+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

4 betegség, ami fáradtságot okoz

Egészség - Ne vegye félvállról a fáradtságot, mert komoly betegséget jelezhet! Íme a 4 leggyakoribb ok, amiért nem múlik a kimerültség-érzés.

A fáradtság átmenetileg – egy nehezebb, rendezetlenebb időszak, valamilyen váltás, változás, költözés, utazás miatt – teljesen természetes, ám ha több hete tart, nem szabad félvállról venni. Először érdemes megpróbálni, hogy egy kicsit változtatunk az életmódunkon: többet alszunk, odafigyelünk, hogy legyen normális napirendünk, egészségesen táplálkozunk, gondoskodunk a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, hetente legalább háromszor egy-másfél órát mozgunk, kevesebb alkoholt és kávét iszunk.
Amennyiben a fenti változtatások után is úgy érzi, hogy még mindig indokolatlanul és folyamatosan fáradt, érdemes szakembert felkeresni. A túlzott kimerültség ugyanis valamilyen komolyabb betegség, a szervezetben megbújó gyulladásos góc jele is lehet, melyet mindenképp kezelni kell.
Íme 4 probléma, amelyek okozhatnak krónikus fáradtságot!

1, Vérszegénység

A vérszegénység jellemzően inkább a nőknél fordul elő gyakrabban. Ennek oka, hogy menstruáció illetve várandósság és szoptatás idején a szervezetnek nagyobb az ásványi anyag és nyomelem igénye, gyorsabban felhasználja a rendelkezésre álló készleteket, ezért a hiánybetegségek kialakulásának megelőzésére pótlásra van szükség.
A vérszegénység okozta fáradtság a vörös vérsejtek alacsony számának a következménye, melyek az oxigént szállítják a tüdőből a szövetekbe és a sejtekbe. Vérszegénységet idézhet elő a vas- és egyéb vitaminhiány, a vérveszteség, a belső vérzés, és az olyan krónikus betegségek, mint a reumás ízületi gyulladás, a rák vagy a veseelégtelenség.

Mikor gyanakodjon vérszegénységre? Ha mindig fáradtnak, gyengének érzi magát – még egy rövid séta is kimeríti-, nem tud koncentrálni, éjszaka nem tud aludni illetve megfelelő mennyiség alvás ellenére is marad a fáradtság. Ezen kívül a szapora szívverés, a mellkasi fájdalmak és a gyakori fejfájás is jelezheti a vérszegénységet.

A vérszegénység diagnosztizálásához teljes fizikális vizsgálat elvégzésére és vérkép készíttetésére van szükség, amely magában foglalja a teljes vérsejtszámlálást (CBC), a vörösvérsejtek szintjének ellenőrzését.

2, Cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a szervezet nem tudja a glükózt megfelelően felvenni, s az felhalmozódik a vérben. Minthogy nem áll rendelkezésre elegendő hajtóenergia a test gördülékeny működéséhez, a cukorbetegek gyakran éreznek fáradtságot, ami a betegség első figyelmeztető jele.
A kimerültség mellet további figyelmeztető jelek az állandó szomjúságérzet, a gyakori vizeletürítés, a rövid idő alatt bekövetkező, akár jelentős – 10 kilogrammot is meghaladó - súlyvesztés, ingerlékenység, látásromlás, gombás fertőzések - nőknél a hüvelygomba-fertőzés, egyébként pedig a bőr-körömgomba elterjedése-.

A cukorbetegség diagnosztizálására két fontos vizsgálat létezik. Az egyik az éhgyomri vércukorszint vizsgálat, amely során nyolc órai koplalást követően reggel mérik a vér cukorszintjét. A másik az orális glükóz-tolerancia teszt  (OGTT), melynek lényege, hogy kétszer vesznek vért: közvetlenül a glükózt tartalmazó szirup elfogyasztása előtt, majd két órával később.

3, Pajzsmirigy-betegség

A pajzsmirigyhormonok mennyiségének változása felboríthatja az egész szervezet működésének egyensúlyát. A pajzsmirigy az anyagcserét irányító hormonokat termeli. Ha túl nagy a hormontermelés (hyperthyroidism), az anyagcsere felgyorsul, ha túl kicsi (hypothyroidism), az anyagcsere lelassul.
A túlműködés tipikus jelei az izomfáradtság, gyengeség. Az egyéb tünetek közé tartoznak az indokolatlan súlyvesztés, a fokozott izzadás és állandó melegérzet, a szapora szívritmus, a rövidebb és ritkább menstruációs időszak, fokozott szomjúságérzet.

Az alulműködés állandósuló fáradság-érzetet okoz, valamint a koncentrálóképesség hiányát, és izomfájdalmat a legkisebb mozgás esetén is. További tünetei a vízvisszatartás miatti súlygyarapodás, állandó hidegérzet (még meleg időjárás esetén is), fokozott és gyakoribb menstruáció, valamint székrekedés. Az orvosi statisztikák szerint az ötven évesnél idősebb nők mintegy 10 %-a betegszik meg a hypothyroidism valamelyik - enyhébb vagy súlyosabb - változatában.

A pajzsmirigy betegség célzott vérvizsgálattal diagnosztizálható. A szakemberek azt javasolják, hogy ha a fáradtság, izomgyengeség folyamatosan, hosszabb ideje fennáll, pajzsmirigy vizsgálatot mindenképpen csináltassunk, mert a pajzsmirigy-rendellenességek minden válfaja gyógyszeresen kezelhető.

4, Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy olyan rendellenesség, amikor alvás közben rövid légzésszünetek alakulnak ki. Legelterjedtebb fajtája, az obstruktív alvási apnoe esetén a felső légutak voltaképpen néhány másodpercre bezárulnak – illetve elernyednek-, emiatt riasztást kap az agy, amely felébreszt, hogy újra lélegezzünk. Némely betegnél, akik obstruktív alvási apnoéban szenvednek, több tucatszor vagy akár több százszor is leállhat egy éjszaka alatt a légzés.
Az alvási apnoét gyakran horkolás kíséri, és másnap általában fáradtság követi. Minthogy az alvási apnoe szívzavarokat, magas vérnyomást és stroke-ot idézhet elő, fontos kivizsgálni.

Az alvási apnoé diagnosztizálása egy egész éjszakás alvásklinikai megfigyeléssel lehetséges – bizonyos helyeken, így alvásklinikánkon is, igény esetén már saját otthonunkban történik a megfigyelés -, amikor is egy teljesen fájdalommentes poligráfiás mérés segítségével megvizsgálják a páciens alvási szokásait, a légzés változásait és az agy tevékenységét.

A cikket Dr. Benedek Pálma alvásszakértő, fül-orr-gégész főorvos lektorálta.

Sleepwell - 2023 szeptember 12.
 

 

Nyitott szájjal alszik gyermeke? Akár komoly gondot is jelezhet!

Alapvetően a légzésre az orrunk való és bár időnként természetes, hogy szájon át veszünk levegőt, hosszú távon ez utóbbi egyáltalán nem egészséges és akár problémát is jelenthet. Ezért ha azt vesszük észre gyermekünkön, hogy állandóan nyitott szájjal alszik, akkor vigyük el szakemberhez és előzzük meg, hogy komolyabb gond legyen belőle.

7 betegség, amelynek egyik fő tünete: a fáradtság

Van, amikor szimplán azért vagyunk fáradtak, mert keveset aludtunk vagy túl sok volt a munka és kevés a pihenés. Ha azonban a fáradtság állandósul és szinte semmi nem segít rajta, érdemes alaposabban végére járni az okoknak, mert lehet, hogy betegség áll a hátterében.