+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

6 bevált módszer, hogy mindig frissen ébredjünk!

Egészség - Néhány könnyen követhető praktikus tanács és búcsút mondhat a reggeli fáradtságnak!

Minden nap keljünk ugyanakkor!

A nehezen ébredőknek azt tanácsolják a szakemberek, hogy tűzzenek ki egy felkelési időt, amelyhez minden áldott nap tartják magunkat. Ha hétköznap 7 órára van beállítva az ébresztő, hétvégén se aludjunk tovább túl sokkal – nagyjából fél órás eltolódás még belefér -, mert óhatatlanul is átállítjuk a belső óránkat a későbbi kelésre és a hétfő reggel bizony nagyon nehéz lesz!

Ne halogassuk a felkelést!

Sokan követik azt a taktikát, hogy mindig hamarabbra állítják be az ébresztőórát, mint amikor ténylegesen fel kellene kelniük. Ez azonban cseppet sem könnyíti meg a szervezet számára az ébredezést. A vekkert addigra állítsuk be, amikor már tényleg fel kell kelni, és rögtön ugorjunk be a zuhany alá.

Mozogjunk reggelente!

A szervezet felébresztésében segít, ha közvetlenül ébredés utánra illesztjük be a napirendünkbe a sportot. A megfelelő testmozgás – az úszás, a jóga, a kocogás – felpörgeti az anyagcserét, javítja az szervezet oxigénellátottságát és az agy vérellátását, ezért frissebbnek fogjuk érezni magunkat. Ne áldozzuk azonban be az értékes alvásidőnket! A megfelelő mennyiségű alvás ugyanis létfontosságú a szervezet egészséges működéséhez.

Mindig reggelizzünk!

Az éjszaka felhasznált glükózt felkelés után két órán belül pótolni kell. Aki kihagyja a reggelit, az a délelőtt folyamán kevésbé lesz hatékony és fáradtabbnak fogja magát érezni. Ráadásul az alakunknak sem tesz jót, mert minden kihagyott főétkezés lassítja az anyagcserét, és arra kényszeríti a testünket, hogy raktározzon, ami hosszútávon hízáshoz vezet. Az ideális reggeli lassan lebomló szénhidrátokat tartalmaz, fehérjékkel és rostokkal keverve. Jó választás a pirítós lágytojással vagy a zabkása magvakkal.

Legyen világos a reggel!

A cirkadián ritmust a fény is befolyásolja a melatonintermelés szabályozása révén. A melatonin olyan hormon, amely azt jelzi a testünknek, hogy ideje aludni: sötétben több termelődik belőle, elálmosodunk, világosban azonban leáll a termelődése. Koromsötét reggeleken segíthet, ha közvetlenül ébredés után legalább húsz percig minél világosabb környezetben tartózkodunk. Ha tehetjük, gyalogoljunk vagy tornázzunk a szabadban, ha erre nincs mód, kapcsoljunk fel egy erősebb fényű lámpát reggeli közben.

Feküdjünk le időben!

Érdekes módon az alvás időtartama viszonylag kevéssé befolyásolja a reggeli éberséget. Annál fontosabb azonban az időzítés. Próbáljunk minél korábban lefeküdni, lehetőleg mindennap ugyanabban az időben, és fordítsunk gondot az elalvást segítő körülményekre is: lehetőleg ne legyen a hálószobában TV vagy számítógép, és kerüljük az alkoholt, a koffeintartalmú italokat, az éles fényt és az aktív testmozgást már néhány órával a lefekvés előtt.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2018 szeptember 27.
 

 

Egy rémisztő élmény: az alvásparalízis

Történt már olyan Önnel is, hogy arra riadt éjszaka, nem tud megmozdulni? Ez a jelenség az alvásparalízis, melynek okait máig kutatják. Mit kell tudni erről az ijesztő problémáról?

Miért beszélünk álmunkban?

Az alvás közben beszélés lehetséges okai, kezelése és olyan esetek, amikor feltétlenül szakemberhez kell fordulni.