+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Egyre több gyereket és egyre kisebb korban érintenek az alvászavarok!

Egészség - Már akár 2 éves korban kialakulhatnak alvásproblémák és azzal összefüggő krónikus betegségek.

Több  felmérés is megerősítette, hogy nemzetközi viszonylatban a magyarok a kifejezetten rossz alvókhoz tartoznak: nem alszunk eleget és azt sem ismerjük fel, ha nyugtalan alvásunk hátterében valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség áll. Ráadásul egyre nő azoknak a kisgyerekeknek a száma is, akik ugyancsak alvásproblémákkal és sokszor abból adódóan pszichés és egészségügyi problémával küzdenek.

Rosszul alszunk és keveset

Egy 2009–2010. évi magyarországi munkahelyi alvásfelmérés, melyben ezer felnőtt munkavállaló alvási szokásait vizsgálták, megállapítja: alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző. Hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól 34%, és 15%-ának vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival azonban a válaszadók 79%-a nem fordul orvoshoz.

Az elmúlt években ezek a statisztikák egyre romló tendenciát mutattak: emelkedett a kialvatlanságtól szenvedők száma – a válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna.

Az elmúlt évekhez képest egyre később fekszünk és egyre korábban kelünk, így összességében kevesebbet alszunk – hétköznap minden második ember (56%) fekszik 21–23 óra között, 8% 21 óra előtt, és 36% tér nyugovóra 23 óra után. Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90%-át érinti, és közülük 41% szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól. Emelkedett az állandó alvásproblémával küzdők aránya is, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, és a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról.

Az alvási problémák egyik formája a kialvatlanság. Inszomnia esetén megnő a hangulatzavarok, szorongásos tünetek kockázata. Az alvásfüggő légzészavarok (hangos horkolással járó légzésszünetek, úgynevezett apnoék) alkotják a problémák másik nagy csoportját. Ebben az esetben megugrik a magas vérnyomás, a stroke és az infarktus kockázata, rontja a cukor-anyagcserét, de okozhat depressziós tüneteket, memória és koncentrációs zavarokat, így jelentős egészségi rizikófaktornak számít. A horkolás mellett fő tünete a nappali álmosság. Az alvási apnoe a felnőtt lakosság 4–10%-át érintheti, idősebb korban gyakorisága még magasabb.

Már a kisgyerekek is érintettek!

Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% érzi úgy, hogy nem alszik eleget, és 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, és további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

Bár sokan nem gondolnák, az alvászavarok előfordulása már a 2–8 éves korosztályban 10–12%, és ez az arány az életkorral növekszik. Az alvási problémák már gyermekkorban számos betegségnek, kórállapotnak állhatnak a hátterében. Az alvászavar szerepet játszhat a magas vérnyomás kialakulásában, a szív izomzatának kóros megvastagodásában és ritkán egyéb súlyos szív- és érrendszeri elváltozásokban. Alvási zavarok állhatnak a gyermekkori hiperaktivitás, tanulási zavarok, viselkedési problémák, nappali álmosság, figyelemzavarok hátterében. Számos gyermeket érint az éjszakai bevizelés, a fejfájás, táplálkozási zavar, amelynek egyik oka szintén alvászavar lehet.

Mi lehet a megoldás?

Az alvászavarok szűrése, megelőzése és kezelése gyakran az alapellátásban, a családorvosi rendelőben kezdődik, és szükség esetén a beteg szakirányú ellátásra utalható szakorvosokhoz vagy alvásrendelésekre. Szerencsére már hazánkban is működnek alvásközpontok és laborok, melyek közül a Sleepwell Alvásklinika kiemelkedik azáltal, hogy a műszeres alvásvizsgálatot már otthon elvégezhető formában biztosítja. Ez különösen kisgyerekeknél jelent nagy könnyebbséget, hiszen így a kicsik alvása a megszokott környezetben, stresszmentesen figyelhető meg és elemezhető. Az alvásmedicina multidiszciplináris terület, sokszor szükséges tüdőgyógyászok, ideggyógyászok, pszichiáterek, belgyógyászok, fül-orr-gégészek bevonása a vizsgálatokba. A Sleepwell Alvásklinikán minderre egy helyen nyílik lehetőség, várólista nélkül.

 

 

Jean Orsolya - 2018 március 29.
 

 

Kínzó fáradtság – Az óraátállítás az oka?

Múlt hétvégén ismét téli időszámításra tértünk át. Bár csak egy óráról van szó, ez a kicsinek tűnő módosítás is megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, hogy valóban csak erről van-e szó, vagy valami más áll állandó fáradtságunk háttérben.

Az alváshiány 7+1 súlyos következménye

Akár drasztikus következményei is lehetnek egészségünkre nézve a tartós alváshiánynak!