+36 /70/ 352 9500
info@sleepwell.hu

1192. Budapest, Drágfy köz 1.

3 meglepő tény alvási szokásainkról

Érdekességek - Miért érezzük úgy, hogy semmit sem aludtunk, ha éjszaka többször felébredtünk? Miért nem tudunk idegen helyen jól aludni? Miért alszunk többet télen? Íme a válaszok!

Inkább kevesebbet, de egybefüggően aludjunk!

Ha nem alhatunk eleget, az nagyon zavaró, de még ennél is rosszabb, ha éjszakai pihenésünket valamilyen külső tényező megzavarja és felébredünk. Kutatásokkal is alátámasztott tény, hogy azok az emberek, akiknél gyakoriak az alvásmegszakítások, sokkal enerváltabbak, depresszióra és betegségekre is hajlamosabbak, mint azok, akik átaludják az egész éjszakát. Egészségük szempontjából pedig még azoknál is kiszolgáltatottabbak az éjszaka fel-felébredők, akik későn fekszenek, és keveset alszanak, de egybefüggően. Ez azért van, mert azok az emberek, akiket állandóan felriasztottak, nagyon kevés időt tudnak a mély alvás fázisában tölteni, amely a szervezet és az agyi funkciók, idegrendszer regenerálódásának időszaka.

Ez az oka, hogy miért nem alszunk jól idegen helyen!

Kutatók figyeltek fel arra, hogy egyes állatok, például a delfinek csak az agyuk egyik felével alszanak egy adott időben. Ennek a túlélő ösztön az oka, mivel ily módon tudják kontrollálni a helyzetüket a vízben és időről időre ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Egy tanulmány hasonló jelenségről számol be – ha nem is ennyire szélsőségesen – embereknél is. Akik az éjszakát egy alváslaborban – azaz idegen körülmények között – töltötték, a bal agyféltekéjükben nagyobb aktivitás volt megfigyelhető a mély alvás fázisában. Az egyik félteke éberebben tartása alvás közben egy túlélési stratégia része lehet. Ez magyarázza azt a jelenséget is, amikor idegen helyen vagyunk és nyugtalanul, éberebben alszunk. Valószínűleg nem érezzük magunkat biztonságban és a bal agyfélteke őrködik, hogy veszély esetén riadóztasson bennünket és felriasszon, ha szükség van rá.

Az alvási szokásokra hatással van az időjárás is

Kutatók összefüggést fedeztek fel az időjárás és aközött, mennyit alszunk. Rossz időben, különösen téli napokon hajlamosabbak vagyunk többet aludni, mint nyáron, amikor meleg van. Azt is megfigyelték, hogy a meleg éghajlaton élők átlagban kevesebbet, a hidegebb helyeken többet alszanak. A kutatást először az USA területén végezték el a szakemberek és azt találták, hogy mintegy 20 percnyi eltérés van az ország leghidegebb és legmelegebb pontja között élők alvásidejében – a hidegben élők javára, vagyis ők alszanak többet-. Az alvási szokások változása a téli időszakban a nappali, világos órák számának csökkenésével is összefügg, a kevés fény, a hosszadalmasabb, sötét éjszakák ugyanis hatással vannak a cirkadián óránkra, a bioritmusunkra.

Forrás: Live Science

A cikket dr. Benedek Pálma lektorálta.

 

Sleepwell - 2023 december 26.
 

 

Önnek megfelelő az alvása? Biztos benne!?

Aluszékony? Napközben nincs energiája és állandóan fáradtnak érzi magát? Lehet, hogy alvászavar okozza a problémáit! Ezek azok a tünetek, amelyekkel érdemes orvoshoz fordulni!

Kiadták a riasztást: erre most rengeteg szülőnek kell figyelnie, a gyerekek egészsége a tét

A Magyar Alvás Szövetség azonnali cselekvésre szólítja fel a szülőket, a pedagógusokat az elektronikus médiát használó gyerekek és serdülők egészségének védelme érdekében.