+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

5 ok, amiért nehezen alszik el a gyerek

Egészség - Ezek a banálisnak tűnő okok állhatnak a háttérben

Túl sok, nehéz vacsora

Amíg a baba kizárólag anyatejet kap, általában nem szokott azzal probléma lenni, hogy nem tud elaludni. Sőt, a kicsik többsége már szopizás közben elszenderedik és éjszaka csak akkor ébred fel, amikor jelez a pocija, hogy éhes vagy esetleg átázott a pelenkája és ez kellemetlen érzés neki. Ám teli pocakkal csak az egészen pici babák szeretnek aludni. Amikor elkezdjük a hozzátáplálást, bizony oda kell figyelnünk arra, hogy este mi és mennyi étel kerül a baba tányérjára.
A nagyon magas kalóriatartalmú ételek nem csak a babákat, de a nagyobb gyerekeket is felpörgetik, hiszen hatalmas energialöketet kapnak, amit szeretnének felhasználni, lemozogni. A szénhidrátban, cukorban gazdag ételek, a sok hús ezért egyáltalán nem jó választás, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk könnyen el tudjon aludni.

A napirend hiánya

A babáknak 3 hónapos kor tájékára már van napirendje és ezt tartani is lehet, ha a szülők erre odafigyelnek. A gyerekeknek – és nem mellesleg a felnőtteknek is – az az előnyös, ha minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban kezdődik az esti rituálé: a fürdés, mesélés, vagy beszélgetés, altatás. Ha az esti altatás mindig azonos időben történik, akkor a baba vagy a kisgyerek belső órája ehhez igazodik majd.
Persze előfordulhat, hogy egy-egy alkalommal felborul ez a rendszer, például nyaralás alatt, vagy ha vendégek érkeznek, de ha a továbbiakban is következetesen ragaszkodunk az azonos időponthoz, akkor a gyermekünk biológiai órája jelezni fog és a megszokott időben elálmosodik.
Minden gyereknél vannak „elfáradási” ciklusok, amikor elkezdik dörzsölgetni a szemüket, nyűgössé válnak.  Szülőként érdemes erre odafigyelni és megragadni a kínálkozó alkalmat, hogy ágyba dugjuk, mert ha ezt elszalasztjuk, akkor a csemete felpörgeti magát és sokáig nem fog elaludni.

Esti izgalmak

Nagyon sok családban az apuka azért rohan haza a munkából, hogy ő fürdethessen és ő mondhassa el az esti mesét, és persze néha „becsúszik” egy kis mókázás, csikizés is. Ezek az apás játékok azonban, főként, ha fürdés után történnek, kibillentik a kisgyereket a megszokott ritmusból és túlpörögnek. A játék hatására izgalomba jönnek, szervezetükben adrenalin termelődik és nincs az a rátermett anyuka, aki ilyen állapotban képes álomba ringatni csemetéjét.
Kérjük meg apát, hogy fürdés előttre időzítse a mókázást, utána pedig már csak csendes tevékenység legyen: mesélés, simogatás, összebújás.

Frissítő fürdő

Igaz ugyan, hogy az esetek többségében a meleg fürdő lazítóan hat gyermekünkre, de előfordulhat, hogy inkább felfrissül és nem elálmosodik. Ha azt látjuk, hogy a fürdetés közben csemeténk egyre virgoncabb, hozzuk a fürdetés idejét egy kicsi előbbre, hogy több idő maradjon lenyugodni.

Túl sok inger a gyerekszobában

A gyerekek elalvását azzal segíthetjük leginkább, ha minél kevesebb ingert engedünk be a szobájába. Nem jó, ha túl sok vagy túl éles a fény, ha zaj van és arra is figyeljünk oda, hogy ne legyen túl meleg! Alváshoz a 20 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb. A halvány fény a gyerekszobában és az esetleges felébredések halk, megnyugtató kezelése - puszi, simogatás, betakargatás, majd újra magára kell hagyni a gyereket - hozzásegítik a kicsit a zavartalan alvás megszokásához.

Jean Orsolya - 2018 május 31.
 

 

Ön is a veszélyeztetett csoportba tartozik?

Kronotípusa szerint melyik csoportba tartozik: reggeli pacsirta vagy éjszakai bagoly? Tudta, hogy mindkét típusra jellemzőek bizonyos tulajdonságok, személyiségjegyek és betegségek? Olvasson tovább, hogy kiderítse, Ön melyik kronotípus és mire kell odafigyelnie!

Ezért lehet életveszélyes, ha gyermeke horkol!

A gyermekkori horkolás okai, veszélyei és kezelése. Gondolta volna, hogy a gyermekkori horkolás összefügghet a hiperaktivitással is? Elmagyarázzuk, hogyan!