+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 bevált módszer fáradtság ellen

Egészség - Az alábbi módszerek segítenek leküzdeni a fáradtságot és visszanyerni az elvesztett energiát!

Az első, aminek érdemes utánajárni, hogy a fáradtságot mi okozza, hiszen ennek ismeretében veheti fel ellene a harcot.

A fáradtság típusai

Normális fáradtság

Ha rengeteget dolgozik, sok stressz éri, előfordulhat, hogy időnként tartalék-erőforrásai kimerülnek. Ez a szervezet természetes reakciója és ilyen esetben nem kell mást tenni, mint elég időt hagyni a testnek a regenerálódásra, időben lefeküdni és eleget pihenni.

Fizikai fáradtság

A túl intenzív sporttevékenység, egy megerőltetőbb edzés vagy ha nagyobb kihagyás után újból elkezd sportolni, fáradtságot válthat ki, amelyhez társulhat erős izomláz, fizikai gyengeség, rosszkedv és különös módon álmatlanság is. Ha rendszeresen mozog, ez nem történik meg, éppen ezért nem szabad abbahagyni a testedzést!

Szellemi fáradtság

Akár a test és az izmok, úgy az agy is elfáradhat. Erre utal, ha ingerült, nehezen összpontosít, a memóriája lassabb, elfelejt dolgokat. Az agynak, mint a többi szervnek szüksége van megfelelő tápanyagokra, főleg cukorra, melynek az agy az egyik legnagyobb fogyasztója, valamint zsírsavakra, vitaminokra (különösen a B-vitaminokra) és oxigénre.

Helytelen táplálkozás okozta fáradtság

Ha nem megfelelően táplálkozik, a teste jelezni fog: gyakran fáj a feje, szédül, puffad, nehéznek érzi magát. Változatos táplálkozással a szervezet raktárainak kiürülése megakadályozható és elkerülhető a hiánybetegségek kialakulása, melynek egyik figyelmeztető jele a folyamatos fáradtságérzet.

Kronobiológiai fáradtság

Ez a típusú fáradtság akkor jelentkezik, ha felborul a test természetes biológiai órájának működése, mert valami összezavarta, például éjszakai munka, virrasztás, álmatlanság, utazás. A megoldás az lehet, ha kialakít egy napi ritmust, amelyhez szervezete alkalmazkodik egy idő után.

5 tipp fáradtság ellen

1. Vegyen hideg-meleg vizes váltózuhanyt!

Kezdje a reggelt váltott, hideg-meleg vizes zuhanyzással, ami felpezsdíti a vérkeringést és elűzi az álmosságot!

2. Sétáljon vagy mozogjon 5-10 percet!

Reggel, amikor kikel az ágyból, tornáztassa át a testét! Ugyanez igaz napközben, a munkahelyén is. Csináljon néhány fekvőtámaszt, esetleg pár guggolást! A legjobb, ha be tud iktatni egy gyors sétát a szabadban, hiszen már 10 perc a friss levegőn is felfrissíti annyira, hogy éberebb legyen.

3. Menjen friss levegőre vagy szellőztessen!

Sokszor az elhasznált levegő, az oxigénhiány okoz fáradtságot. A munkahelyén óránként szelőztesse át az irodát, hogy a kilégzéssel a levegőbe került szén-dioxid eltávozhasson, helyét pedig az oxigéndús levegő vehesse át!

4. Igyon kávét, de mértékkel!

A kávéban található koffein 15-30 perc alatt hatni kezd, pár óráig hat, ezután azonban már nem érezhető a hatása. Naponta két-három kávénál többet nem érdemes elfogyasztani, ugyanis aki rendszeresen kávézik, hozzászokik és egy idő után már nem is reagál olyan érzékenyen a koffeinre. Lefekvés előtt semmiképp ne igyon koffeintartalmú italt (kávét, teát, energiaitalt), mert az megzavarja az egészséges alvást.

5. Sziesztázzon!

Egy kis szundikálás a napközbeni fáradtság legjobb ellenszere. 15 perc szunyókálás már segíthet, de 30 percnél semmiképp ne legyen több! A délutáni szieszta jótékony hatása 4-5 órán keresztül kitart, mielőtt újra jelentkezik a fáradtság.

+1 hasznos tanács: Ha sokszor fáradt napközben, vagy állandóan kimerültnek érzi magát, forduljon orvoshoz, aki egy alapos kivizsgálással utánajárhat, hogy mi okozza a fáradtságot!

 

Jean Orsolya - 2018 április 09.
 

 

Állandóan fáradt? Nem csak az alváshiány okozhatja!

Ezek az okok állhatnak fáradtsága, állandó kimerültség-érzése hátterében!

Aki nem akar megbetegedni, erre kell nagyon odafigyelnie!

Egészség és erős immunrendszer nem létezik megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül, így a koronavírussal szembeni védekezésnek is egyik fontos alappillére kell legyen!