+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A 10 legjobb altatási módszer gyakorlott anyukáktól!

Érdekességek - Ezeket az altatási módszereket gyakorlott anyukák ajánlják és valóban beváltak!

Kezdő anyukaként nagyon tanácstalan lehet az ember, mit is tegyen, hogy gyermeke el tudjon aludni, milyen módszer lehet valóban hatásos. Összegyűjtöttünk pár olyan tippet, amelyet már többgyermekes, gyakorló anyukák is kipróbáltak és náluk bevált.

1, Altassunk babakocsiban!

A babakocsis séta sok anyuka bevált módszere a napközbeni nagy alvás előtt, de fontos, hogy a kicsi kellően fáradt legyen, amikor elindulunk, mert csak akkor fog működni.Ilyenkor azt tapasztalhatjuk, hogy gyermekünk még egy darabig nézelődik, aztán egyszercsak elnyomja őt az álom.

2, Altassunk autóban!

Ez a módszer ugyancsak a napközbeni altatásnál vethető be sikeresen. Ha fáradt a baba, akkor a monoton zúgás és a rázkódás, zötykölődés hatására percek alatt elalszik a gyerekülésben. Fontos, hogy kényelmes legyen az ülés, így akár órákat is alhat benne a kicsi.

3, Szoptatással egybekötött altatás

Amíg rendszeresen szopizik a baba, addig ez a módszer gyors és hatékony: a tele pocak, anya közelsége és melege gyorsan álomba ringatja őket. Nagyobbaknál azonban azért nem tanácsos ezt rendszeresíteni, mert ha már közeledünk az elválasztáshoz, duplán lesz nehéz az altatás. Nagyjából a bab féléves koráig alkalmazható sikeresen az etetéssel egybekötött altatás, utána érdemes más technikát bevetni.

4, Segít a cumi!

Sokan javasolják és sokaknak beválik.  Létezik éjszakai cumi, ami sötétben világít, így ha a baba „elhagyja” alvás közben, könnyebben megtalálja és aludhat tovább. Általában hanyatt alvó babáknál alkalmazzák gyakrabban. 

5, Hintában altatás

Egy kis gyengéd hintapalinta nagyon sok babának segít az elalvásban. A ritmikus mozgás megnyugtatja és álomba ringatja a legtöbb babát. Létezik kimondottan babáknak való elektromos hinta - hasonló a pihenőszékhez - vagy fekvőhinta.


6, Ölben „ülve” ringatás

Az egyik anyukánál nagyon bevált ez a módszer. A kicsit beültette az ölébe háttal, magához ölelte, néhány ringatás jobbra-balra és pár perc alatt elszenderült a baba.

7, Sétálgatva kézben altatás

Elég sokáig alkalmazható ez a módszer, ám ennél is fontos a megfelelő időzítés. Ha már fáradt a kicsi, akkor magunkhoz emelhetjük, simogathatjuk, érezheti a testközelséget, az illatunkat. Azért is szeretik a babák, mert közben hozzá tudnak fészkelődni apához/anyához és a fel-le sétálgatás közben jókat nézelődhetnek, amitől egy idő után elfáradnak és észrevétlenül el is alszanak.

8, Ringatva, rugózva altatás

Egy biztos: a babák nagyon szeretik az ütemes, ringató, rugózó mozgást. A szakértők szerint azért, mert ez a mozgás arra az időszakra emlékezteti őket, amikor még bent voltak az anyukájuk pocakjában és folyamatosan ringatóztak (ezt a mozgást az anyuka járásának ritmusa adja). Gyakorlott anyukák azt javasolják, hogy előre-hátra ringassuk karban a babát, vagy a térdünket rogyasztgatva jobbra-balra.

9, Ágyban altatás segítséggel

A kicsit nagyobbaknál alkalmazhatjuk ezt a módszert. Titka, hogy szépen megbeszéljük gyermekünkkel, mi történik és kialakítunk egy rutint, amit meg tud szokni idővel. Bemegyünk a szobájába, elmondjuk neki, hogy este van, ilyenkor mindenki alszik, becsukjuk az ajtót, az ablakot, lehúzzuk a redőnyt. Énekelhetünk neki egy altatódalt vagy mesélhetünk egyet, közben ringathatjuk az ölünkben, simogathatjuk és mikor azt érezzük, hogy ellazult, letesszük az ágyába. Maradjunk még vele pár percig, hogy érezze, nem hagyjuk ott azonnal. Később eleve kezdhetjük az altatást az ágyban, melléülünk vagy melléfekszünk és a mesélést, simogatást követően, ha már látjuk, hogy elpilledt, pár perc után kijöhetünk.

10, Kis kedvenccel altatás

A kis kedvenc lehet egy alvóka, egy plüss, egy kis takaró. Ezek a tárgyak segítenek, hogy ne érezze magát egyedül, ne féljen, el tudjon lazulni. Ez  kis kedvenc aztán  - bárhová megyünk-, mindig ott lehet vele, hogy könnyen menjen az elalvás akár idegen környezetben is.

Ahány kisgyerek, annyi szokás. Az egyik fél a sötétben, a másikat éppen a fény zavarja. Szülőként a mi feladatunk, hogy gyermekünket megismerve olyan környezetet biztosítsunk neki, amiben biztonságban érzi magát és amiben szeret elaludni.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

 

 

Sleepwell - 2024 január 30.
 

 

7 tipp, hogyan vészeljük át a forró nyári napokat a babával

A nagy hőség a babákat még jobban megviseli, mint a felnőtteket. Éjszakai ébredések, étvágytalanság, nyűgösség kíséri a napjainkat ilyenkor, ami mindkét félnek nagyon megterhelő. Kánikula tippek következnek, amik segítenek átvészelni a hőség okozta kellemetlenségeket mind a szülőnek, mind a babának.

5 tipp, hogy a baba jól aludjon

Mire lehet szüksége egy babának a nyugodt alváshoz? Elsősorban a szüleire, akik megfelelően gondoskodnak róla. De azért van más is, amivel elősegíthetjük, hogy az éjszakák ne forduljanak káoszba. Íme 5 tipp!