+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az 5 legjobb mesekönyv altatáshoz

Érdekességek - Ezek a mesekönyvek valóban segítenek, hogy pillanatok alatt elaludjon gyermekünk!

 

 

Van olyan alvásról szóló meséskönyv, ami abban segít, hogy gyermekünk leküzdhesse a félelmeit, ha fél egyedül. Mások az ellazulást mozdítják elő és olyanok is vannak, ahol a történet szippantja be őket annyira, hogy szép csendben elalszanak.

Íme a legjobbak!

Carl-Johan Forssen Ehrlin: Aludj el szépen, Bendegúz!

Az Aludj el szépen, Bendegúz a neves svéd pszichológus, Carl Johan Fossén Ehrlin alvást segítő könyve. A svéd coach-pszichológus szakember kidolgozott egy módszert, hogy hogyan segíthetünk altatáskor a mesét hallgató gyerekeknek ellazulni, megnyugodni és elaludni. A meditációs mese nemcsak a gyerekkel, hanem a tudat alattijukkal is kapcsolatba lép, hogy ezzel is a nyugodt alvásukat segítse. Az írótól kapunk egy használati útmutatót is: melyik szövegrészt kell hangsúlyoznunk, hol mondjuk halkabban, hol suttogjunk, vagy hol építsük be a gyerek nevét a cselekménybe.

A történetben Bendegúz nem tud elaludni, ezért Anyukájával elsétálnak Ásító Pepitóhoz, segítségért. Ha sikerül, és az utat oda-vissza megjárjuk Bendegúzzal és anyukájával, addigra mindenki garantáltan bealszik. A mesében minden szó, minden szereplő az alvás, álmosság körül forog. 

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Szép álmoka, Ella!

A Szép álmokat, Ella az előző mesekönyvben ismertetett mesetechnikának egy újabb, finomított része, még több alvást segítő technikával. Ebben a mesében Ella, a kis elefántlány elmeséli nekünk, hogy hogyan sikerül álomba szenderülnie. A szerző itt is minden eszközt bevet. Ott van az Álomhozó Lépcső és Patak, Hortyogó Helga, Szendergő Szőrpocok, Álmatag Egérke, sőt találkozik Bendegúzzal is, aki éppen Ásító Pepitónál járt.

A szülők visszajelzései alapján a mese közben a gyerekek hamarabb ellazulnak, rövidebb idő alatt és szívesebben alszanak el. A mesekönyv beépíthető az esti rituáléba önállóan vagy más mesékkel. Akinek az altatás komolyabb kihívás, mindenképp érdemes Carl-Johan Forssén Ehriln technikáját kipróbálnia!

Finy Petra: Lámpalány meséi

A Lámpalány meséiben a főszereplő Rufusz Rafael, egy nagy fantáziával megáldott kisfiú, aki sokszor nem tud elaludni éjszaka. Ilyenkor az éjjeli lámpája, azaz a Lámpalány segítségét kéri, hogy meséljen el neki egy történetet. A történetek mindig megnyugtató megoldást hoznak, és miután Rafael meghallgatta, nyugodtan lekapcsolhatja a lámpát és álomba merülhet. A meséskönyv sorra veszi mindazokat a dolgokat, amelyek egy kisgyereket este a szobájában foglalkoztatnak, és egy egyszerű, mesés történettel feloldja azt. Rafael egyik este azért nem tudott elaludni, mert azon gondolkodott, mit csinálhatnak odakint a szülei, amíg neki aludni kell. Máskor az árnyékok, vagy a függöny mozgása zavarja. Vagy izgatott, mert várja a Mikulást, szomorú, mert nem volt meg az alvós macija, vagy épp a kishúga sírt hangosan. A Lámpalánynak mindig volt egy megnyugtató meséje ezekre az esetekre, mindig elő tudott húzni egy sárkánykölyökről, tündérfiókáról, vagy koboldgyerekről szóló mesét, akik pont úgy jártak, mint aznap este Rafael.

Patricia Geis: Jóéjtpuszi mindenkinek!

Nagyon ötletes és kreatív altatós könyv. Igazi saját pakolós-rendezős kézikönyve lehet ez a kicsiknek. A mese szereplői és az altatós kellékek karton figura formájában részei a könyvnek. Ezeket kell beilleszteni az oldalakra, ahol Tapsi, Röfi, Cirmos és Maci aludni tér. Mesélés alatt a gyerekek beilleszthetik a kartonokat a helyükre aszerint, hogy kinek mire van szüksége, mit vesz magához az ágyba. Az állatok lefektetése segíthet a gyerekeknek is ráhangolódni az alvásra. Akár a része is lehet ez az esti rituálénknak: lefektetjük az állatokat, minden szépen a helyére kerül, és a könyv bezárásával a mi napunk is véget ér. Reggel pedig akár fel is ébreszthetjük őket!

Camille Louselet: Menjünk aludni!

A Menjünk aludni egy tilitolis interaktív lapozó a legkisebbek számára, ahol a gyerekek különböző lehetőségekből választhatnak. Minden oldalpáron más esti rituálé és más állatka szerepel. Eldönthetjük, hogy a csíkos tigris melyik pizsamát vegye fel. Kiválaszthatjuk, hogy a kismadárnak melyik mesét olvassa fel az apukája. A mosómedve már alváshoz készül, és bárányokat számolhatunk vele, hogy segítsünk neki az elalvásban. A koala mélyen alszik a szobájában, odakünn pedig gyönyörűen ragyognak a csillagok. Ez a könyve igazából egy nagyon szép és igényes lapozó, bájos illusztrációval és ötletes álomvarázs tologatókkal. A színek nyugodtak és kellemesek, bátran átlapozhatjuk alvás előtt, nézegethetjük a szép képeket, megkereshetjük az ismerős tárgyakat. Mire a végére érünk, az állatkák már mind mélyen alszanak, így szép lassan mi is nyugovóra térhetünk.

Forrás: foxbooks.hu

Jean Orsolya - 2018 december 25.
 

 

Ezeket a növényeket vigye a hálószobába!

9 csodaszép növény a hálóban és garantált a jó alvás

Erre figyelmezteti, ha alvászavara van!

Az alvászavar lehet az első jele, ha baj van vagy komoly életmódváltásra van szüksége!