+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ezek a legegészségebb alváspozíciók!

Egészség - A legjobb alvási póz, ha hátfájós, ha horkol vagy ha gyakran ég a gyomra.

A gerinc- és nyakkímélő pozitúra

Ha hát- és derékfájással küzd, akkor az Ön számára a legjobb a háton alvás. A legtöbb szakember szerint ugyanis ez a pozitúra kíméli leginkább a gerincet és a nyakat, mert nem kényszeríti egyiket sem túlzott meggörbülésre és a matrac is kellő alátámasztást nyújt.

Legjobb a szépségnek

Ha a cél a szépségünk megőrzése, akkor ugyancsak a háton fekve alvás javasolt, mivel így az arcunkat nem nyomjuk össze a párnával, és kevesebb ránc kialakulásával jár együtt. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha túl sok párnát használunk, ez ugyanis túlságosan nagy terhet ró a nyakra és légzési nehézségeket is okozhat.

Horkolás elleni alváspozíció

Ha Ön horkol, semmiképpen se aludjon a hátán! Ilyenkor a hason és az oldalt fekvő pozitúra az ajánlott.

Ha gyomorégéssel küzd

Az oldalt fekvő pozíció különösen azoknak előnyös, akik gyakori gyomorégéssel vagy refluxbetegséggel küzdenek, a bal oldalon való fekvés ugyanis enyhítheti a tüneteket. Ám mivel ebben a pozícióban a vállunkra nehezedik a test, a váll és a nyak izmai megfeszülhetnek, emiatt pedig sajgó háttal ébredhetünk reggel.

A legegészségtelenebb alváspóz

A szakemberek a hason alvást tartják a legegészségtelenebb pozíciónak, egyetlen előnye az, hogy csökkentheti a horkolást és az alvási apnoé tüneteit, de közben megterheli a gerincet és a nyakat is, mert "kiegyenesíti" a gerinc természetes görbületét. Ha csak hason fekve tudunk jót aludni, próbáljuk ki, hogy a csípőnk alá teszünk egy párnát!

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Orsi - 2018 július 09.
 

 

Ki mondta, hogy az alvászavar éjszakai betegség?

Az alvászavaroknak számtalan oka lehet, ezért is mondják azt a szakemberek, hogy az alvászavar nem elsősorban éjszakai betegség. Nagyon fontos, hogy ne csak a tünetekre koncentráljunk, hanem a panaszok hátterében meghúzódó valódi okokat is feltárjuk és orvosoljuk.

Már kutatások bizonyítják a lefekvés előtti kütyüzés egészségkárosító hatásait

Beszippantotta Önt is a digitális világ? Esténként a telefonjával fekszik, a laptopjával kel? És csodálkozik, hogy rosszul alszik?