+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 hibás alvási szokás, ami miatt fáradtan ébred

Egészség - Ezek a leggyakoribb, alvással kapcsolatos rossz szokások és a megoldások, hogyan változtathatunk rajtuk!

 Koffein fogyasztása lefekvés előtt

A koffein képes meggátolni az alvásért felelős neurotranszmitterek működését, így könnyedén vezethet álmatlansághoz. Nem csak a kávé, de a tea is tartalmazhat koffeint, érdemes ezeket az elalvás előtti órákban kerülni. A finomított cukor szintén rossz hatással van az alvásra, az ingadozó vércukorszinttől könnyen megébredhetünk az éjszaka közepén.

Megoldás: Este olyan ételeket válasszunk, amelyekben van triptofán. Ez az aminosav elősegíti a szerotonin és a melatonin (az alvásért felelős hormon) termelődését, így jótékonyan hat alvásunkra is. Triptofánt tartalmaz a joghurt, a banán és a tojás.

Rendszertelen alvási szokások

Nagy tévedés az alvással kapcsolatban, hogy ha ma kevesebbet is alszunk, majd holnap többet, és bepótoljuk, ami hiányzott. A nem alvással töltött órákat nem lehet egyik napról a másikra behozni, ráadásul a bioritmusunkat is megzavarjuk vele, amelynek ára a napközbeni folyamatos fáradtság, majd este az álmatlanság.

Megoldás: Tartsuk meg az egyensúlyt! Aludjunk minden nap 6-8 órát, ha valamiért nem sikerült, akkor próbáljunk 2-3 nap alatt fokozatosan visszatérni a megszokott napi ritmusunkhoz! Jótékonyan hat alvásunkra, ha minden nap ugyanakkor fekszünk és kelünk.

Többszöri ébresztésre állítani az órát

Hiába alhatnánk még negyed órát, ez az alvás már annyira rossz minőségű, hogy nem sok értelme van. A félbeszakított alvás soha nem lesz kellően pihentető. Ráadásul amint visszaalszunk, a testünk felkészül egy újabb alvási periódusra, amit nem lesz ideje befejezni, emiatt pedig fáradtak leszünk egész nap.

Megoldás: Arra állítsuk be az ébresztőóránkat, amikor valóban fel kell kelnünk! A legjobb lenne, ha ez minden nap ugyanabban az időpontban lenne!

Az alkohol segít ellazulni és elaludni

Tévedés! Bár lehet, hogy a stressz oldásában segíthet egy pohár bor, az alkohol mégsem jó megoldás, hiszen megzavarja az alvásfázisokat, ráadásul szárítja a nyálkahártyát, így akár horkolást is előidézhet.

Megoldás: Lefekvés előtt két-három órával már ne igyunk alkoholt! Válasszunk inkább gyógyteát, például kamilla-vagy citromfű teát, amelyeknek nyugtató hatása van.

Elektromos kütyük használata, tévézés elalvás előtt

Az emberek jelentős hányada még lefekvés előtt ellenőrzi az emailjeit, végignézi, mi történt a facebookon. Az okostelefon, a tablet és a laptop egyaránt elektromos hullámokat és kék fényt bocsátanak ki, amely csökkenti a melatonin termelését az agyban és megnehezíti az elalvást és éjjel a szobában világító kék fény folyamatosan zavarja az alvást. A számítógép használat és a tévézés a vérnyomást is emeli, tehát ezzel is gátolja az elalvást.

Megoldás: A hálószobába semmiképpen se vigyünk be elektromos eszközöket! A televízió sem való oda, ahol alszunk, maradjon a nappaliban! Lefekvés előtt olvassunk inkább kicsit, amíg azt nem érezzük, hogy lassan elnyom bennünket az álom.

Jean Orsolya - 2018 május 24.
 

 

Ezért sújtják inkább a nőket az alvászavarok!

A hazánkban élő nők csaknem 70%-a küzd alvásproblémával, de a teljes lakosságnak is több, mint felét érinti valamilyen alvászavar. De vajon miért a nőket sújtja jobban?

Így csökkenthető a bölcsőhalál kockázata!

Mi okozza a bölcsőhalált és mit tehetünk a megelőzésére? Íme a válaszok!