+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Ennyi izommozgás egészséges álmunkban!

Érdekességek - Az alvás közbeni, gyakori izommozgás akár betegség előjele is lehet!

Sokáig nem igazán szenteltek a szakemberek figyelmet az alvás közbeni izommozgásoknak, nem utolsó sorban azért, mert úgy tartották, hogy éjszaka kevésbé aktívak az izmaink.

Az elmúlt években azonban egyre többet vizsgálták a test alvás közbeni reakcióit, aktivitásait és azt találták, hogy sokkal aktívabb az ember álmában, mint eddig vélték: az Innsbrucki Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy még az egészséges emberek izmai is sokat mozognak.

Korábban úgy gondolták, hogy az izmok mozdulatlanok, leginkább az álmodó alvásszakaszban, az úgynevezett REM fázisban. A kutatás során azonban azt figyelhették meg a kutatóorvosok, hogy átlagban tíz kisebb mozdulatot tesz egy egészséges ember izomzata. A vizsgálatokat tovább folytatták és felfigyeltek arra, hogy akiknek ennél több izommozgást produkált a teste, azok bizonyos százalékánál ez a jelenség betegség előjele volt.

Az Innsbrucki Egyetemi Neurológiai Klinika Birgit Högl vezette kutatásában videofelvételeket készítettek száz alvó férfiról és nőről. Figyelték a szemmozgásukat is, továbbá bőrük színének változását, mérték agyi elektromos tevékenységüket, álluk, karuk és lábuk izmainak feszültségét, légzésük jellemzőit és szívritmusukat. A műszerek segítségével kicsi, szabad szemmel nem látható izommozgásokat (Minor Motor Activities) lehetett kimutatni. Volt, hogy csak rövid izomremegést tapasztaltak, de olyan is, ahol a láb felemelkedett kicsit.

A legtöbb alanynál óránként átlagosan tíz izommozgást mértek: az úgynevezett REM szakaszban, amikor az álmokat látjuk, valamivel többet, mint a nem REM-szakaszokban.

" Azt figyeltük meg, hogy nagyobb, összetett mozgások egészséges emberek REM fázisában nincsenek, az izmok ilyenkor nyugalomban vannak, az alvó sem magát, sem a vele közös ágyban alvó társát nem veszélyezteti azzal, hogy az álmait eljátssza" - nyilatkozta a kutatás vezetője.

Az egészséges ember álmában megfigyelhető kis remegéseknél, izomrándulásoknál lényegesen több mozgás vagy a REM fázis alatti nagyobb mozdulatok a REM-alvás zavarának előjelzői lehetnek, ez pedig a Parkinson-kór kockázati tényezője - hangsúlyozta.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 október 30.
 

 

A kamaszok és az alvás

Minden, amit a kamaszok alvásáról tudni érdemes!

Ezek a gyógynövények segítenek a hőség okozta álmatlanság ellen

Természetes módszerekkel a hőség miatti kimerültség, nyugtalanság és álmatlanság ellen