+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ez a különbség a férfiak és a nők alvászavara között!

Érdekességek - Ezek a férfiak és a nők tipikus alvásproblémái! És íme a magyarázat!

Melyik alvászavar kire jellemző?

Az mindenképpen közös a két nemben, hogy az alvászavar egyikőjüket sem kíméli, ám míg az alvási apnoé szindróma inkább a férfiakra, az álmatlanság és a nyugtalan láb szindróma a nőkre jellemzőbb.

Ha összehasonlítjuk, melyik nemre jellemzőek általánosságban az alvászavarok, ebben a férfiak vezetnek. Az alvászavarokkal foglalkozó szakemberek sokéves tapasztalatai szerint a férfiaknál azért gyakoribb az alvási apnoé előfordulása, mert közöttük több a túlsúlyos, ami már önmagában is megnöveli ennek a szindrómának a kockázatát. A nőket pedig bizonyos életkorig védi az ösztrogén hormon, amely a garatizom tónusára is hatással van. Sajnos, ezt a védettséget azonban ők is elveszítik a menopauza - a változó kor- beköszöntével, és közöttük is megnő az alvási apnoésok száma.

Az pedig, hogy több az álmatlansággal küzdő hölgy, leginkább lelki beállítottságukkal magyarázható: a nők eleve aggodalmaskodóbbak, jobban lelkükre vesznek dolgokat, így amint van egy kis probléma, nem bírnak jól aludni, egész éjjel képesek rágódni egy-egy dolgon, jár az agyuk és képtelenek kikapcsolni, lazítani. 

A férfiak ugyan kevésbé rágódnak éjszaka, náluk viszont azért fordulnak elő gyakrabban alvászavarok, mert "két végén égetik a gyertyát",  túlpörgetik magukat, így terelik el a figyelmüket a problémákról. Ráadásul az életmódjuk,  napirendjük is kaotikusabb: akár késő este is elmennek edzeni, rendszertelenül fekszenek és kelnek, össze-vissza esznek, ráadásul a sok kávé is sokat tesz az alvászavarért.

Igazából mindkettő -az alvási apnoé és az inszomnia, azaz az álmatlanság is- komoly egészségügyi problémákat okozhat és rontja az életminőséget, ha nem kerül időben felismerésre és nem kezdik kezelni. 

A nőket érintő alvászavarok

Az inszomnia, mely nőknél gyakoribb, minden harmadik embert érint. Az illető vagy elaludni nem tud, vagy éjjel sokszor felébred s ezután már nehezen tud visszaaludni, esetleg korábban felébred a kelleténél. Ha az inszomnia hosszabb időn át fennáll, sajnos rossz hatással van a test regenerálódására, fokozza a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját.

A nyugtalan láb szindróma szintén hölgyeknél gyakoribb. Mozgási rendellenességről van szó, amely alvászavart okoz. A páciens lefekvés után intenzív késztetést érez, hogy mozgassa a lábát. A kényszermozgás állandóan ismétlődik, így gátolva az elalvást vagy az éjszaka átalvását. Okai máig nem tisztázottak – ám tény, hogy a nőknél másfélszer sűrűbben tapasztalható, mint férfiaknál.

A férfiak réme: az alvási apnoé

Az alvási apnoé férfiaknál fordul elő gyakrabban. Akár már egészen fiatal korban is megjelenhet. Az alvási apnoé szindróma során ellazulnak a légzőizmok, ezért a felső légút ismétlődően beszűkül vagy összezáródik – az alvó pedig akár 10 másodpercnél hosszabb ideig nem jut levegőhöz. Amikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, az illető felébred, ám ez a legtöbbször nem tudatos. A légút izmai aktiválódnak, s újraindul a légzés. A folyamat azonban egy éjjel akár 60-szor is megismétlődhet és nem jön létre mély alvás.

Az alvási apnoé esetén jellemző a hangos és egyenetlen horkolás, kisebb-nagyobb szünetekkel. Sokszor maga a beteg nem is tud róla, hogy hangosan horkol, erre többnyire a partnere hívja fel a figyelmet, de árulkodó jel lehet számára, ha napközben fáradt, ingerlékeny, nem tud kellő mértékben koncentrálni, vagy időnként akár el is bóbiskol. A probléma meglétére utalhat, ha gyakran fáj ébredéskor a feje, kiszáradt a szája, valamint hogy gyomorsava visszacsorog a nyelőcsőbe.

Ha a kellemetlen tünetek több hétig fennállnak és rendszeresen előfordulnak (legalább háromszor hetente), valamint nappal is olyan tüneteket tapasztalunk, mint a fáradtság, fejfájás, a gyomor savassága, nem szabad halogatni, fel kell keresni szakorvost, aki a megfelelő vizsgálatokkal pontos diagnózist állít fel és ez alapján személyre szabott kezelési tervet készít.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 január 24.
 

 

Súlyosbodó (vagy épp javuló) alvásproblémák nyáron

Nagy melegben általában romlik az alvás minősége, de nyáron a csökkenő terhelés, kevesebb stressz miatt javulhatnak is bizonyos alvászavarok.

Reggel gyakran ébred kiszáradt szájjal és fejfájással? Alvási apnoe is lehet az oka!

Az alvás alatti légzészavart nem szabad félvállról venni, kezelés nélkül ugyanis több súlyos betegséggel is összefüggésbe hozható.