+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A jó alvás legfontosabb ismérvei

Egészség - Eleget alszik? Jól alszik? Eláruljuk, mire figyeljen!

Egyénenként eltérő, hogy ki, mit tart jó alvásnak, de általában véve akkor tekintjük az alvást kielégítőnek, ha másnap nem vagyunk fáradtak, levertek, tele vagyunk energiával és összességében kipihentnek érezzük magunkat. Lássuk hát, mitől függ, hogy mit tekintünk jó alvásnak és mi okozhat problémát!

1, Ébredés a megfelelő alvásfázisban

Éjszakánként különböző alvásfázisok váltogatják egymást: a felületesebb alvási szakaszt mélyebb alvásfázis váltja, egy éjszaka alatt átlagban 4-7 alkalommal. A felületesebb alvást gyors szemmozgások kísérhetik (REM), ilyenkor álmodunk, de olyan agyi folyamatok is ilyenkor mennek végbe, melyek a tanuláshoz, az információk feldolgozásához vagy éppen a memóriához kapcsolódnak. A mélyebb alvási szakaszban az egész szervezet lelassul, regenerálódik és feltöltődik energiával.
Ideális esetben egy-egy éjszaka elegendő mély alváshoz jutunk, és akkor ébredünk fel, amikor a felületesebb ciklusban vagyunk. Ha hirtelen, átmenet nélkül ébredünk a mély alvásból, például az ébresztőóra csörgésére, nyomottabbnak, fáradtnak érezhetjük magunkat, és lassabban tudjuk felvenni az ébrenléthez szükséges ritmust. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy valaki órákban mérve eleget alszik, mégsem tudja kipihenni magát.

2, Túl sok a felületes alvás és kevés a mély fázisban eltöltött idő

Ha valaki túlságosan felületesen alszik, többször is felriad, felébred az éjszaka folyamán, a szervezete nem jut elegendő mély alváshoz. Ez legalább akkora probléma lehet, mint ha valaki nem alszik eleget – sőt az is lehet, hogy bár jóval rövidebb ideig alszik valaki, mégis több „mély” szakasza van, vagyis pihentebben ébred.

3, Az ideális alvásmennyiség

Az elterjed elképzelés szerint mindenkinek 8 órát kell aludnia ahhoz, hogy teljesen kipihenje magát. Ez azonban egyénenként eltér, és általában mindenki pontosan tudja és érzi, hogy mennyi alvásra van szüksége ahhoz, hogy fitt, energikus és kipihent legyen másnap.
Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy 6 óránál kevesebb alvás már nem tekinthető kielégítőnek, még azok számára sem, akiknek kisebb az alvásigénye, mert ennél kevesebb idő alatt a testünk– elsősorban az agy- nem tudja végrehajtani azokat a regeneráló funkciókat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy a szervezet működése hosszú távon ne károsodjon.

4, Életkortól is függ!

Az életkor is befolyásolja a javasolt alvás mennyiségét. A kisbabák akár 15 órát is alhatnak, míg az óvodásoknál ez már 10-13 órára csökken, de az iskolásoknak is legalább 10 órányi alvásra lenne szüksége. Egy átlagos felnőttnek 6-8 óra alvás az ideális, idős korban pedig jellemzőbb, hogy több, kisebb ciklusban pihennek, azaz éjszaka 4-5 órát alszanak egyhuzamban, napközben pedig 2-3 órát szunyókálnak.

5, A kielégítő alvás jellemzői

Érdemes megfigyelni, hogy hogyan érezzük magunkat napközben, vagy mi jellemző az éjszakai pihenésünkre. Ha a következő állítások Önre is igazak, szinte biztos, hogy nincs semmiféle gond alvása mennyiségével és minőségével!

- Lefekvés után nagyjából 20 perccel már alszik
- Ha fel is riad éjszaka, gond nélkül, rövid idő alatt visszaalszik
- Jókedvűen, kipihenten ébred reggel
- Napközben energikus és éber, nincsenek fáradtság-rohamai

 

Jean Orsolya - 2018 március 05.
 

 

7 alvássegítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, sokáig nem tud elaludni, reggel meg alig tud felkelni gyermeke? Nappal pedig fáradt, nem tud koncentrálni a suliban? Lehet, hogy nem elegendő számára az alvás mennyisége és a minősége sem megfelelő! Íme néhány praktika, ami segít megszüntetni az alvásproblémákat!

Ezért fontos, hogy gyermeke mindig időben feküdjön le!

Ha gyakran rosszul alszik gyermeke, éjszaka többször felébred, este nehezen alszik el, lehet, hogy az alvási szokásaival vagy éppen azok hiányával van a gond. Végigvettük, mi minden állhat az alvással kapcsolatos problémák hátterében!