+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

Akár ez is állhat az alvásprobémája hátterében!

Egészség - Ezek a jelei, ha az alvászavart reflux okozza.

A  reflux nagyon sokféle tünetet okozhat, a gyomorégéstől kezdve a mellkasi- és/vagy gyomortáji fájdalmon át a visszatérő légúti betegségekig, rekedtségig.

Sokak számára azonban leginkább az éjszakai elalvást nehezíti meg és folyamatos megébredéseket okoz. Kevesen tudják, hogy a reflux okozhat horkolást, sőt, akár légzési nehézséget, pánikot is.

Az alvás megfelelő időtartama, minősége és felépítettsége nagy mértékben meghatározza másnapi teljesítményünket, általános közérzetünket és hangulatunkat is. Az éjszaka folyamán alvásunk mélysége változik, a különböző alvásstádiumok, mélyülő, majd ismét felületesebbé váló periódusok, meghatározott sorrendben követik egymást. Az alvásstádiumok elrendeződése, megfelelő időtartama és aránya nemcsak memóriánk, koncentrációs képességünk, hanem jó közérzetünk és testi-mentális fittségünk meghatározója is egyben.

Alvás alatt a légzésszabályozás lassabban tud reagálni a változásokra, mint például a légutakat érintő irritációra, amit okozhat a savas gyomortartalom visszaáramlása. Az ebben az állapotban reflexszerűen megjelenő köhögést alvás alatt úgynevezett mikroébredések, rövid ideig tartó, csak az agyi elektromos tevékenység vizsgálata során regisztrálható ébredések előzik meg. Ezek a mikorébredések pedig megszakítják az alvás összetett folyamatát, fáradtsághoz vezetnek és kialvatlanság-érzést okoznak.

Az alvás alatt bekövetkező légzéskimaradás során az egyre fokozódó negatív mellkasi nyomás elősegíti, hogy a gyomortartalom pulzálva visszajusson a nyelőcsőbe. Az ismétlődő savvisszaáramlás és köhögés pedig gyakori mikroébredésekhez vezet, és nem alakul ki megfelelő mennyiségű mély alvás.

Megfelelő kezelés nélkül a reflux tünetei egyre erősebbek és egyre szerteágazóbbak lesznek: az éjszakai tünetekhez később sokféle nappali probléma is társulhat, így például gyomorégés, puffadás, köhögés, rekedtség vagy asztmás panaszok. Előfordul, hogy szívtáji, úgynevezett anginás panaszok hátterében is ez a betegség áll.

A reflux és az alvászavarok közötti szoros összefüggés és egymást kölcsönösen erősítő hatás miatt fontos lenne, hogy a gasztroenterológiai kivizsgálás mellett szomnológiai konzultáció és szükség esetén alvásvizsgálat is történjen. Az alvásvizsgálatnak természetesnek kellene lennie olyankor, ha valaki hosszabb ideje rosszul alszik, vagy, ha megfelelő mennyiségű alvás ellenére napközben fáradt, dekoncentrált.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Jean Orsolya - 2018 október 22.
 

 

Ez már alvászavar?

Mit tekintünk alvászavarnak? Hogyan ismerhető fel és mit tehetünk ellene?

Íme a legegészségesebb napirend!

Kövesse természetes bioritmusát, hogy egészséges maradjon!