+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

6 bevált módszer, hogy mindig frissen ébredjünk!

Egészség - Néhány könnyen követhető praktikus tanács és búcsút mondhat a reggeli fáradtságnak!

Minden nap keljünk ugyanakkor!

A nehezen ébredőknek azt tanácsolják a szakemberek, hogy tűzzenek ki egy felkelési időt, amelyhez minden áldott nap tartják magunkat. Ha hétköznap 7 órára van beállítva az ébresztő, hétvégén se aludjunk tovább túl sokkal – nagyjából fél órás eltolódás még belefér -, mert óhatatlanul is átállítjuk a belső óránkat a későbbi kelésre és a hétfő reggel bizony nagyon nehéz lesz!

Ne halogassuk a felkelést!

Sokan követik azt a taktikát, hogy mindig hamarabbra állítják be az ébresztőórát, mint amikor ténylegesen fel kellene kelniük. Ez azonban cseppet sem könnyíti meg a szervezet számára az ébredezést. A vekkert addigra állítsuk be, amikor már tényleg fel kell kelni, és rögtön ugorjunk be a zuhany alá.

Mozogjunk reggelente!

A szervezet felébresztésében segít, ha közvetlenül ébredés utánra illesztjük be a napirendünkbe a sportot. A megfelelő testmozgás – az úszás, a jóga, a kocogás – felpörgeti az anyagcserét, javítja az szervezet oxigénellátottságát és az agy vérellátását, ezért frissebbnek fogjuk érezni magunkat. Ne áldozzuk azonban be az értékes alvásidőnket! A megfelelő mennyiségű alvás ugyanis létfontosságú a szervezet egészséges működéséhez.

Mindig reggelizzünk!

Az éjszaka felhasznált glükózt felkelés után két órán belül pótolni kell. Aki kihagyja a reggelit, az a délelőtt folyamán kevésbé lesz hatékony és fáradtabbnak fogja magát érezni. Ráadásul az alakunknak sem tesz jót, mert minden kihagyott főétkezés lassítja az anyagcserét, és arra kényszeríti a testünket, hogy raktározzon, ami hosszútávon hízáshoz vezet. Az ideális reggeli lassan lebomló szénhidrátokat tartalmaz, fehérjékkel és rostokkal keverve. Jó választás a pirítós lágytojással vagy a zabkása magvakkal.

Legyen világos a reggel!

A cirkadián ritmust a fény is befolyásolja a melatonintermelés szabályozása révén. A melatonin olyan hormon, amely azt jelzi a testünknek, hogy ideje aludni: sötétben több termelődik belőle, elálmosodunk, világosban azonban leáll a termelődése. Koromsötét reggeleken segíthet, ha közvetlenül ébredés után legalább húsz percig minél világosabb környezetben tartózkodunk. Ha tehetjük, gyalogoljunk vagy tornázzunk a szabadban, ha erre nincs mód, kapcsoljunk fel egy erősebb fényű lámpát reggeli közben.

Feküdjünk le időben!

Érdekes módon az alvás időtartama viszonylag kevéssé befolyásolja a reggeli éberséget. Annál fontosabb azonban az időzítés. Próbáljunk minél korábban lefeküdni, lehetőleg mindennap ugyanabban az időben, és fordítsunk gondot az elalvást segítő körülményekre is: lehetőleg ne legyen a hálószobában TV vagy számítógép, és kerüljük az alkoholt, a koffeintartalmú italokat, az éles fényt és az aktív testmozgást már néhány órával a lefekvés előtt.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 szeptember 27.
 

 

Iskolakezdés előtt korábban bújtassuk ágyba a gyerekeket!

Nem árt, ha a gyerekek legalább egy héttel az iskolakezdés előtt változtatnak alvási szokásaikon és korábban mennek aludni. Az alváshiány ugyanis gyengíti az immunrendszert és az iskolások könnyebben elkaphatják az ősszel egyébként is megjelenő, a légutakat érintő betegségeket.

Az alvás nem luxus, hanem létszükséglet - Egészségünk múlhat rajta, ha nem alszunk eleget!

Az alvást méltatlanul alábecsüljük, pedig a testi és lelki egészségünk múlhat azon, milyen minőségben és mennyit alszunk.