+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

Az 5 legjobb mesekönyv altatáshoz

Érdekességek - Ezek a mesekönyvek valóban segítenek, hogy pillanatok alatt elaludjon gyermekünk!

 

 

Van olyan alvásról szóló meséskönyv, ami abban segít, hogy gyermekünk leküzdhesse a félelmeit, ha fél egyedül. Mások az ellazulást mozdítják elő és olyanok is vannak, ahol a történet szippantja be őket annyira, hogy szép csendben elalszanak.

Íme a legjobbak!

Carl-Johan Forssen Ehrlin: Aludj el szépen, Bendegúz!

Az Aludj el szépen, Bendegúz a neves svéd pszichológus, Carl Johan Fossén Ehrlin alvást segítő könyve. A svéd coach-pszichológus szakember kidolgozott egy módszert, hogy hogyan segíthetünk altatáskor a mesét hallgató gyerekeknek ellazulni, megnyugodni és elaludni. A meditációs mese nemcsak a gyerekkel, hanem a tudat alattijukkal is kapcsolatba lép, hogy ezzel is a nyugodt alvásukat segítse. Az írótól kapunk egy használati útmutatót is: melyik szövegrészt kell hangsúlyoznunk, hol mondjuk halkabban, hol suttogjunk, vagy hol építsük be a gyerek nevét a cselekménybe.

A történetben Bendegúz nem tud elaludni, ezért Anyukájával elsétálnak Ásító Pepitóhoz, segítségért. Ha sikerül, és az utat oda-vissza megjárjuk Bendegúzzal és anyukájával, addigra mindenki garantáltan bealszik. A mesében minden szó, minden szereplő az alvás, álmosság körül forog. 

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Szép álmoka, Ella!

A Szép álmokat, Ella az előző mesekönyvben ismertetett mesetechnikának egy újabb, finomított része, még több alvást segítő technikával. Ebben a mesében Ella, a kis elefántlány elmeséli nekünk, hogy hogyan sikerül álomba szenderülnie. A szerző itt is minden eszközt bevet. Ott van az Álomhozó Lépcső és Patak, Hortyogó Helga, Szendergő Szőrpocok, Álmatag Egérke, sőt találkozik Bendegúzzal is, aki éppen Ásító Pepitónál járt.

A szülők visszajelzései alapján a mese közben a gyerekek hamarabb ellazulnak, rövidebb idő alatt és szívesebben alszanak el. A mesekönyv beépíthető az esti rituáléba önállóan vagy más mesékkel. Akinek az altatás komolyabb kihívás, mindenképp érdemes Carl-Johan Forssén Ehriln technikáját kipróbálnia!

Finy Petra: Lámpalány meséi

A Lámpalány meséiben a főszereplő Rufusz Rafael, egy nagy fantáziával megáldott kisfiú, aki sokszor nem tud elaludni éjszaka. Ilyenkor az éjjeli lámpája, azaz a Lámpalány segítségét kéri, hogy meséljen el neki egy történetet. A történetek mindig megnyugtató megoldást hoznak, és miután Rafael meghallgatta, nyugodtan lekapcsolhatja a lámpát és álomba merülhet. A meséskönyv sorra veszi mindazokat a dolgokat, amelyek egy kisgyereket este a szobájában foglalkoztatnak, és egy egyszerű, mesés történettel feloldja azt. Rafael egyik este azért nem tudott elaludni, mert azon gondolkodott, mit csinálhatnak odakint a szülei, amíg neki aludni kell. Máskor az árnyékok, vagy a függöny mozgása zavarja. Vagy izgatott, mert várja a Mikulást, szomorú, mert nem volt meg az alvós macija, vagy épp a kishúga sírt hangosan. A Lámpalánynak mindig volt egy megnyugtató meséje ezekre az esetekre, mindig elő tudott húzni egy sárkánykölyökről, tündérfiókáról, vagy koboldgyerekről szóló mesét, akik pont úgy jártak, mint aznap este Rafael.

Patricia Geis: Jóéjtpuszi mindenkinek!

Nagyon ötletes és kreatív altatós könyv. Igazi saját pakolós-rendezős kézikönyve lehet ez a kicsiknek. A mese szereplői és az altatós kellékek karton figura formájában részei a könyvnek. Ezeket kell beilleszteni az oldalakra, ahol Tapsi, Röfi, Cirmos és Maci aludni tér. Mesélés alatt a gyerekek beilleszthetik a kartonokat a helyükre aszerint, hogy kinek mire van szüksége, mit vesz magához az ágyba. Az állatok lefektetése segíthet a gyerekeknek is ráhangolódni az alvásra. Akár a része is lehet ez az esti rituálénknak: lefektetjük az állatokat, minden szépen a helyére kerül, és a könyv bezárásával a mi napunk is véget ér. Reggel pedig akár fel is ébreszthetjük őket!

Camille Louselet: Menjünk aludni!

A Menjünk aludni egy tilitolis interaktív lapozó a legkisebbek számára, ahol a gyerekek különböző lehetőségekből választhatnak. Minden oldalpáron más esti rituálé és más állatka szerepel. Eldönthetjük, hogy a csíkos tigris melyik pizsamát vegye fel. Kiválaszthatjuk, hogy a kismadárnak melyik mesét olvassa fel az apukája. A mosómedve már alváshoz készül, és bárányokat számolhatunk vele, hogy segítsünk neki az elalvásban. A koala mélyen alszik a szobájában, odakünn pedig gyönyörűen ragyognak a csillagok. Ez a könyve igazából egy nagyon szép és igényes lapozó, bájos illusztrációval és ötletes álomvarázs tologatókkal. A színek nyugodtak és kellemesek, bátran átlapozhatjuk alvás előtt, nézegethetjük a szép képeket, megkereshetjük az ismerős tárgyakat. Mire a végére érünk, az állatkák már mind mélyen alszanak, így szép lassan mi is nyugovóra térhetünk.

Forrás: foxbooks.hu

Jean Orsolya - 2018 december 25.
 

 

Ön is a veszélyeztetett csoportba tartozik?

Kronotípusa szerint melyik csoportba tartozik: reggeli pacsirta vagy éjszakai bagoly? Tudta, hogy mindkét típusra jellemzőek bizonyos tulajdonságok, személyiségjegyek és betegségek? Olvasson tovább, hogy kiderítse, Ön melyik kronotípus és mire kell odafigyelnie!

Ezért lehet életveszélyes, ha gyermeke horkol!

A gyermekkori horkolás okai, veszélyei és kezelése. Gondolta volna, hogy a gyermekkori horkolás összefügghet a hiperaktivitással is? Elmagyarázzuk, hogyan!