+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

A 10 legfontosabb, egészséghez nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag

Egészség - Íme a 10 legfontosabb tápanyag és hiányuk egyértelmű jelei

Az ásványi anyagok hiánya sok kellemetlenséget okozhat, lássuk a jellemző tüneteket!

1, Magnézium

A magnézium hiányát leginkább az izmainkban érezzük, izomgörcsök, izomremegés és izomrángás formájában. A stressz, a fokozott fizikai igénybevétel felemészti szervezetünk magnézium tartalékait, ezért ha az izomgörcsökön túl állandó rosszkedv, hangulatzavarok gyötörnek bennünket, teljesítőképességünk csökken, szorongunk és bár fáradtak vagyunk, mégsem tudunk aludni, ha mégis sikerül, gyakran ébredünk erős szívdobogás-érzéssel, akkor nagy a valószínűsége, hogy magnéziumhiányunk (is) van.

2, Kalcium

A szakemberek mindig hangsúlyozzák, hogy a vitaminok és ásványi anyagok rendszert alkotnak. Ha az egyikből hiány van, akkor biztosan hiány alakul ki másból is. Így van ez a kalcium esetében is, amelynek mennyisége, felszívódása nagy mértékben függ szervezetünk magnézium és D-vitamin szintjétől és a legújabb vizsgálatok szerint a káliumtól is. A kalcium-hiány jelei nagyban hasonlítanak a magnéziuméhoz: izomgörcs, izomrángás, idegvégződések túlérzékenysége, zsibbadás, bizsergő érzés. Ezen kívül figyelmeztető jel, ha csontjaink gyengébbek, törékenyebbé válnak, törés esetén pedig nagyon nehezen gyógyulnak, fogaink érzékenyek és az átlagosnál nagyobb mértékben szuvasodnak, romlanak.

3, Nátrium

Ha nagyon gyakran fáj a fejünk és ez étvágytalansággal, hányingerrel is párosul, lehet, hogy nátrium-hiányunk van. Ha ezek a tünetek koncentrációs zavarokkal és a kognitív képességek, egyensúlyérzék romlásával járnak együtt, gyengének érezzük magunkat, indokolatlanul ingerlékenyek vagyunk, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat és megnézetni, hogy szervezetünkben elég nátrium áll-e rendelkezésre. Súlyos hiány esetén már olyan komoly tünetek is jelentkezhetnek, mint a zavarodottság, eszméletvesztés vagy kóma.

4, Kálium

Ha valakinek nagyon magas a vérnyomása, szívritmuszavarai vannak, gyenge, állandóan szédül, az ájulás kerülgeti - vagy gyakran el is ájul-, lábgörcsök kínozzák, akkor az egyik lehetséges ok a kálium-hiány.

5, Foszfor

A kalcium-hiány mellett a foszfor nem megfelelő mennyiségű jelenléte okozhatja, ha csontjaink, illetve a fogaink állapota romlik, fogaink érzékenyebbek, és a megfelelő szájhigiéné betartása ellenére is szuvasodnak, és gyakran be is gyulladnak. Árulkodó jelek még az izom- és ízületi problémák, fájdalmak, izomgyengeség, kettős látás, ingerlékenység.


6, Vas

Ha valaki feltűnően sápadt, mindig fáradt, gyenge, szédül, a teljesítőképessége pedig a minimumon van, nagy a valószínűsége, hogy szervezetében nincs elég vas. Vashiányra utal a hajhullás, a nagyon száraz, töredező haj és bőr, a bőrviszketés, a körmök töredezése, deformálódása és a hideg végtagok is.

7, Cink

Ha étrendünk és sportolási szokásaink megváltoztatása nélkül az tapasztaljuk, hogy fogyunk, nincs étvágyunk, abban a cink hiánya lehet a ludas. Erre utalnak még, ha gyakran elkapunk mindenféle fertőzést, koncentrálási nehézségeink vannak. Árulkodó jel, ha csökken az íz- és szagérzékelésünk, gyakran megy a hasunk és bőrproblémáink vannak, s bár már túl vagyunk a tinikorszakon, mégis újra meg újra kijönnek a bőrünkön - akár testszerte- pattanások, nehezen gyógyuló sebek.

8, Réz

A rézről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig hiányában immunrendszerünk nem tud hatékonyan működni, melynek következménye a gyakori betegeskedés és lassabb gyógyulás. A vashiányon kívül a réz nem megfelelő szintje is okozhat sápadtságot, fáradékonyságot, ami memóriaproblémákkal, a mozgáskoordináció zavaraival -például csetlés- botlással-,  a hidegre való fokozott érzékenységgel és akár fiatalkori őszüléssel párosulhat.

9, Szelén

Ha egy pár gyermekáldásra vár, mégsem jön össze, a szelén-hiány is szóba jöhet, mint akadályozó tényező. Ezen kívül, akárcsak a réznek, a szelénnek is fontos, immuntámogató szerepe van. Hiánya izomgyengeséggel, fáradékonysággal, hajhullással, és hormonális zavarokkal (a pajzsmirigy nem megfelelő működésével) jár együtt.

10, Króm

Ha valaki annak ellenére hízik, hogy sportol és odafigyel a táplálkozására, állandóan édesség után sóvárog és rendszeresen farkaséhesnek érzi magát, érdemes szervezete króm-szintjét is ellenőriztetni. A krómnak nagyon fontos szerepe van az egészséges anyagcsere-folyamatok biztosításában, hiányában a szénhidrát-anyagcsere sérül, inzulinrezisztencia alakul ki, amelyhez fokozott fáradékonyság, kimerültség-érzet társul.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 november 29.
 

 

Túlsúly, alvásproblémák - Akár kortizol egyensúlytalanság is lehet a háttérben!

Fáradtság, alvásproblémák, súlygyarapodás, meddőség – Ez csak pár tünet azok közül, melyeket a mellékvese kimerülés és a kortizol hiány okozhat. Aki állandó stresszben él, annál bizony ennek kiemelten nagy a veszélye. Lássuk csak, melyek azok a tünetek, melyek a kortizol szint csökkenésére utalnak!

5 étel, ami segít, ha ránk törne az éjszakai éhség

Számtalan oka lehet annak, ha éjszaka ránk tör az éhség a felborult bioritmustól kezdve a stresszes életmódig. Persze éjszaka enni teljesen ellentmond az egészséges táplálkozás alapszabályainak, de mindenkivel megesik, hogy egy-egy feszültebb időszakban a késői órában jön rá a nassolhatnék. Mutatjuk, mely ételekhez érdemes ilyenkor nyúlni, amelyek segítenek az elalvásban!