+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezért az ősz a pihenés legjobb évszaka!

Érdekességek - Bár sokan nem szeretik az őszt, alvás és pihenés szempontjából az egyik legideálisabb évszak. Hogy miért? Eláruljuk!

Vegyünk példát a természetről!

A hosszú alvásra készülő állatok példáját követve, mi is lassítsunk a nyár végi, ősz eleji tempón! Mivel rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák, vegyük fel mi is a természet ritmusát: adjunk magunknak kicsit több időt késő délután és este a lazításra és térjünk hamarabb nyugovóra, mint ahogy azt nyáron tettük. Nagyon sokat segítünk ezzel a szervezetünknek, hogy át tudjon állni a téli időszámításra és elkerülhetjük, hogy lemerüljenek nyári tartalékaink és lebetegedjünk.

Good-bye allergia!

Azon kívül, hogy ősszel este és éjszaka is ideális a hőmérséklet az alváshoz, lassan a sokak életét megkeserítő allergia-szezon is a végéhez közelít.

Ahogy hűl az idő, és csapadékosabbá válik az időjárás és éjszaka már fagypont felé közelít a hőmérséklet,  úgy csillapodnak a kellemetlen allergiás tünetek, az orrfolyás, orrdugulás. Végre tényleg alvással tölthetjük az éjszakát ahelyett, hogy csak forgolódunk, mert nem tudunk aludni a bedugult orrunk, vagy viszkető szemünk miatt.

Aludjunk nyitott ablaknál!

Élvezzük az indián nyár és az őszi napok melegét! Aludjunk nyitott ablaknál, míg meg nem érkezik a komolyabb lehűlés. A nyitott ablakon beááramló friss levegő még azoknak is segít az elalvásban, akiknek ez általában nehezen megy, a friss levegőn alvás pedig nagyon pihentető.

Vezessünk be őszi rituálékat!

Ha úgy igazán lehűl az idő, és még az eső is esik, bizony könnyen átfázhatunk. Kényeztessük magunkat esténként lazító, forró fürdővel, majd kuckózzunk be egy jó meleg takaróval, egy csésze finom teával és olvassunk! A tea - főként, ha olyan nyugtató összetevők is kerülnek bele, mint a citromfű, levendula- felmelegít, és nyugtatja az idegeinket egy fárasztó nap után. A tea felkészíti a szervezetet az alvásra, oldja a feszültséget, segíti a gyorsabb elalvást.

Még könnyebben alszunk el, ha a tea előtt veszünk egy forró fürdőt, melyet nyugtató illóolajjal –például levendulával– teszünk élvezetesebbé. Keressünk egy jó könyvet vagy egy lazító, stresszmentesítő meditációt, ami segít a pihenésre, alvásra hangolódásban.

Felejtsük el a kütyüket!

Lefekvés előtt pár órával már felejtsük el az elektronikát! Ne nyomkodjuk a telefonunkat, ne vigyük a laptopot az ágyba és ha lehet, ne e-bookot, hanem rendes könyvet olvassunk! Az elektromos eszközökből kibocsátott fény ugyanis elnyomja és csökkenti az éjszakai pihenéshez nélkülözhetetlen melatonin hormon termelődését. (A melatonin az alvási-ébrenléti szakaszaink váltakozásának motorja.)

A cikker dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Jean Orsolya - 2018 október 04.
 

 

Ezért sújtják inkább a nőket az alvászavarok!

A hazánkban élő nők csaknem 70%-a küzd alvásproblémával, de a teljes lakosságnak is több, mint felét érinti valamilyen alvászavar. De vajon miért a nőket sújtja jobban?

Így csökkenthető a bölcsőhalál kockázata!

Mi okozza a bölcsőhalált és mit tehetünk a megelőzésére? Íme a válaszok!