+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezekkel a módszerekkel alvás közben szépülhet!

Érdekességek - 5 tipp a szépítő alvásért

Ha szép bőrre, karcsú alakra, sugárzó tekintetre vágyik, érdemes az életmódja részeként az alvási szokásait is felülvizsgálni, mert lehet, hogy éppen abban keresendő az ok, amiért nem tud lefogyni, állandóan fáradt, vagy fakó és élettelen a bőre. Szervezetünk éjszaka, alvás közben újul meg, regenerálódik, ilyenkor gyógyítja a napközben minket ért káros hatások következményeit. Ha nem biztosítjuk testünk számára a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, ezek a funkciók sérülnek, előbb vagy utóbb megbetegszünk és mindez a külsőnkön is nyomot hagy. Ha frissebbek, szebbek, energikusabbak akarunk lenni, a pihentető, kielégítő alvás az elsőszámú tanács.

Így szépít az alvás

A szépítő alvás lényege, hogy a bőrünk este 8 és 11 óra között van felszívóképessége csúcsán. Majd pedig éjszaka 11 és hajnali 3 óra között zajlik le a sejtek újraképződése és regenerálódása, vagyis ekkor termelődik a legtöbb kollagén és elasztin, melyek gondoskodnak a bőr rugalmasságáról. A hajnali 3 és 5 óra közt eltelt időben a bőr pihen és felkészül a következő napra.

Az sem mellékes a szépítő alvás szempontjából, hogy agyunk éjjel 11 és 3 óra között kerül az ún. lassú hullámú mélyalvás állapotába. Ilyenkor termelődik a növekedési hormon, mely segíti a szervezet teljes – testi és lelki – megújulását. Alvás közben termeli bőrünk a humán növekedési hormon (HGH) több mint 70 százalékát. Ezek után érthető, hogy ha kevés vagy rossz minőségű alvásban van részünk, nemcsak kialvatlanok és rosszkedvűek leszünk, hanem a bőr tápanyag-ellátása, a hajszálerek keringése is romlik.

Szépítő alvással a túlsúly ellen

A szépítő alvás során arra sem ébredünk fel, hogy éhesek vagyunk – mivel ilyenkor termelődik a leptin nevű hormon, mely szabályozza az éhségérzetet. Ha azonban valaki rendszeresen éjszakázik, nem termelődik megfelelő mennyiségű ebből a hormonból és éjszaka is falási rohamai lesznek. Ha rosszul alszunk, vagy kevesebbet pihenünk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne, garantáltan felébredünk az éhségre és sok esetben eszünk is – melynek eredménye a túlsúly.
Ha valakinek olyan a munkája, hogy este sokáig dolgoznia kell, azt tanácsolják a szakemberek, hogy iktasson be napközben is több, félórás pihenőt. Aki megteheti, szunyókáljon fél órát ebéd után, vagy legalább kicsit relaxáljon, pihengessen – mindkettőtől energikusabbnak fogja magát érezni.

A szépítő alvás 5 szabálya

1, Válasszunk megfelelő alváspozíciót!

A szépítő alvás szempontjából nem mindegy, milyen testhelyzetben pihenünk. Háton aludni a legjobb. Ebben a helyzetben a gerinc és a nyak neutrális helyzetben nyugszik, s ez a legmegfelelőbb az arc vérkeringése számára is. Nem szabad gyűrni az arcbőrt, mert nyomás alá helyezzük a hajszálereket és ennek eredménye reggelre puffadt arc lesz, ez az alváspozíció ráadásul plusz ráncokat is okoz illetve a már meglevőket is elmélyíti.

2, Aludjunk legalább 7 órát!

Ennyi időre van szükség ugyanis a beauty sleep teljesüléséért. Aki rendszeresen ennél kevesebbet alszik, annak gyorsabban öregszik a bőre. Az alvás több ciklusból áll, köztük a meghatározott sorrendű, lassú hullámú mélyalvásból és a REM (álom) fázisból. Ahhoz, hogy az alvásfázisok és a hormonszint változásai is megfelelően történjenek, érdemes minden este ugyanabban az időpontban lefeküdni és legalább 7 órát végigaludni.

3, Tegyük optimálissá az alvás körülményeit!

A megfelelő minőségű pihenéshez a körülményeket is tökéletessé kell tenni: a szobában legyen sötét és csend, vigyük ki a zavaró elektronikai eszközöket a hálónkból. Ezen kívül ne legyen túl meleg sem, a 18-20 fok körüli hőmérséklet az ideális. Nyáron is figyeljünk arra, hogy a klímaberendezés ne közvetlenül az ágyra fújja a hideg levegőt, inkább hűtsük le előre a szobát a megfelelő hőmérsékletre, és amikor nyugovóra térünk, kapcsoljuk ki.
Legyen az ágyunk, matracunk kényelmes, a párnánk megfelelő magasságú és használjunk természetes alapanyagú ágyneműt, párnát, takarót. A nejlon és műszálas anyagok irritációt okozhatnak, ráadásul nem biztosítják a megfelelő szellőzést sem.

4, Készüljünk tudatosan a pihenésre, alvásra!

Bármennyire is meglepően hangzik, de délután 5 után a szervezet már pihenő üzemmódra kezd áttérni. El kell telnie bizonyos időnek ahhoz, hogy a testünk felvegye az éjszakai, nyugodtabb ritmust. Hogy ez zökkenőmentes lehessen, tartsunk be néhány fontos alapszabályt: Délután 4 után már ne fogyasszunk kávét és fekete teát. Kerüljük az edzést is 3 órával lefekvés előtt, ugyanis a mozgás emeli a test hőmérsékletét és gátolhatja az elalvást segítő hormon, a melatonin termelődését. Ugyanez igaz az elektronikus berendezésekre is, melyek fénye ugyancsak az alvást segítő hormon termelődését akadályozza.

5, Vacsorára fogyasszunk alvást segítő ételeket!

Ha este teleesszük magunkat, a szervezetünk éjszaka is az emésztéssel lesz elfoglalva, vagyis a pihenés, regenerálódás nem lesz teljesértékű. Vacsorára mindig könnyű fogásokat válasszunk! A hal, a teljeskiőrlésű tészta, a banán és a meggylé is segítik az elalvást.

 

Sleepwell - 2023 április 20.
 

 

Nem tud aludni? 5 módszer, ami hatásosan csökkenti a stresszt

Ha az életünkben egyre csak nő a stressz faktor, folyamatos nehézségekkel küzdünk, érdemes megtanulni, hogyan tudjuk levezetni a felgyülemlett feszültséget. Ha nem hagyjuk, hogy az életünkön eluralkodjon a stressz, ezzel az egészségünket is támogatjuk, ugyanakkor kellemesebben érezzük majd magunkat a bőrünkben, és a megoldások is könnyebben jönnek majd.

Így csökkenthető a bölcsőhalál kockázata!

Mi okozza a bölcsőhalált és mit tehetünk a megelőzésére? Íme a válaszok!