+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

Hofherr Albert utca 11/A
1195 Budapest

4 meglepő alvási szokás a nagyvilágból

Érdekességek - Az alvási szokások nem csak egyénenként térhetnek el, de szorosan kötődnek az éghajlati adottságokhoz és kulturális szokásokhoz is. Összegyűjtöttünk pár, számunkra meglepő, furcsa alvási szokást a nagyvilágból.

Meztelenül alvás

Önmagában a meztelenül alvás nem is olyan meglepő, annál inkább az a tény, hogy ez a szokás leginkább a hidegebb éghajlatú országokban elterjedt, így például Nagy-Britanniában van a legnagyobb kultusza a ruhátlan alvásnak. A National Sleep Survey felmérése szerint a britek közel egyharmada alszik meztelenül, ami sokkal magasabb arány, mint bárhol másutt a világon.

Tévézés helyett imádkozás

A National Sleep Foundation 2013-ban folytatott felmérése szerint a mexikóiak 62 százaléka tölt legalább egy órát lefekvés előtt azzal, hogy imádkozik vagy meditál. Ez a szokás pedig inkább hasznos, mint furcsa, mivel az alvás előtti meditáció kifejezetten segít a pihenésre hangolódásban és elalvásban.

Ahol a gyerekek is későn fekszenek

Főként a mediterrán országokban és Argentínában figyelhetjük meg, hogy a családok leginkább este élnek társasági életet és ez alól a gyerekek sem jelentenek kivételt. Itt ugyanis nekik is megengedik, hogy az esti órákban tovább ébren maradjanak, és a szüleikkel legyenek. Ennek egyik oka, hogy a vacsora ideje is később van, általában kilenc körül, ezért a gyerekek sem fekszenek le tízig.

Alvás a köztereken

Míg hazánkban igencsak furcsa szemmel nézzük azokat, akik a parkokban, utcai padokon szunyókálnak, addig a japánoknál ez teljesen elfogadott. A japánok rendszeresen pihennek és alszanak a parkokban, vagy a tömegközlekedési eszközökön, de időnként vacsorák és meetingek alatt is. A japán kultúrában a közterületen alvó embert nem lustának nézik, hanem épphogy szorgalmasnak, mert fáradt ugyan, mégis részt vesz a kötelező munkában.

 

Jean Orsolya - 2018 június 28.
 

 

Ön is a veszélyeztetett csoportba tartozik?

Kronotípusa szerint melyik csoportba tartozik: reggeli pacsirta vagy éjszakai bagoly? Tudta, hogy mindkét típusra jellemzőek bizonyos tulajdonságok, személyiségjegyek és betegségek? Olvasson tovább, hogy kiderítse, Ön melyik kronotípus és mire kell odafigyelnie!

Ezért lehet életveszélyes, ha gyermeke horkol!

A gyermekkori horkolás okai, veszélyei és kezelése. Gondolta volna, hogy a gyermekkori horkolás összefügghet a hiperaktivitással is? Elmagyarázzuk, hogyan!