+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

5 alvássegítő vitamin és ásványi anyag gyógyszerek helyett

Egészség - Ezek a vitaminok és ásványi anyagok segítenek, hogy valóban jól aludjunk!

Ha gyakran előfordul, hogy este nehezen megy az elalvás, sokáig álmatlanul forgolódunk, nyugtalanul alszunk, reggel pedig nem érezzük kipihentnek magunkat, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Sokszor a munkahelyi, magánéleti stressz, túlterheltség, mozgásszegény életmód vagy a nem megfelelő táplálkozás a ludas azért, hogy az alvásunk nem megfelelő minőségű. És van olyan is, amikor bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiányára vezethető vissza.

Vashiány

A vashiány nem csak fáradtságot, a fizikai és szellemi teljesítőképesség romlását okozza, de bizony alvászavart is. A vas esszenciális elem, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes előállítani, csak külső forrásokból tudja felvenni, például megfelelő táplálkozással. A vas lehet növényi és állati eredetű, de az utóbbi sokkal jobb felszívódású, ezért is érdemes rendszeresen olyan ételeket beiktatni az étrendünkbe, mint a máj – a legmagasabb a kacsamáj vastartalma, azt követi a sertésmáj- vagy a tojás, melynek sárgája tartalmazza az értékes vasat.

D-vitamin hiánya

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a D-vitamin-hiány is okozhat fáradékonyságot és alvászavarokat. A North American Journal of Medical Sciences szaklapban megjelent felmérés szerint a kimerültségre panaszkodó emberek többségénél alacsony D-vitamin-szintet mértek. A fáradtságot és az alvásproblémákat azonban D-vitamin pótlásával enyhíteni tudták. Mivel ez a vitamin napfény hatására termelődik a bőrben, elengedhetetlen, hogy minden nap legalább fél órát a szabadban töltsünk. Ám télen, a fényhiányos időszakban ez sem elegendő, ilyenkor táplálkozással – lazac, gomba, tojássárgája, gabonafélék rendszeres fogyasztásával- és mesterséges vitaminpótlással biztosíthatjuk a megfelelő D-vitamin szintet.

E-vitamin hiánya

A nyugtalan láb szindrómát egyes kutatások összefüggésbe hozzák az E-vitamin hiányával is. A szakemberek ugyanis azt tapasztalták, hogy a nyugtalan láb szindrómában szenvedő női páciensek E-vitamin hatására nyugodtabban aludtak és könnyebben elaludtak és nem volt jellemző rájuk az éjszakai ébredés sem. E-vitamint tartalmaznak a növényi olajak és a diófélék.

Magnézium-hiány

Magnézium nélkül az izmok és az idegrendszer sem tudnak rendesen ellazulni, hiánya szívdobogást, izomgörcsöket, belső feszültséget és ezáltal álmatlan éjszakákat okozhat. A magnézium és a kalcium szintje összefügg, segítik egymás felszívódását, ezért ezeket az ásványi anyagokat érdemes együtt, 2:1 arányban szedni. Magnéziumot a zab, a diófélék, a magas kakaótartalmú étcsokoládé, az olajos magvak tartalmazzák nagyobb mennyiségben.
 
B-vitaminok hiánya

A B1 vitamint a jó alvás vitaminjának is nevezik, hiánya illetve megléte erőteljesen kihat a hormonháztartásra és az idegrendszerre. Ezen kívül a B6- , D-vitaminnal és a magnéziummal együtt a melatonin hormon termelődésére is kihat, amely segít abban, hogy elálmosodjunk és nyugodtan végigaludjuk az éjszakát. A B12 és a B3 vitamin pedig a mellékvese mirigyeinek termelését szabályozza, ezáltal biztosítva, hogy zavartalan legyen az álmunk.

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

Jean Orsolya - 2019 január 17.
 

 

Nyitott szájjal alszik gyermeke? Akár komoly gondot is jelezhet!

Alapvetően a légzésre az orrunk való és bár időnként természetes, hogy szájon át veszünk levegőt, hosszú távon ez utóbbi egyáltalán nem egészséges és akár problémát is jelenthet. Ezért ha azt vesszük észre gyermekünkön, hogy állandóan nyitott szájjal alszik, akkor vigyük el szakemberhez és előzzük meg, hogy komolyabb gond legyen belőle.

Mit mikor csináljunk? Így alakítsa ki egészséges napirendjét!

Kövesse természetes bioritmusát! Eláruljuk, mikor sportoljon, pihenjen vagy tanuljon