+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért is veszélyes az alváshiány!

Érdekességek - Az alváshiány eddig ismert veszélyein kívül egy újabb problémára derült fény.

Azt eddig is tudtuk, hogy az alváshiány számtalan egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát hordozza magában és hogy egészségünk megőrzése miatt kiemelten fontos a pihenés, egy friss tanulmány azonban most újabb tételt adott az alváshiánnyal járó problémák listájához.

A hat óránál kevesebb alvás jelentősen csökkentheti a hidratáltságot – számolt be egy új kutatás eredményéről a Science Alert nevű tudományos szaklap. A friss adatok alapján azoknak, akik hat óránál kevesebbet alszanak, jóval sűrűbb a vizelete, és akár 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel száradnak ki, mint a napi nyolc órát pihenők.

Az új kutatásban a szakértők egy hormon, a vízvisszatartást segítő vazopresszin szintjének változását figyelték. A hormon kulcsszerepet játszik abban, hogy a szervezet alvás közben ne veszítsen túl sok folyadékot. A kutatást vezető Asher Rosinger, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa szerint a vazopresszin az alvási ciklus későbbi szakaszában nagyobb mennyiségben szabadul fel, így aki korábban felkel, annak szervezete hidratáltságában zavar jelentkezhet.

A vizsgálatba a szakértők több mint 25 ezer alanyt vontak be, a résztvevőket alvási szokásaikról kérdezték, és vizeletmintát is vettek tőlük, hogy felmérjék a dehidratáció szintjét és annak jeleit. Az adatok egyértelműen kimutatták, hogy biológiai kapcsolat van az alváshiány és a folyadékvesztés között. A kutatók szerint azonban átfogóbb elemzésre lesz szükség ahhoz, hogy jobban megértsék az összefüggést.

S hogy miért is olyan veszélyes a  dehidratáltság? Elég ha csak annyit mondunk, hogy testünk tömegének több, mint fele víz. A szervezet vízháztartását, folyadék felvételét és leadását összetett idegi- és hormonális folyamatok szabályozzák. A víz fontosságát az mutatja legjobban, hogy szinte az összes, a szervezetünkben lezajló élettani folyamathoz vízre van szükség. Így pl. a nyál, az epe, a hasnyál és egyéb más emésztőenzimek termelődéséhez, az emésztéshez, a felszívódáshoz, a tápanyagszállításhoz, a testszövetek felépítéséhez és regenerációjához, a testhőmérséklet folyamatos fenntartásához, valamint az anyagcsere során keletkezett bomlástermékek kiválasztásához és a szervezetből való kiürítéséhez. Emiatt a szomjazást sokkal nehezebben és csak rövid ideig képes tolerálni a szervezetünk, mint az éhezést. Így már akár egy éjszaka alatt is jelentős állapotromlást okozhat, ha nem kellően hidratált a szervezetünk.

Éppen ezért ha az ember alvási problémákkal küzd, érdemes rendeznie az alvási ciklusát, illetve pihenést követően gondoskodnia a megfelelő folyadékbevitelről.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 november 15.
 

 

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!