Pedig a kettő ég és föld. 

Valaki erős túlzásnak, már-már katonás szigornak érzi a napirend kialakítását egy kisgyermek életében. Úgy véli, hogy legyen a gyereknek szabad akarata, ő dönthesse el, hogy mit tegyen és mit ne, azt csinálja, amihez kedve van. Igen, kell is, hogy legyen választási lehetősége a gyerkőcnek, érvényesüljön az akarata, de csak bizonyos keretek között. Még túl kicsi ahhoz, hogy el tudja dönteni egyedül, hogy mi számára a jó. A napirend teljesen másról szól, mint a katonaság és higgyük el, jót teszünk vele a gyermeknek!

A keretek, szabályok megfelelő kialakítása biztonságot ad gyermekünknek. Ha kialakítjuk csemeténk életében a szabályokat, a napi, heti rutint, kiszámíthatóbbá válnak mindennapjai. Így biztonságban érzi magát, tudja, hogy mikor mi következik, ezáltal pedig sokkal kiegyensúlyozottabb lesz. Ha pedig kiegyensúlyozottabb, a kedve is sokkal jobb és így könnyebben együtt tudunk működni vele.

Kiegyensúlyozott gyerek sok alvással

A napirend egyik kiemelkedően fontos eleme az életkornak megfelelő mennyiségű, kiadós alvás is. Enélkül a gyerekek idegrendszere túlterhelődik, megjelennek az olyan viselkedésformák, mint a túlpörgés - vagy akár a hiperaktivitás -, kezelhetetlenség, hiszti. Azt kell megértenünk, hogy a gyerekek nem mini felnőttek, még akkor sem, ha látszólag mindent jól viselnek. A kicsik ide-oda rángatása, a folyamatos jövés-menés, az elhanyagolt étkezések és a túl kevés alvás, vagy ha nem biztosítunk nyugodt körülményeket akár a napközbeni, akár az éjszakai pihenéshez, ahhoz vezetnek, hogy egyszer csak a nyugodt gyerek kezelhetetlenné válik, teljesen megváltozik a viselkedése. A gyerekeknek még napi 10-12 óra alvásra van szüksége. Célszerű ezért gyermekünket időben ágyba tenni, főleg, ha tudjuk, hogy másnap mozgalmas lesz a napunk.

Ünnepek alatt is figyeljünk oda, hogy mindig biztosítsuk gyermekünk számára a megfelelő mennyiségű alvást és a megszokott - vagy ahhoz hasonló, nyugodt- körülményeket. Bármennyire is fel van pörögve az ajándékok és a vendégek miatt, ne hagyjuk ki a délutáni pihenést és este időben fektessük le. Inkább igyekezzünk úgy alakítani  a programokat, hogy azok ne nyúljanak késő éjszakába és mindig legyen lehetőség a pihenésre.

Persze egy-egy alkalommal megengedhető, hogy egy kicsit tovább fennmaradjon vagy ha az izgalmak miatt délután nem tud elaludni, az is elegendő lehet, ha mesekönyvet nézeget, rajzolgat, a lényeg, hogy valamilyen idegnyugtató tevékenységet végezzen (és például ne számítógépezzen).

Egészséges ünnepi lakomák

Bár a nagy ünnepi kapkodásban sokszor elfeledkezünk róla, egy nagy sétának a friss levegőn mindig bele kell férnie a napi programba! A gyerekek a kinti szaladgálással levezethetik a feszültséget és az ünnepek miatt érzett izgalmat, a felnőttek pedig adhatnak maguknak egy szabad fél órát, hogy kicsit fellélegezhessenek.

Bár a Karácsony általában nem a diétáról szól, azért ilyenkor is próbáljunk odafigyelni arra, hogy gyermekünk ne édességgel, hanem rendes étellel lakjon jól. A sok cukor és csokoládé ugyanis tovább pörgeti őket és akkor aztán tényleg esélyünk sem lesz, hogy nagyjából időben le tudjuk őket tenni és gyorsan elaludjanak.

Ünnepek alatt is naponta ötször étkezzen a kisgyermek, másrészt pedig lehetőleg ugyanazokban az időintervallumokban kerüljön sor a reggelire, tízóraira, ebédre, vaicsorára. Természetesen nem óramű pontossággal kell biztosítanunk számára a rendszeres étkezést, beleférhetnek kisebb csúszások is, hisz nem biztos, hogy pl. minden nap pont ugyanabban az időpontban kel fel gyermekünk.

A kicsik hangulata nagyban függ attól, hogyan elégítjük ki a fenti fiziológiai szükségleteiket. Amelyik gyerek nagyon pörög, szófogadatlan, hisztis, lehet, hogy csak épp nagyon fáradt már. Náluk a fáradtság nem feltétlenül úgy jelentkezik, hogy ásítanak egy nagyot és maguktól mennek is aludni. A táplálkozásukra is igaz ez, lehet attól is nyűgös egy gyermek, mert már éhes, vagy épp azért, mert túl sokat nassolt és felborult a vércukorszintje.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

  

Jean Orsolya - 2018 december 17.
 

 

Kiderült, hogy este vagy reggel egészségesebb-e zuhanyozni

Vannak, akiknek nem indulhat el a nap enélkül, másoknak a lefekvés előtti rituálé része és akadnak, akik reggel és este egyaránt tisztálkodnak.

Így függ össze az étkezés és az alvás minősége!

Ezért nem szabad túlenni magunkat az ünnepek alatt sem. Az étkezés és az alvás minőségének összefüggései