+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Az 5 leggyakoribb áloműző, amiért nem tud elaludni!

Általános - 5 ok, ami megnehezíti az elalvást és a nyugodt pihenést. Ezek miatt nem jön álom a szemére!

Több tanulmányból kiderült már, hogy összefüggés van az alváshiány és az elhízottság között, és növeli bizonyos betegségek, így a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha azonban megfelelő mennyiségű és minőségű az alvásunk, azzal nagymértékben támogatjuk szervezetünket, erősítjük immunrendszerünket.

De milyen tényezők lehetnek, amelyek veszélybe sodorják nyugodt alvásunkat és megnehezítik az elalvást? Íme, néhány alattomos, alvásmegvonó tényező és a javaslatok, hogy hogyan zárhatjuk ki őket a hálószobánkból.

Megoldásra váró problémák, aggodalmak

Ha a munkahelyünkön vagy akár otthon valamilyen nehézség, megoldhatatlannak tűnő probléma merül fel, hajlamosak vagyunk még lefekvéskor is azon töprengeni, hogyan is oldhatnánk meg. Érdemes olyankor papírra vetni a gondolatainkat, a lehetséges megoldásokat, az elvégzendő feladatok listáját az ütemezéssel együtt, vagy kibeszélni magunkból a feszültséget kiváltó aggodalmakat. Létezik egy módszer, az ún. inger-kontroll, ami ugyancsak segíthet a szellemileg felfokozott állapotból lecsillapodni. Ennek lényege, hogy ha nem jön álom a szemünkre, ne forgolódjunk az ágyunkban, hanem mindig keljünk fel, és menjünk otthonunk másik részébe – mindig ugyanoda-, közben hagyjuk lekapcsolva a lámpát. Ez megakadályozza, hogy az ágyunkat összefüggésbe hozzuk az aggodalommal.

Felborult napirend

Sokan hétvégén próbálják pótolni a hétköznap kimaradt vagy nem elegendő mennyiségű alvást. Ám ez éppúgy nem kedvez az egészségünknek, mint az sem, ha rendszeresen későn fekszünk le. A  késői lefekvés, akárcsak a rendszertelen napirend felborítja szervezetünk belső egyensúlyát, ami befolyásolja az étvágyunkat, a testhőmérsékletünket és immunrendszerünk megfelelő működését.
Még ha sokáig is maradtunk fent este, ne aludjunk több mint 1 órával tovább a megszokottnál. Hogy behozzuk a kimaradt alvást, tartsunk délutáni csendes pihenőt, amelynek hossza ne haladja meg a 30 percet.

Nyugtalan alvótárs

Elűzheti az álmot a szemünkből, ha alvótársunk horkol vagy nyugtalanul forgolódik. Minél többször ébredünk fel a kellemetlen hangra és mozgolódásra, annál nehezebb lesz a visszaalvás és mivel alvásunk mintázata töredezetté válik, reggel fáradtak leszünk. Kérjük meg a partnerünket, hogy aludjon az oldalán és ne a hátán. Ha ez nem működik, a füldugó biztosan fog, legvégső esetben pedig a külön hálószoba ötletét is felvethetjük társunknak.

Túl sok vagy túl kevés vacsora

Ha üres gyomorral megyünk ágyba, akkor az éhségtől fogunk felébredni, ha azonban teleesszük magunkat, akkor a szervezetünk az emésztéssel lesz elfoglalva egész éjszaka és nem fogunk tudni jót aludni. Vacsorázzunk okosan! A magas fehérjetartalmú ételek, mint a sajt vagy főtt tojás, egy szelet grillezett csirkemell jóllakottság érzést keltenek, ugyanakkor nem nehezítenek el. Fogyaszthatunk olyan ételeket is, mint a banán, a zab, melyek alvássegítő triptofánt tartalmaznak.

Poratkák

A poratkák üledéke, amelyet maguk mögött hagynak, bizony komoly allergiát okozhat és ez megnehezítheti az elalvást. Lehet, hogy nem is tudunk róla, de az ágyunkat akár poratkák millióival osztjuk meg. Hogy csökkentsük az allergéneket, használjunk természetes anyagból készült ágyneműt, cseréljünk le minden tíz évnél idősebb paplant, párnát, matracot. Vigyük tisztítóba a mosógépben nem mosható textíliákat! Szellőztessünk gyakran! A szoba levegőáramlásának a növelése az egyik leghatásosabb ellenszer az atkák ellen.

A cikk dr. Benedek Pálma fül-orr-gégész és alvásszakértő lektorálásával készült.

 

 

 

Jean Orsolya - 2018 július 02.
 

 

Itt a magyarázat, miért egészségesebbek a korán fekvők az éjszakázóknál!

Az éjszakázás negatívan hat az általános egészségi állapotra, számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli drasztikusan, de nem csak az alváshiány miatt! Íme a legújabb kutatások eredményei!

Negatív befolyásolja a párkapcsolatot (is) a kevés alvás!

A kevés alvás felboríthatja a szervezet egyensúlyát, a hormonháztartást, ami a negatív egészségügyi hatásokon túl akár párkapcsolati problémákat is okozhat. Már akár napi egy órával kevesebb alvásnak is komoly következményei lehetnek hosszú távon!