+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 természetes módszer, amely segíti az elalvást!

Egészség - Nem biztos, hogy mindig a gyógyszer a megoldás a problémára. Ha nem tud elaludni, éjszaka többször felébred, a következő módszereket érdemes kipróbálnia!

1, Sportoljon tudatosan!

A dinamikus edzésformák éberré tesznek, felpezsdítik az idegrendszert, így akadályozzák az elalvást. Kiváltképpen, ha a sport és lefekvés időpontja között kevesebb, mint 4 óra telik el. Ha nehezen megy az elalvás, de nem szívesen mondana le a rendszeres mozgásról, két lehetősége marad:
Válasszon olyan mozgásformát, amely sokoldalú, fejleszt, kitolja a határokat, mégsem érzi teljesíthetetlennek, minden porcikáját megmozgatja, és van benne nyújtás is. A pilates, a bodyART, a hot stretch&relax, a NIA, a gerinctorna, a tajcsi vagy a deepWORK a gerincet és az izmokat is megnyújtja, de egy kiadós séta vagy laza kocogás is segíti a test és az elme lecsendesítését, a napi stressz levezetését, ezzel szolgálva a jó alvást.
Ha szeretne az energikusabb sportok mellett maradni, akkor az edzések időpontján változtasson! Ne késő délután, este járjon, hanem reggel vagy ebédidőben! Nagyon fontos szabály, hogy az edzés és a lefekvés időpontja között legalább 4 óra teljen el! Ennyi időre van szüksége a testnek, hogy lecsendesedjen és pihenő üzemmódba kapcsoljon át.

2, Egye magát álmosra!

A nem terhelt gyomor jól alszik – tartja a mondás, ezért vacsorára már ne egyen sokat és kerülje a csípős, fűszeres ételeket, a paradicsom alapú szószokat, az érlelt sajtokat, a cukros finomságokat, és a tejcsokoládét! Legyenek tiltólistán este a koffeintartalmú italok – ne csak a kávé, hanem a fekete tea és az energiaitalok is-, ezen kívül zöld teát sem ajánlott lefekvés előtt fogyasztani. Ha jól szeretne aludni, az alábbi ételek segíthetnek ebben:

cseresznye vagy 100 %-os cseresznyelé
1 csésze mandula
1 pohár meleg, mézes tej
1 tál zabpehely meleg tejjel, kis gyümölccsel
1 tányér édesburgonya mángolddal vagy spenóttal elkészítve
1 csésze nyugtató gyógytea (kamilla, citromfű, rozmaring, levendula)

3, Tanulja meg a 4-7-8 légzéstechnikát!

Az elalvást segítő légzésgyakorlat megalkotója Andrew Weil amerikai orvos, aki az ősi indiai pránajámát alapul véve fejlesztette ki lazító, alvást segítő módszerét. Így végezze a technikát:

1, Lélegezzen ki a száján át hangosan a „huss” hang kíséretében.
2, Csukja be a száját, és lélegezzen be csendesen az orrán át, miközben magában elszámol 4-ig.
3, Tartsa vissza a lélegzetét, miközben elszámol 7-ig.
4, Lélegezzen ki újra a száján keresztül hangosan a „huss” hangot kiadva, miközben elszámol 8-ig.
5, Lélegezzen be újra csendesen az orrán, és ismételje meg a gyakorlatot 3-4 alkalommal.

3, Vizsgáltassa ki magát!

Kutatások szerint a gluténérzékenység is okozhat álmatlanságot. Ha gyakran fáradt, levert, miközben éjszaka nem tud aludni, vizsgáltassa ki magát, hogy kizárhassa a lehetséges okok közül a gluténintoleranciát! Tartson gluténmentes diétát és figyelje meg, hogyan hat az éjszakai pihenésére!

4, Használjon természetes anyagokat!

Akiknek érzékeny, ekcémára, kiszáradásra hajlamos a bőre, gyakran panaszkodik, hogy éjszakánként vakarózási kényszerrel küzd. Ennek oka lehet, ha a mosáshoz túl erős vegyszereket - például enzimes mosószereket- vagy túl sok mesterséges illatanyagot tartalmazó öblítőt használunk. Az sem mindegy, hogy a hálóruhánk és az ágyneműnk miből készült. A legjobb, ha organikus biopamutból, melyet vegyszerek nélkül állítanak elő. Ez egy teljesen természetes anyag, ami segíti a test szellőzését, és nem okoz bőrirritációt sem.

5, Aromaterápia

Néhány csepp illóolaj az aromalámpába, a párologtatóba vagy a fürdővízbe segíti az ellazulást, ezzel támogatja az elalvást. A relaxáló hatású levendula mellé keverjen jázmin-, kamilla-, vagy rózsafa olajat! Választhat kész illóolaj keveréket is! A hatás fokozható, ha pár csepp illóolajból víz felhasználásával permetet készít, beletölti azt egy pumpás flakonba és a párnájára, ágyneműjére is fúj belőle.

 

Jean Orsolya - 2018 január 15.
 

 

Itt a magyarázat, miért egészségesebbek a korán fekvők az éjszakázóknál!

Az éjszakázás negatívan hat az általános egészségi állapotra, számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli drasztikusan, de nem csak az alváshiány miatt! Íme a legújabb kutatások eredményei!

Negatív befolyásolja a párkapcsolatot (is) a kevés alvás!

A kevés alvás felboríthatja a szervezet egyensúlyát, a hormonháztartást, ami a negatív egészségügyi hatásokon túl akár párkapcsolati problémákat is okozhat. Már akár napi egy órával kevesebb alvásnak is komoly következményei lehetnek hosszú távon!