+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezeket a betegségeket kockáztatja, ha nem alszik eleget!

Egészség - 5 egészségügyi probléma, amit a kevés alvás okozhat

Az elegendő alvás a mentális és fizikai egészségünk megtartásának egyik alapvető feltétele. Ha csupán egy-két éjszaka alszunk kevesebbet az ajánlott 7-8 óra helyett, azzal a szervezetük még megküzd, de ha huzamosabb ideig nem alszunk eleget, akkor az egész szervezetünk károsodhat: gyengül az immunrendszerünk, sebezhető válik az idegrendszerünk és mind egészségileg, mind lelkileg instabillá válunk. Szakemberek szerint legalább 6 órára van szüksége a szervezetnek és az agynak, hogy regenerálódni tudjon és fel tudja dolgozni a napközben bennünket ért ingereket. Aki nem veszi figyelembe szervezete igényeit és ennél jóval kevesebb pihenést biztosít a szervezete számára, komoly következményekkel kell szembenéznie!

Milyen egészségügyi problémákat okozhat az alvásmegvonás?


1, Elhízást

A Dietetics and American Journal of Clinical Nutrition élelmezéstudományi folyóirat kutatása szerint az olyan egészséges hölgyek, akik minden éjjel 5 óránál kevesebbet alszanak, másnap körülbelül 329 kalóriával többet visznek be étel formájában a szervezetükbe. További tanulmányok azt is bizonyították, hogy van kapcsolat az alvásmegvonás és az étvágy változása, és a glükóz nem megfelelő lebontása között - utóbbi kettő ismert okozója az elhízásnak.

2, Magas vérnyomást és szívbetegségeket

Ha valakinek eleve magasabb a vérnyomása, és ráadásul nem is alszik eleget éjjel, akkor a kevés pihenés tovább súlyosbíthatja a problémáját és másnap még magasabbra szökhet a vérnyomása. Az is bizonyított tény, hogy a rendszeresen 6 óránál kevesebbet és 9 óránál többet alvó nőknél nagyobb a szívkoszorúér rendellenességek kialakulásának kockázata.

3, Cukorbetegséget

Több kutatás is alátámasztja, hogy már 3 éjszakányi alvásmegvonás után a fiatal felnőtteknél fokozódik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélye, mert a nem elegendő alvás hatására a szervezet nem tudja megfelelően szabályozni a vércukorszintet.

4, Hangulatingadozást, depressziót

A folyamatos alvásmegvonás –vagyis ha huzamosabb ideig kevesebbet alszunk, mint 7-8 óra – az negatív hatással van a mentális egészségünkre. Bizonyított, hogy a szorongás, a mentális zavarok és a depresszió is kapcsolatba hozható a nem elegendő alvással.

5, Legyengült immunrendszert

Azok az egyének, akik betegségük alatt többet alszanak, nagyobb sikerrel, és gyorsabban győzik le a betegséget, fertőzést, mint azok a társaik, akik nem alszanak eleget. Az elegendő alvás tehát nem csak megelőzi a betegségeket, de segít a gyorsabb leküzdésükben is.

Ahogy az alvásproblémák befolyásolhatják a betegségek kialakulását, a különböző betegségek is megzavarhatják az alvás mennyiségét és minőségét. Világszerte rengeteg ember szenved valamilyen alvászavarban, mégsem fordulnak orvoshoz. Pedig az alvásszakértő nagyon sokat tehet az alvás minőségének és mennyiségének optimalizálásáért és ezáltal a páciens egészségéért, jobb életminőségéért.

Ha alvásproblémái vannak és fontos az egészsége, forduljon szakemberhez, aki alapos kivizsgálást követően javaslatot tesz a teljes gyógyulást és nyugodt, átaludt éjszakákat és kipihent nappalokat hozó terápiára.

Jean Orsolya - 2018 január 24.
 

 

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.

Ezért ne az altatóhoz nyúljunk azonnal!

Amit mindenképpen mérlegelni kell, ha altatót kezdünk szedni!