+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

5 természetes módszer, amely segíti az elalvást!

Egészség - Nem biztos, hogy mindig a gyógyszer a megoldás a problémára. Ha nem tud elaludni, éjszaka többször felébred, a következő módszereket érdemes kipróbálnia!

1, Sportoljon tudatosan!

A dinamikus edzésformák éberré tesznek, felpezsdítik az idegrendszert, így akadályozzák az elalvást. Kiváltképpen, ha a sport és lefekvés időpontja között kevesebb, mint 4 óra telik el. Ha nehezen megy az elalvás, de nem szívesen mondana le a rendszeres mozgásról, két lehetősége marad:
Válasszon olyan mozgásformát, amely sokoldalú, fejleszt, kitolja a határokat, mégsem érzi teljesíthetetlennek, minden porcikáját megmozgatja, és van benne nyújtás is. A pilates, a bodyART, a hot stretch&relax, a NIA, a gerinctorna, a tajcsi vagy a deepWORK a gerincet és az izmokat is megnyújtja, de egy kiadós séta vagy laza kocogás is segíti a test és az elme lecsendesítését, a napi stressz levezetését, ezzel szolgálva a jó alvást.
Ha szeretne az energikusabb sportok mellett maradni, akkor az edzések időpontján változtasson! Ne késő délután, este járjon, hanem reggel vagy ebédidőben! Nagyon fontos szabály, hogy az edzés és a lefekvés időpontja között legalább 4 óra teljen el! Ennyi időre van szüksége a testnek, hogy lecsendesedjen és pihenő üzemmódba kapcsoljon át.

2, Egye magát álmosra!

A nem terhelt gyomor jól alszik – tartja a mondás, ezért vacsorára már ne egyen sokat és kerülje a csípős, fűszeres ételeket, a paradicsom alapú szószokat, az érlelt sajtokat, a cukros finomságokat, és a tejcsokoládét! Legyenek tiltólistán este a koffeintartalmú italok – ne csak a kávé, hanem a fekete tea és az energiaitalok is-, ezen kívül zöld teát sem ajánlott lefekvés előtt fogyasztani. Ha jól szeretne aludni, az alábbi ételek segíthetnek ebben:

cseresznye vagy 100 %-os cseresznyelé
1 csésze mandula
1 pohár meleg, mézes tej
1 tál zabpehely meleg tejjel, kis gyümölccsel
1 tányér édesburgonya mángolddal vagy spenóttal elkészítve
1 csésze nyugtató gyógytea (kamilla, citromfű, rozmaring, levendula)

3, Tanulja meg a 4-7-8 légzéstechnikát!

Az elalvást segítő légzésgyakorlat megalkotója Andrew Weil amerikai orvos, aki az ősi indiai pránajámát alapul véve fejlesztette ki lazító, alvást segítő módszerét. Így végezze a technikát:

1, Lélegezzen ki a száján át hangosan a „huss” hang kíséretében.
2, Csukja be a száját, és lélegezzen be csendesen az orrán át, miközben magában elszámol 4-ig.
3, Tartsa vissza a lélegzetét, miközben elszámol 7-ig.
4, Lélegezzen ki újra a száján keresztül hangosan a „huss” hangot kiadva, miközben elszámol 8-ig.
5, Lélegezzen be újra csendesen az orrán, és ismételje meg a gyakorlatot 3-4 alkalommal.

3, Vizsgáltassa ki magát!

Kutatások szerint a gluténérzékenység is okozhat álmatlanságot. Ha gyakran fáradt, levert, miközben éjszaka nem tud aludni, vizsgáltassa ki magát, hogy kizárhassa a lehetséges okok közül a gluténintoleranciát! Tartson gluténmentes diétát és figyelje meg, hogyan hat az éjszakai pihenésére!

4, Használjon természetes anyagokat!

Akiknek érzékeny, ekcémára, kiszáradásra hajlamos a bőre, gyakran panaszkodik, hogy éjszakánként vakarózási kényszerrel küzd. Ennek oka lehet, ha a mosáshoz túl erős vegyszereket - például enzimes mosószereket- vagy túl sok mesterséges illatanyagot tartalmazó öblítőt használunk. Az sem mindegy, hogy a hálóruhánk és az ágyneműnk miből készült. A legjobb, ha organikus biopamutból, melyet vegyszerek nélkül állítanak elő. Ez egy teljesen természetes anyag, ami segíti a test szellőzését, és nem okoz bőrirritációt sem.

5, Aromaterápia

Néhány csepp illóolaj az aromalámpába, a párologtatóba vagy a fürdővízbe segíti az ellazulást, ezzel támogatja az elalvást. A relaxáló hatású levendula mellé keverjen jázmin-, kamilla-, vagy rózsafa olajat! Választhat kész illóolaj keveréket is! A hatás fokozható, ha pár csepp illóolajból víz felhasználásával permetet készít, beletölti azt egy pumpás flakonba és a párnájára, ágyneműjére is fúj belőle.

 

Jean Orsolya - 2018 január 15.
 

 

Tesztelje tudását! Érdekességek az alvásról, melyeket nem biztos, hogy tudott!

Tudja, hogy melyik állat bír ki akár egy hónapot is huzamosabb alvás nélkül? És azt, hogy az állatoknál is előfordulnak alvászavarok?  Válaszoljon a 6 kérdésre és ellenőrizze a válaszait!

A 3 leggyakoribb elalvással kapcsolatos tévhit

Miért nem ajánlott lefekvés előtt az alkoholfogyasztás, a kemény edzés és a számítógépezés?